Стари школски наредби на нов глас: Мерки от миналото борят агресията

Новите идеи не били ефикасни - затрупали учителите с излишни документи
10 сеп 2017 12:15, Петя Славова
36
Стари школски наредби на нов глас: Мерки от миналото борят агресията
Снимка: архив, Reuters

Въпреки че наредбата за приобщаващото образование работи от година, се оказва, че тя по-скоро затруднява административно учители и директори и не може да контролира агресията в училище.

Преподаватели се оплакаха, че не могат да изгонят от час ученик, който пречи, а родителят е превърнат в най-важната инстанция за сметка на учителите, които са затрупани с писането на излишни документи за всяка дете, което се нуждае от подкрепа.

Затова министерството подготви нов проект, който връща част от старите правила в училище. Просветното министерство е изчислило, че новата наредба ще намали административната работа на учителите 10 пъти. Тоест, ако в едно училище има 15 ученици, които се нуждаят от допълнителна подкрепа, досега за тях са се писали над 480 различни заповеди, с новата наредба се очаква тези документи да се сведат до около 45, съобщава БНТ.

 "Самата процедура е много по-облекчена както и преди години беше - веднага се реагира, свиква се среща, работа, консултация с детето, документацията ще бъде описана под формата на доклад, дори ще има време да се измери корекцията на поведението на детето.", обяснява училищният психолог Евгения Попова.

Отпада и изискването при санкция на ученика родителите да се уведомяват писмено.Това ще може да става с имейл. Ако родителят не реагира, процедурата няма да бъде спирана както досега. "Прочетох, че всъщност можем да уведомим родителя чрез имейл и той дори да не отговори, важното е че ние сме го уведомили, оттам нататък процедурата ще върви.", обяснява Венелина Николова, директор на 125-то СУ.

През изминалата година в това учебно заведение са наложени само 11 заповеди за санкции, което е много малко и се дължи именно на тежката процедура. При досегашния вариант само директорът може да извинява отсъствията на учениците по семейни причини до три дни.

Учителите имат и предложение - да има психолог и педагогически съветник във всяко българско училище. Наредбата не разписва това, а е крайно време то да бъде регламентирано и обвързано с допълнително финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито учителите и родителите такива и учениците.много учители и родители се нуждаят от бой и превъзпитание.
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отворете старите книги от Възраждането: бой с пръчки по ръцете, табели с надписи на врата, коленичене в ълъла върху орехови черупки. Или наказание от социализма: подстригване нула номер.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Некъф луд Виновни са най-вече Милена Дамянова и Фандъкова, защото при тях се роди идеята да се смени закона и всички други документи в образованието, бяха дадени права на ученици и родители а за учителите останаха само задълженията .... резултат след няколко години, когато завършат първите випуски
25
2
 
2
 
! Отговори
ама моля ви се преди 6 години
откъде на къде ще им казвам аз какво правят учениците и какви извратеняци посещават заведението им, когато последиците ще са за мен и детето ми, а на тези- НИЩО. Отиваш да им съдействаш и те те гледат така - все едно им създаваш неудобство.
24
2
 
13
 
! Отговори
морал и правила преди 6 години
Само за това не ми говорете. Та, моралът на педагогическия съветник и психолога е мноого важен. Отидох един ден при психолога в училището, за да кажа за едни извратени писания на един ученик и как завлича с извратеността си и останалите. Детето ми се върна същия ден и от училище и ми бе сърдито, защото съм злепоставяля учениците. То знание и специалисти, ама за какво им етова знание и специализации, като нямат и капка духовност и правила- духовни. Както и защита за хората, които назовават неща
23
0
 
11
 
! Отговори
запозната преди 6 години
До Страхил Тича педагогическия съветник,зам.директор или директор да помоли ученика да напусне класната стая и се провежда разговор,който може да доведе и до тропане по масата - кои сте вие да ми казвате как е нормално да се държа,мога да си слушам музика,да си гледам фейса и т.н.Който не иска да стои в час просто започва да прави простотии,за да бъде изпратен при пед.съветник.По добре там да си говорим.Това си мислят децата и наредбата им го позволи,защото не ти пишат отсъствия.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после една добра новина. Предната и все още действаща наредба на Кунева за приобщаващото образование беше нелепа. Според мен обслужваше определени социални групи, само и само да завършат на всяка цена, което води до обезверяване на всички в учебната система, падане на нивото на образованието и демотивация както на всички ученици, така и масово напускане на учители и идване на все по-калпави и некомпетентни хора да работят. Дано се приемат тези нови предложения, понеже Кунева обърка всичко.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Благодарение на образуванието сме излязли от тъмните векове."Е, явно не сме.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо ще се връщат остарели мерки, като може да ползваме чужд опит модерен..." Бе, като те гледам тебе на какъв правопис са те научили и ми идва да отвъртя няколко шамара на учителите ти. Пред "където, когато" не са те научили, че се пише запетая, нали? Сложно съставно изречение за тебе е загадка. Пунктуацията ти е на второкласник, ама дай да даваме акъл, нали?
19
0
 
35
 
! Отговори
точка преди 6 години
Училищата да подписват договори с родители касаещи задълженията на децата.Правото му е да учи.При нарушения да се изключват.Детето трябва да знае, че отива на училище да се образова а не да се забавлява.Получава знания за които трябва да е благодари на учителя си и никой не е длъжен да търпи глезотийте и лошото му домашно възпитание.Те са за у дома при родителите му.
18
0
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
За такива като теб явно само боят е помагал... Но познавам и отличници със златни медали от нормални семейства, без бой. За жалост те са вече в чужбина и работят здраво и успешно, вместо да си губят времето като теб и мен в този изпаднал сайт!
17
1
 
32
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
с родители чалгари и селяни какви деца искате????
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ще се връщат остарели мерки, като може да ползваме чужд опит модерен и ефикасен. Боят не е решение. По света има различни видове училища, за по-силни, слаби ученици с различни нужди. Има и отделно място където с най-проблемните ученици се работи, създава се друга обстановка и се търси решение, впоследствие минава в друго училище. Няма как полуграмотният Роналдо да учи по същата програма, като на елитно училище, средата, семейството, нуждите са други.
15
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми системно ме биеше и бях отличен ученик, а в края на 12 клас ми връчиха медал. Каквото и да казват - помага !
14
3
 
34
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 10Да ама едно време хората гледаха в земята когато говориха с учител.Днес ако един учител си позволи само да нагруби ученик ще му стъжнят живота.
13
2
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Караколев ти освен двойки писал ли си други оценки.
12
1
 
36
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименАко днес учителят си позволи да завърти шибучицата, ученикът такава уста ще отвори у дома, че майката и бащата ще докарат всички медии в училище, ще пишат за учителя във фейсбук, ще започнат да събират подписка против учителя, може да го набият и какво ли не, накрая учителят ще бъде най- черният и ще го уволнят от работа.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯЯЯЯЯЯАААААААААААААТоплата вода вече била открита?!?!?!?
10
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми казваше навремето даскала с шибучицата и ако разваляш дисциплината и получаваш съответната "награда". После не смееш да се оплачиш в къщи, че родителите ти и те те "награждават" подобаващо. Благодарение на образуванието сме излязли от тъмните векове. Както виждате амуджите си стоят още там, точно поради тая причина. Училището трябва да се уважава и цени.
9
2
 
34
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Няма бивш учител както и бивш лекар....жалкото е, че няма наредби в семейството ,няма възпитание,обществото ни е болно....училището нищо не може да промени,но служи за боксова круша