Нормални ли са учителите? Ще ходят ли на психотест?

Педагози недоволстват, готвят протести срещу наредбата
11 сеп 2017 07:37,
60
Нормални ли са учителите? Ще ходят ли на психотест?
Снимка: архив, Булфото

Учителите са готови да излязат на протест, ако не бъде отменена наредбата от 24 октомври 2016 г., която предвижда всяка година да се подлагат на задължителни психотестове. В нея е записано, че всички преподаватели трябва да го направят до 30 септември, в сила от тази година.

Оказва се, че близо 11 месеца след обнародването на наредбата (1 ноември 2016 г.) няма яснота дали тя ще бъде прилагана и в сектора зрее голямо напрежение.

От синдикат "Образование" са изпратили предупредително писмо до здравния министър, заяви председателят Юлиян Петров.

"Преди 4 дни изпратихме писмо до здравния министър Николай Петров, с което му даваме една седмица срок да прекрати поне за месец действието на тази наредба. Ако дотогава няма раздвижване, ще му поискаме оставката и ще започнем ефективни стачни действия, готовност за това има на много места", заяви пред той  пред "Труд".

Петров обясни, че преговорите по сагата със задължителните психотестове продължават от ноември миналата година. Оттогава синдикатите водят разговори с три екипа на министерството на образованието, както и със здравното министерство.

"Напрежението в цялата страна е голямо. И предупредихме министъра, че ако не се намери решение ще обявим нашите действия пред всички медии. Надяваме се да се разберем, но сме готови и на другия вариант, защото в момента няма решение и тази наредба е на изчакване. Засега има само едно писмо на образователния министър Красимир Вълчев от преди два месеца, в което се казва да не се бърза с тези прегледи", обясни Юлиян Петров.

По думите му са получавали сигнали от Русе, където учителите били посъветвани да започнат с тези тестове, защото няма време, а един такъв преглед там струвал 150 лева.

"За нас това е неприемливо и няма да го допуснем, не на последно място е комерсиален интерес", аргументира позицията си шефът на учителския синдикат.

"Оказва се че това е най-чувствителната наредба от всички в системата през последната година, защото всеки приема прегледа при психолог много лично", коментира бившият зам.-министър на образоването и настоящ директор на 119 СУ в София Диян Стаматов.

Според него е грешен моделът всички учители да се явяват на тестове и това трябва да става само при тези, за които се знае, че имат конкретни заболявания или други фактори, които биха попречили на работата им.

От синдикат "Образование" очакват в понеделник или вторник министър Николай Петров да вземе отношение по назряващия проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA SE YAVISH NA TEST NE E UNIGENIE-AKO NE IZDARGISH TESTA UVOLNYAVAT TE I SI TARSISH DRUGO MYASTO ZA REALIZAZIA--NISHTO SRAMNO.
54
1
 
4
 
! Отговори
данов преди 6 години
Е, то не стига, че недостигат учители , ами и ги подлагат хората на такова унижение.... И като изпоуволнят всички, кой ще ги учи тия деца?
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО ПИСАЛИТЕ ПО ДОЛУ- ПОЛИЦАИТЕ КОФТИ, ЛЕКАРИТЕ КОФТИ, ДАСКАЛЯТА И ТЕ- Е ДА ДЕ АМА НАЛИ ВСИЧКИ ТЕ СА ЧАСТ ОТ НАС ОТ НАШИТЕ ДЕЦА- НЯМА УГОДИЯ БЕ , ПО ЦЯЛ ДЕН ОПРАВЯТЕ ТОЗ И ОНЗИ А СЕБЕ СИ НЕ ВИЖДАТЕ.
52
0
 
6
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До личен лекарИма резон в нареждането от здравн. каса- направление се дава при нужда, когато пациентът е болен, а не защото Кунева измисли поредната уронваща авторитета на учителите псевдореформа.
51
3
 
1
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименВоенно положение да въведем- това ли предлагаш? И разни фуражки ти блъскат плюсове, щото продължават да живеят в ерата на Диктатура на пролетариата.
50
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ало мързелката, навремето кслаовете бяха по 35- 38 души, много се измързеливихте нещо...
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ ПСИХОТЕСТОВЕ, НО АКО СЛУЧАЙНО СЪМ ДАЛА НА КЪСО ЩЕ ИМА ЛИ СОЦИАЛЕН ПАКЕТ КОЙТО ПРЕДВИЖДА НОРМАЛНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ. НЕ Е ЛЕСНО ДА СЕ РАБОТИ С ПРЕТЪПКАНИ ГРУПИ- НА СПИСЪК НАД 30 ДЕЦА, ЕЖЕДНЕВНО МЪРМОРЕНЕ ЗА СОПОЛИ, КАШЛИЦИ- ДЕЦАТА СЕ ОСТАВЯТ ПО НАЙ БЪРЗИЯ НАЧИН, А РОДИТЕЛИТЕ НАПУСКАТ ДЕТСКОТО ЗАВЕДЕНИЕ БЯГАЙКИ.
48
1
 
2
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ !!!ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ШОФЬОРИТЕ ВСЕКИ ДЕН ПРЕДИ ДА СЕДНАТ ЗАД ВОЛАНА!!!
47
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 6 години
1. Не2. НеДруги въпроси?
46
1
 
8
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ !!! преди 6 години
Задължителни ежегодни психо тестове за тези от които зависи живота , бъдещето и сигурността ни ! ! ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА : съдии , прокурори , адвокати , дознатели , следователи , полицаи , целия персонал на затворите от директора до надзирателя , учители,преподаватели , професори - преподаващи , изпитващи и оценяващи . И всички онези от които сме зависими и за чието обогатяване съществуваме !
45
0
 
6
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Никой не се вълнува от това дали са болни или здрави , важното е парите да са в определен човек , па да идат от едно министерство в друго хххаааа .
44
0
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
30 лева е да минеш психо ... Защо 150 ? Тези яко се опитват да точат бюджета ...
43
0
 
4
 
! Отговори
Ама..... преди 6 години
До Уважение към даскалиоткога пастирите плащат данъци?????????????????Грижи се за патИтата, че само те те разбират-хубаво да ги пасеш!
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а на психо тест кога ше ходят тези, които оглозгаха българия, без да им мигне окото ?? дали "нормален" би направил това?
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
една трета са напълно нормални, една трета са тотално изгубени, останалите имат поносими за психиката на учениците си отклонения
40
14
 
3
 
! Отговори
Уважение към даскали преди 6 години
Евалата Предложение! Нагледно илюстрираш обобщен образ на БГ даскал! Чак ме е яд, че от моите данъци се плащат учителски заплати
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хубава идея ама...Проблемът е, че не виждаш, дори си го написал и пак не го виждаш.Виж си първото изречение.И как за бога, сравняваш таксиджията с учелите, другарю?
38
2
 
7
 
! Отговори
Предложение! преди 6 години
Вижте и касиерите на Еси пей-невъзпитани,глупави-ругаят и обиждат възрастните хора.Накиприла се в банка, обслужва един клиент на един час в стрелбище и невъзпитана-за един ден при нея не влизат много хора,защото не е известно че в клона на банката има и еси пей, ама тя сърдита на целия свят.И какво дете ще ми прати да й го уча??????????????????????????????
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не сме народ, а ....", и самият факт, че НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО МЕДИЯТА, си е позволила да цензурира поета, доказва, че поетът е прав.Сега н Нейно величество Тълпата скочи да линчува учителя.Ало, медията, как направихте сделката с дявола, имам чисто научен интерес? Интересуват ме магическите формули за неговото призоваване. Чели сте "Фауст" и сте почерпили знанията от там ли? Ще взема да изпрося и аз нещо, че съм на зор...
36
12
 
7
 
! Отговори
Хубава идея ама... преди 6 години
Щом всеки таксиджия минава задължително на психо тест не виждам учителките какво се дърпат. Но разбира се тестът трябва да е реален, а не само по документи. И се съмнявам и 1% от учителите да могат да издържат реален психо тест. Много са смахнати