Ново меню: Какво ще ядат децата в училище?

Захар, пържено, шоколади и бульони аут от менюто
14 сеп 2017 14:00,
19
Ново меню: Какво ще ядат децата в училище?
Снимка: архив Reuters

Ще бъдат въведени нови правила за храненето в училищата и детските градини. Какво ще ядат децата през новата учебна година и кои храни изцяло ще бъдат забранени?

Преди дни официално беше забранена продажбата на напитките с добавена захар в училищата в Европа. Мярката дойде от самите производители – заради влошеното здраве на децата в ЕС.

Едно от всеки три деца в ЕС е с наднормено тегло или затлъстяване, а половината деца имат кариеси и други проблеми със зъбите. У нас над 220 000 са българчета с килограми над нормата, съобщава "Нова тв".

В училищните бюфети задължително трябва да се продават - сандвичи, тестени закуски с млечна или зеленчукова плънка, млека, сезонни плодове и зеленчуци, както и натурални сокове и бутилирани води. А в менюто на училищния стол най-малко два пъти седмично трябва да има пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, риба – веднъж седмично и да се готви почти без сол.

Абсолютно забранени за децата са пържените храни, чипсове и снаксове, захарни и шоколадови изделия – без шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, супи, бульони и енергийни напитки.

До края на годината обаче правилата за приготвяне и продажба на храните за най-малките стават по-строги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
диетолог преди 6 години
Ще ядат каквото и колкото остане, след като директорът и фирмаджията си разделят печалбата! Туй ще ядат!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ала-бала.Скъпия родител,като си вземе детето и първо в магазина да му вземе вафла или чипс.Пък и децата в междучасието хвърчат по магазините извън училище и си вземат квото си искат.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкяския полиглот и титан на мисълта си дялка суджуче, и прибира милиони комисионни на седмица, а децата щели да пасат трева,за здраве.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ялата работа -далавера намазват само!!!! директорите! Зная какво говоря,навътре съм в нещата . Те делят с още един двама от общината, а децата...тяхното и кучетата не го ядат! Чистачките също намазват,понеже от хвърлената "храна" носят и гледат прасе, в къщите си по селата. За цяла работна седмица се събира доста, даже и до бой са стигали помежду си. Кой повече да прибере за прасенцето...
14
0
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Я им давайте сандвичи със суджук
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
под мотото здравословно ще им дадат възможно най евтината помия
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постоянно се залита в някакви крайности. Или се допуска в училищните лавки да се продават всякакви *** (да не говорим за надценките), или едвали не, трябва децата да дъвчат треволяк с киноа, авокадо, фибри и да пият смути (от залежали плодове и зеленчуци - с вкус на леко прокиснало, но нали е модерно)! И все някого копираме и до някого се допитваме, като че ли нямаме глави на раненете си.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо забраняват супите и бульоните?За да развиват по-често рак на стомахът или червата.После лекарства терапии операции- бизнес за милиони.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а защо супите да са забранени? И зеленчуковата супа ли ще я изкарат вредна? Ами мириканската ГМО царевица?
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Ако не знаете, при съвременното хранене всичката необходима сол се поглъща с храната. Да се соли допълнително е направо вредно. Тук дори не става дума за храните, които са с такова съдържание на сол, че са направо вредни: колбаси, деликатесни сирена, дори бялото сирене, полуфабрикатите, снаксове и т.н.......По-скоро ще умрете от "пресоляване". Хахахахахаха
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая гадост на снимката минава ли за здравословна???Хамбургер, приготвен кой знае от какви меса, добавки, сланини и Е-та, 1/4 картоф, 5 гр. зеле, курабия, залята с някаква гадна захарна глазура и 20 гр. авокадо.Далеч по-здравословно е една супа и салата с хляб, или боб или леща с хляб, или печено месо със салата, или дори един сандвич със шунка и зеленчуци, от тази гадост на снимката.Едно време хората са яли основно хляб и постна манджа и месо - веднъж седмично, пък не са били дебели
7
2
 
10
 
! Отговори
Бай Гого преди 6 години
Дебели ,дебели, ама не са като американчетата дето за да ги изкарат от вкъщи , често бутат входната врата.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимката е готина: посудата и приборите за храна са повече от манджата. Ами какво да кажа, трудно е да се осъществи контрол за съжаление! Имам две деца, знам какво е. Едно време ние ядяхме редовно и качествена храна, понякога и по малко бой :)
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много неща, които в един период от време са считани за вредни, след време хората считат вече за полезни, както и обратното - някои считани за полезни, после се считат за вредни. Абсолютните забрани са винаги вредни. Като не ядеш сол, ще се разболееш поради липсата на сол в организма.
4
4
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Всеки човек най-добре си знае коя храна е добра за него и коя не е. Така като гледам, май ще забранят на децата да ядат, защото каквото и да ядат, все ще е вредно. Сол - вредно е в организма да не постъпва сол. Захар - същата работа. Месо - пак е така. Супи и бульони - полезни са в България, другаде може и да не са. Шоколад - вредно е без шоколад и т.н.
3
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Това здравословно меню на каква цена ще е 50 или 60 стотинки. Журналистите да проверят, какъв е процента на училища, на които училищният асфалт е на възраст по-малък от 30 години?
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се храни идва от семейство. Българинът се храни много нездравословно, солено в големи количества. Децата от ранна възраст се тъпчат с храна и да има начин да ядът постоянно докато родата щастливо гледа. После почва леле колко си децел/а обиди и цял живот борба с навиците създадени от родителите.
1
1
 
12
 
! Отговори
Отврат преди 6 години
Ами да им се забрани и да излизат от даскало тогава, понеже след като не се продават вредни храни там, те ще си ходят до магазините отвън. Охраната не може да им ги взима, а и да можеше, те просто нямаше да ядат вредно в даскало...