Вълчев: Много деца не знаят български и след училище

Догодина МОН ще предложи програма за дигитални материали в клас
13 сеп 2017 11:38, Анисия Иванова
36
Вълчев: Много деца не знаят български и след училище
Снимка: Reuters, архив

Много деца, завършили училище, не знаят български. Причината за това е, че не са обхванати от системата за предучилищното образование, детската градина също е тази, която трябва да ги научи първо на български и след това постоянното посещаване на училище, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според статистиката над 200 000 деца не посещават училище.

Още по темата

По думите на министъра основната причина за неходене на училище е куртурната - няма желание, респект към образованието. "Все по-малък е делът на тези, които не посещават училище поради социални причини", заяви той пред Нова телевизия.

Вълчев е на мнение, че правителството трябва да направи така, че да вкара децата в училище. "Не е задължително родителите да бъдат наказвани със затвор, ако децата им не ходят на училище”, каза Вълчев.

Във връзка с черно-белите учебници, министърът каза, че такива винаги е имало, особено в по-горните класове и ще има. Той напомни, че учебниците се избират от учителите. Според него основният проблем е бил в репликата за по-притеснените ученици. Вълчев все пак поясни, че по-голяма част от учениците ксерокопират учебниците и имат черно – бели учебници и то с доста лошо качество.

По отношение на нуждата от навлизане на новите технологии при обучението на децата, министърът обеща, че догодина МОН ще предложи програма за разработване на дигитални образователни материали.

Красимир Вълчев сподели, че помни все още първия си учебен ден. Той е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово, а търпелива и мила е била класната му в първи клас. Министърът помни и първата си двойка. Тя е била по биология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ами как завършват тогава!?!?! Същото като с шофьорските курсове.само че едно е курс 40 дни , друго 8 или 11 класа да си минал да не знаеш български, а като не го знаеш как вземаш шофьорска книжка, щото изпита е на български не на ци гански или турски? Като нямаш 10 клас няма книжка по презумпция и не можеш да гласуваш
25
2
 
2
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До ДядоОще живееш в ерата на Т.Живков и българо-съветската дружба нали? Венсеремос!
24
1
 
8
 
! Отговори
Дядо преди 6 години
Вълчев, насила хубост не става! Или ги връщайте обратно в Ердогания и Индия, или директно ги изпращайте на баба им Меркел, която ги кани с " Добре дошли! ". Току - виж заговорили немски език. :-) Там и да гласуват, там да правят всичко характерно за техните обичаи...
23
2
 
14
 
! Отговори
Дядо преди 6 години
Да им се отнеме правото на глас щом са неграмотни! Да не им дават никакви помощи! Да се образоват, да работят и да се научат да плащат ток, вода и всичко останало! ***, играещи кючеци и занимаващи се с престъпност да им се отнемат правата!
22
2
 
12
 
! Отговори
Една майка преди 6 години
На нас българските родители никой не ни помага. Сами си купуваме учебници, помагала, екипи, сами плащаме и останалите допълнителни такси, които искат по родителските срещи. Защо министерството не подпомага и не се грижи за българчетата, които знаят български език, а хвърля пари на вятъра за онези, които не искат да ходят на училище...???
21
2
 
15
 
! Отговори
Една добра идея преди 6 години
Има елементарен начин тия дето не знаят български да го научат-трябва да бъдат ударени по най-болните места-помощите и гласуването!Декларацията за помощи трябва да се подава лично и да бъде написана пред длъжностно лице.А бюлетината за гласуване да е така оформена,че неграмотен да не може да я употреби(без номера на партиите и произволното им подреждане).Още по-добре става с машинното гласуване-партиите/кандидатите могат да се разбъркват преди всяко гласуване,който не може да чете-гори!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в дет.градини от културните особености -две да има- разнасят въшки и ***.
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такова нещо за учебниците не е имало преди до 2000 год. нито за цвета-черно-бели-цветни или многоцветни,че да се гледат със специални очила,освен допълнителна литература препоръчана по дескрепт.геометрия за профилирани паралелки в горните класове на средните гимназии,техникуми и технически ВУЗ с цел обемни представи и развитие чувството за възприятие по темите за пространственоста и пресичане на обемни фигури,не че не могат да се изчислят аналитично,нито избиране по общи програми спуснати от МОН
18
1
 
5
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Да назначат на работа допълнително българисти, да се занимават след часовете с учениците, които не владеят езика. В група 4-5 деца, не повече. На тези учители да им се заплаща труда, че да имат стимул да си вършат работата съвестно.100 пъти излъчваха филма за образов. система във Финландия. Никой ли не разбра каква е практиката там? Който има проблем с езика- допълнителни часове с друг учител. За големите междучасия, за безплатните учебници, помагала, храна и пр., вс чуха,ама за ученето не чуха
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОН да премахне делигираните бюджети .Така ще се премахнат "мъртвите души"-фиктивните ученици.
16
0
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Добре, КАК тогава въобще са завършили училище? КОЙ е пуснал нещо, което не може да говори членоразделно, дори във ВТОРИ клас?Покрай събитията в Гърмен тамошният директор в прав текст заяви, че "ромчетата въобще не стъпват в училище, що ако ги изключим, ще ни спрат субсидиите и ще затворим училището..." и тоя негодник, в прав текст признал си, че усвоява неправомерно огромни средства от бюджета дори не бе даден на прокуратурата !!!
15
1
 
13
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Това показва в коя посока се извършва "интегрирането" на "нашите" малцинства. Ако искате децата да знаят Български,давайте пари за да се раждат Българчета- не за да се раждат ци5ган5чета. Направете го със специален закон,час по-скоро- инак оставаме без държава!
14
1
 
13
 
! Отговори
Дядо преди 6 години
Който иска да учи сам влиза в училище и се старае да е добър ученик или ученичка докато завърши с труд и желание средно и висше образование!А на онези останалите *** изобщо мястото им не е там, а по махалите. Да спре това министерство да ги търси, нямаме нужда от едноклетъчни организми.
13
0
 
19
 
! Отговори
Петкова преди 6 години
Щом завършва училище без да знае български, значи толкова им струва и образованието. Всичко е един фарс, никой не изисква нищо от децата, даже и клас не стъпват, ама от училището само ги водят записани, и накрая си вземат заплатите и субсидията, че и диплома им дават. И имат безочието да твърдят, че всички трябва да бъдат обхванати от МОН.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BEZ DEZA NYAMA DA IMA NUGDA I OT MINISTERSKI ZAPLATI I BRADYASALI UCITELI I KLIOSHTAVI DASKALIZI.UCITELI ZAVARSHILI PREZ MINALIA VEK SHTE OBUCAVAT DEZA RODENI V 21-VI VEK-ABSURDNO I NEVAZMOGNO.
11
1
 
20
 
! Отговори
логично е преди 6 години
Като не знаят говоримо и писмено български език да не им се издават дипломи и български лични карти.Да се махат от България и да ходят там където се говори техния език.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Много деца, завършили училище, не знаят български"-това е положението!Същите след време се сдобиват с шофьорски книжки без да имат елементарнипознания за движение по пътя,които се придобиват и от изпита листовки.Нататък е трагедия за хиляди съдби.
9
1
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Може ли някой да ми каже едно дете какъв стимул има за да учи ?
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие представяте ли си на какви катуни ще заприличат родните училища, ако всичките тези 200 000 римлянчета започнат да влизат в час? Добре че не учат.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами как да е?Като всичко останало в милата ни родина - нищо не е наред. Учителите реват за заплати, а учениците им даже не знаят български. А как са завършили ? И защо изобщо ги мъчат ?Когато навършат 19 години и им раздават дипломите. На учителите заплатите и без това са по карта - няма защо да стъпват в училище. Училищата все пак трябва да са отворени - ако на децата им омръзне да ходят по молове и кафенета да има къде да се събират.