Дават над 1 млн. лв. за учебни кабинети, практики, обзавеждане

Парите се отпускат за проекти по национална програма за образование
1
Дават над 1 млн. лв. за учебни кабинети, практики, обзавеждане
Снимка: архив, БулФото

Над 1 млн. лв. отпусна правителството на общини за проекти по Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда".

По модул "Модернизиране на системата на професионалното образование" се предоставят 289 312 лв., с които ще бъдат ремонтирани и оборудвани учебни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на училищата. Ще бъдат осигурени също учебни видеофилми и софтуерни продукти, както и транспортни средства за провеждане на училищни практики в реална работна среда.

По модул "Подкрепа на целодневното обучение на учениците" са предвидени 772 802 лв., с които ще се оборудват класни стаи за занимания в часовете, предназначени за дейности по интереси или организиран отдих. Ще бъдат финансирани и дейности, свързани със закупуването на обзавеждане, консумативи и материали, книги и игри, съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството одобри и промени в Националната програма "Обучение за ИТ кариера". Те позволяват създаването на пет центъра за софтуерно обучение към професионални гимназии, работещи в партньорство с висши училища и представители на ИТ бизнеса.

Центровете са в Правец – към Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи и Техническия университет в София; в Русе – към ПГ по електротехника и електроника "Апостол Арнаудов" и Русенския университет "Ангел Кънчев"; в Пловдив – към МГ "Акад. Кирил Попов" и ПУ "Паисий Хилендарски"; в Бургас – към ПГ по електротехника и електроника "К. Фотинов" и Университета "Проф. д-р Асен Златаров"; в София – към Технологичното училище "Електронни системи" и Техническия университет, София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
8
 
! Отговори
Чужденеца преди 6 години
Жълти стотинки,крайно недостатъчни....,На фона на асфалта и кражбите на управлението