Преди първия учебен звънец: Роналдо, къде си?

Кампанията "от врата на врата" във Варненска област издирва отпадналите ученици
Обновена: 9 сеп 2017 19:04 | 9 сеп 2017 18:40,
14
Преди първия учебен звънец: Роналдо, къде си?
Снимка: visualhunt.com

Издирват Роналдо, за да го върнат в подготвителна група за училище, но момчето, кръстено явно от баща–фен на звездата на "Реал Мадрид", е вече в Германия. 

На същия адрес на улица "Иречек" 21 в Девня е регистриран и Кристиян със същата фамилия на Роналдо, но според местните учители двамата не са братя. Кристиян, който е отпаднал от 4-ти клас през миналата учебна година, също е напуснал страната и е заминал с родителите си в чужбина. 

От Девня започна кампанията "от врата на врата" във Варненска област за издирване и връщане в клас на отпадналите ученици.

"Срещаме огромно разбиране, общината е най-добре подготвена да започне", каза на срещата-инструктаж с кмета на Девня Свилен Шитов и екипа му шефката на РУО във Варна Венцеслава Генова, предаде "Труд". 

През юли кабинетът на Бойко Борисов прие решение за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Във Варненска област са създадени 49 мобилни екипа и по списъците, засечени от информационните масиви на ГРАО и образователното министерство, трябва да се издирят общо 616 деца. В Девня са 26, но се оказа, че 6 от тях вече са навършили задължителната училищна възраст и са изпуснати неуки. Списъците непрекъснато ще се актуализират и с информация от Гранична полиция, за да се изясни колко от необхванатите в училище не са в страната или пребивават временно тук, но всеки случай ще се изяснява на място и не само с едно посещение на адрес, посочи Розета Заркова, експерт в РУО, която е и администратор на информационната платформа за Варна и областта.

Мобилният екип от експерти, социални работници и полицай, начело с шефката на РУО, обиколи няколко адреса в Девня. 

Анастасия Анкова, отпаднала в средата на учебната година от 5-и клас, заминала преди седмица с баща си в Германия, обясни майка й Силвия, която се стресна от внушителната делегация в дома й. Ромското семейство щяло да се изнесе до края на седмицата, също за Германия, с малкото си едногодишно момиченце и по-голямото му братче Дончо, който е завършил 4-ти клас, при това с отличие. Анастасия отказала да учи, била непослушна, но "в Германия, където имало закони, щяла да слуша и да ходи на училище", обясни майка й.

Около къщата в "Гъбената махала" веднага се събраха десетки любопитни съседи, за да разберат какво става и засипаха с оплакванията си образователната шефка от Варна. Майката на Славчо - Ангелина, категорично заяви, че няма да го пусне на училище вече. Той трябва да е в 5-и клас наесен и не е в списъка с отпаднали деца на МОН. Жената обаче видяла как учителката в занималнята ударила момчето й. Зашлевила му шамар с думите: "циганин такъв, проклет". Причината била, че Славчо и друго момче се сбили по време на занятията. 

"И моят хубостник е палав, но защо ще го обижда и бие?", пита ядосана Ангелина и се заканва да покаже как пък циганин може да бие. Майката така и не посочи името на възпитателката, но разказа и друг случай в занималнята на сина й, когато заварила децата да се замерват с книжни топчета, а не да учат. В това време учителката играела на игри в телефона си. 

Всички насъбрани в махалата си спомниха веднага за строгата си някогашна учителка - госпожа Минчева, която ги наказвала за лоша дисциплина, играела дори и сопата по тях, но се похвалиха, че днес могат да четат, пишат и смятат. Обаче дума не отвориха за това какво ще стане с неграмотните им деца. Повечето се оплакват, че нямат пари за училище и най-често търсят помощ при кмета на Девня. 

"Идват за пари, а въртят в ръцете си най-скъпите и модерни телефони", констатирал Свилен Шитов при тези срещи.

За всяко обходено дете по адрес екипът съставя протокол, който според изискванията на създадения механизъм, трябва да се подаде до 48 часа в МОН. Според указанията се разпитват и съседи, ако не се намерят детето и родителите му. Но най-важното е експертите да посочат какви мерки се вземат при всеки конкретен случай да вкарат детето в клас. 

"Ние ще ги върнем, но по-сложно е да ги задържим", каза шефката на РУО Венцеслава Генова и припомни за приетия изцяло нов стандарт и Наредба за приобщаващо образование. От МОН са изпратили до всички директори на училища в страната спрените детски надбавки на родителите на отпадналите ученици. Директорът на СУ "Васил Левски" в Девня Георги Петков потвърди, че училището е получило 3200 лева от спрени детски надбавки за негови ученици. Парите ще се използват целево за училищната среда, за подпомагане на целодневното присъствие на 5- и 6-годишните, които подлежат на училище, ще се откликва и на социални нужди на деца, които, например, нямат възможност да си купят обувки или учебни помагала. Пари кеш обаче няма да се раздават, обясни Венцеслава Генова. Тя посочи и една често срещана порочна практика, при която за отсъствия в училище се представят масово медицински бележки. 

"Детето е уж болно, а е в каруцата с баща си или на бунището", каза просветната шефка. Тя самата често наблюдавала такива случаи във варненското село Каменар. 

"Взети са много сериозни мерки срещу това стиковане между лични лекари и родители за издаване на фалшиви медицински бележки", допълни още тя.

"От врата на врата" продължава и в останалите 11 общини във Варненска област. Издирват се всички отпаднали деца през изминалата учебна 2016/2017 г. Проверяват се и незаписаните първолаци. Обиколките включват и селата без училище и детска градина, както и селата, в които не живеят деца, но биха се преселили семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
просто мисля преди 6 години
Тази кампания ще се окаже пълен провал.. направо с гръм и трясък... видяло се е..
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А познайте етноса на Роналдо."---Е-е, много лесен въпрос! Ами, като на Софи Маринова. :)Лоренцо се казва. Вече може и да е баща на себеподобните си.
8
0
 
4
 
! Отговори
Глупаци преди 6 години
Що ли се мъчат да връщат отпаднали ученици?Направо да им дават дипломите, защото няма никакво значение, дали ще са на училище, или не - все толкова ще научат.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"А познайте етноса на Роналдо."---Е-е, много лесен въпрос! Ами, като на Софи Маринова. :)
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак дейности някакви странни. В малките населени места се знае кой къде е, в големите нали се дава отпускно от училището и пише къде отива детето. Така че, какво ще обикалят. Ние минахме по този път вече, детето отдавна не е в България, ако дойдат да звънят на адресът няма никой.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е кръстено на Роналдо Феномена, простено да му е.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роналдо е при Есмералда и подготвят сватбата,той занаята е научил от баща си Роналдинъо,и не му трябва четмо и писмо за да пипка с ръчичките.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А познайте етноса на Роналдо.
2
2
 
30
 
! Отговори
Бравооооо преди 6 години
Уникални сте ей,във статията може да има думата ц.иганин,аз го копирам и вече не може да го има в коментара!
1
1
 
16
 
! Отговори
Бравооооо преди 6 години
Зашлевила му шамар с думите: "*** такъв, проклет"-ЧУДЕСНООооооо........!