Стари школски наредби на нов глас: Мерки от миналото борят агресията

Новите идеи не били ефикасни - затрупали учителите с излишни документи
10 сеп 2017 12:15, Петя Славова
36
Стари школски наредби на нов глас: Мерки от миналото борят агресията
Снимка: архив, Reuters

Въпреки че наредбата за приобщаващото образование работи от година, се оказва, че тя по-скоро затруднява административно учители и директори и не може да контролира агресията в училище.

Преподаватели се оплакаха, че не могат да изгонят от час ученик, който пречи, а родителят е превърнат в най-важната инстанция за сметка на учителите, които са затрупани с писането на излишни документи за всяка дете, което се нуждае от подкрепа.

Затова министерството подготви нов проект, който връща част от старите правила в училище. Просветното министерство е изчислило, че новата наредба ще намали административната работа на учителите 10 пъти. Тоест, ако в едно училище има 15 ученици, които се нуждаят от допълнителна подкрепа, досега за тях са се писали над 480 различни заповеди, с новата наредба се очаква тези документи да се сведат до около 45, съобщава БНТ.

 "Самата процедура е много по-облекчена както и преди години беше - веднага се реагира, свиква се среща, работа, консултация с детето, документацията ще бъде описана под формата на доклад, дори ще има време да се измери корекцията на поведението на детето.", обяснява училищният психолог Евгения Попова.

Отпада и изискването при санкция на ученика родителите да се уведомяват писмено.Това ще може да става с имейл. Ако родителят не реагира, процедурата няма да бъде спирана както досега. "Прочетох, че всъщност можем да уведомим родителя чрез имейл и той дори да не отговори, важното е че ние сме го уведомили, оттам нататък процедурата ще върви.", обяснява Венелина Николова, директор на 125-то СУ.

През изминалата година в това учебно заведение са наложени само 11 заповеди за санкции, което е много малко и се дължи именно на тежката процедура. При досегашния вариант само директорът може да извинява отсъствията на учениците по семейни причини до три дни.

Учителите имат и предложение - да има психолог и педагогически съветник във всяко българско училище. Наредбата не разписва това, а е крайно време то да бъде регламентирано и обвързано с допълнително финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
73
 
! Отговори
даскалът преди 6 години
Работих тази професия10гИзгониха ме учениците не ниското заплащане. Арогантността и безочието у учениците са толкова силни че могат да докарат до инфаркт и здрав човек. Ако на учителя не му се даде власт да се справя с недисциплинираните ученици всяка една промяна в образованието е обречена на неуспех
7
6
 
16
 
! Отговори
до Бивш учител преди 6 години
Когато москвича гръмна 89-та години технологиите бяха 27 г. назад, сега всяка баба има умен телефон, няма как да не се промени образованието, нали сме нация техническа така каза правешкия ***.
6
3
 
41
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Както казваше един колега, лека му пръст, днес, родителите на повечето ученици, "са ги натирили като *** през бара" , хем да не са си в къщи, хем да взимат някаква диплома , хем да не харчат ток и попло у тях през зимата, а да не говорим, че някои от тях училището ги вози и храни. Но, не родителите са виновни за това, нито учителите. Рибата се вмирисва откъм главата, а тя е замирисала много отдавна.
5
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ученикът е гост на учебните занятия. Ако не се държи добре - изгонване + солена глоба за родителите. Не бива възпитателните слабости и пропуски у дома да се слагат като отговорност на училището. Мързеливите родители очакват някой друг да им свърши работата. Не може така!
4
6
 
14
 
! Отговори
Караколев преди 6 години
Аз преподавах математика в ОТМТ за последните 52 години! Писал съм над 135.000 двойки!
3
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агресията в училище идва от семейството.
2
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много разлигавени са днешните хлапета.
1
2
 
65
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Ха, ха, ха....само около 27 години ни бяха необходими, да проумеем, че всички безумия в образованието ,правени слезд 1989-та, само доведоха до по-лошо....