Многодетно семейство на училище? Оказва се непосилно усилие!

Колко ни струва стартът на детето в клас, обяснява родител
13 сеп 2017 08:55, Петя Славова
58

Между 500 и 700 лв. излиза подготовката на трима ученици в едно многодетно българско семейство. Въпреки че се правят икономии и се спестяват средства от нови учебници, сумата често е непосилна за родителите на три или повече деца.

В дома на Здравка Грънчарска във Велико Търново подготовката за първия учебен ден вече е започнала, тъй като и тази година трите й дъщери са на училище.

"Голямата е на 18, на 13 втората и малката сега ще навършва седем. Горе-долу идват около 500 лв. за трите. Доста пари са", разказа Здравка пред Bulgaria ON AIR.

С тази сума жената трябва да купи близо 50 тетрадки, нови учебници, помагала, ученически пособия.

Наскоро обаче, семейството правило ремонт и в момента бюджетът е ограничен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 3 деца не е е лесно да са живи и здрави, аз не чакам последният момент за всичко. Купувам цяла година тетрадки, дрехи и на 15 плащам само това, което са казали в момента, помагала, учебници и така няма стрес за мен. Но масово чакат последният момент и после гръмки статии, първокласник излиза 1000 лв.
28
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учебниците са безплатни, ако пък не можеш или не искаш да отделиш 100-150 лева за детето си за го пратиш да се образова, директно отиваш в категория ***.
27
5
 
29
 
! Отговори
Еврокомисар преди 6 години
Българи злобеят срещу българи, които имат три деца и ЕДИН лаптоп. Браво! Скоро ще се освободи много място за роми и мигранти. То това се знае отдавна, а сега просто ви го напомням.
26
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак простотии, не ви ли омръзна да ги пишете тези абсурдни глупотевини? Да кажеш, че децата са ти в тежест и да ги изпозваш за да просиш пари, е може би най-долното нещо което може да стори един родител. Добре аз ще ви ги дам тези 500 лева, за да ги изпиете и изядете, защото това очевадно е най-висшата цел в това деградантско семейство и според джурналистите от днес.бг. Кога най-сетне ще престане това мърморене за всичко, кога ще осъзнаем, че децата и блогосъстоянието ни е само наша отговорност!
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е подвеждащо. Майката не проси пари, но джурналята така изкарват нещата.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само лаптоп, но и пералня имат тези, а кухнята им е по-голяма от цяла софийска гарсониера.
23
2
 
21
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Вече компютърът\лаптопът е силно необходим дори в образователния процес и в никакъв случай не е глезотия, която "изяжда" парите за ученически пособия. Елате в реалността, а не живейте в далечното минало.
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два пъти изгледах репортажа, жената никъде не каза, че иска някой да й даде нещо. Каза че се продават боклу*и кито не могат да изкарат и една година. Четене с разбиране му казват, от трети клас се изучава.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е в броя на децата. Преди години семейство с 3 деца не се смяташе за многодетно. Само че преди учебниците бяха безплатни, а сега всичко се плаща от родителите. Това е проблема.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учебници се купуват само в гимназията. И там не ги купуват. Една загрижена майка обясняваше как не може да отдели от парите за цигари. Не ***, българка, а синът и в 10 клас е снабден с таблет и джобни за две кутии цигари. Дори не пожелаха учебникът безплатно да се инсталира ба таблета, защото трябвало някаква игра да се изтрие, за да има място.
19
6
 
23
 
! Отговори
Ле ле преди 6 години
Майко мила, какви коментари, какво нещо. Лошо ли е че са правили ремонт хората? Че имат лаптоп? 3 деца, леле мале. Да спрем демографската криза като не правим деца, ае стига де. Моля хората които осъждат правенето на деца да посетят психиатър или поне да се допитат до родителите им, аджеба защо са ги направили!
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майката казва ,че са доста пари ,а не че няма да ги даде!!И никъде не се казва ,че иска пари от някого, споделя какви са разходите!Да парите не са малко , най-накрая вероятно ако не е от индийски произход не и се полагат и държавни помощи. Но трите деца ходят на училище и само тя си знае как се оправя. Относно това ,че имала лаптоп- Ами той е по-необходим за обучение от водни бои или несесери. И телефони имат - какъв срам и какво разхищение!
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек като реши да има деца,трябва да си ги гледа, а не да реве.Ще си направи сметката и ще им осигури нужното за училище.Иначе пак караме на принципа "вечно оплакване".
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Издателите на учебници, пособия, тетрадки прочие хартии са мафия. В днешно време вкичко може да се дигитализира. На ученика е необходима само една тетрадка да се упражнява да пише ръкописно. Ей така за обща култура.А за т.н. учебна програма нямам думи. Пълен анахронизъм.Тотална липса на базови за съвремието познания. Напр. все още "преподават", че Андрешко е положителен герой ?!?
15
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината коментиращи или нямат деца и още си мислят, че всичко което хвърчи се яде или са напълно безчуствени, зависливи и дребни душички гледащи само в чуждото.
14
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дори си позволяваш да ги съдиш, че имат лаптоп. Ти нямаш ли? Вероятно нямаш"Нямам, защото съм преценил, че не не ми е нужен, и таблет нямам и смартфон нямам и телевизор нямам пак по същата причина. Но детето ми има всички пособия, които са му нужни да се учи и развива.
13
3
 
19
 
! Отговори
на 45 преди 6 години
Нищо не се е променило в образованието. И сегашните деца ходят на училище като по мое време - с раница препълнена все едно са тръгнали на експедиция в Хималаите.В развитите държави всички учебни пособия са в училище и децата си ходят с ръце в джобовете.
12
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОФФФФ, ми не правте деца, толкова е просто!
11
8
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До Анонимен 7Кой си ти, че си позволяваш наглостта да правиш сметка на парите на други хора? Дори си позволяваш да ги съдиш, че имат лаптоп. Ти нямаш ли? Вероятно нямаш, щом така злобно съдиш хората, които имат.
10
3
 
4
 
! Отговори
-10 преди 6 години
До египтянинаКогато една нация реве, че раждаемостта и била малка и *** я настигали, хора като теб и оня глезльото въпреки това трябва да бъдат кастрирани.