За прасе 6 квадрата, за дете – 4. Агресия ли!?

Да започнем със средата, апелира специалист
14 сеп 2017 09:00, Петя Славова
35

5880 гледания   |  Още видео

"По времето на първото правителство на Бойко Борисов в детските градини Министерството на здравеопазването реши от 8 кв.м на дете, да промени наредбата - на 4 кв.м физическа среда. Знаете ли колко е европейският стандарт за свинефермите - 6 квадрата на прасе. И 4 кв.м на дете - нека оттам да тръгнем".

Психологът Христо Монов гостува в "Денят ON AIR", където засегна темата за агресията в училищата, защо я има и как може да се изкорени.

Като пример за явлението, гостът на телевизията даде пример с теория в психологията, която гласи, че агресията е резултат от фрустрацията.

"Нека се запитаме защо нашите деца, ходейки на училище, изпадат в такова състояние, какво им пречи в учебното заведение? Да започнем със средата - у нас няма стандарт за физическата такава", алармира Монов пред Bulgaria ON AIR.

Освен средата, психологът посочи като проблем и делегираните бюджети в учебните заведения, които принуждават директори в големите градове да правят паралелки с 28-30 ученици.

От друга страна, бившият зам.-министър на образованието - Диян Стаматов, също гост на телевизията, отбеляза, че в сферата на образованието се извървяват малки стъпки напред в различни направления, за да няма сериозни сътресения в обществото.

"Какъвто и опит да се направи за промяна, хората не са готови за голяма такава", смята Стаматов.

Проблем със заплащането на учителите има, но зам.-образователният министър посочи като по-важен този, свързан с по-качественото и по-интересно преподаване, като даде пример с използването на различни електронни формати или платформи за преподаване.
 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34
теб били ли са те, че си толкова запознат със системата на пръчката? Децата, които споменаваш правят каквото си искат защото нямат родители, които да им обръщат достатъчно внимание

За какво уважение и учене може да става въпрос при паралелки от 30 деца??!?

Респект не се гради със страх от пръчка, а с добра дума и разбиране! По твоята логика трябва да върнем трудовите лагери и диктатурата, за да може да има ред и справеливост!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само разни психолози, аналитици и други подобни амеби са напълзяли и обясняват глупости. Истината е, че няма респект, няма уважение, а няма респект и уважение щото няма бой. Едно време даскала е с пръчка в час и е рздвал правосъдие и шамари, така се гради респект. А не всяко мамино л*а*й*н*о да прави каквото си поиска и после мама и сметка ще държи на учителя. Ние преди не смеехме да се оплачеме на наще че са ни дърпали за ухото, щото баща ти и той ще те дере. ПФууу - права, тъпотии!
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе японците като живеят в апартаменти от по 7-8 кв.м. що не са агресивни,а са толкова дисциплинирани ?
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шамари трябват,шамарииииииииии
31
0
 
2
 
! Отговори
HEX преди 1 година
До Анонимен 24
Абсолютно нищо не си разбрал. Просто едни хора са седнали, и са сметнали, че за да няма конфликти всеки трябва да си има пространство. Нищо не е задължително. Дори и онова за заплатите. Разбира се. хахах като при кокошките, за да е щастлива трябва да има къде да тича. А държавата, в която са сметнати тези неща е Франция.
30
0
 
9
 
! Отговори
do 27 преди 1 година
Знаеш ли колко са ми данъците в тази държава ?
5 месеца от годината работиме за нея ?
Накрая няма детски градини, няма училища , няма болници.
Поле искате деца.
29
0
 
2
 
! Отговори
Наистина преди 1 година
До Истината

едно време(както казваш) в 1885г. сме били 3 мил. население и сме имали 100 училища повече от днеска, когато сме два пъти повече.
28
0
 
2
 
! Отговори
тс преди 1 година
65г съм завършила и тогава имаше стандарт-18 деца в група, но ни казваха,че като построим комунизма ще го спазваме.Работили сме с по 30-40 деца.Около 95-2000г. групите бяха с нормален брой 15-18 деца.След това започнаха отново да увеличават бройките ,но промениха стандарта,изхитриха се,за да не ги атакуват! Отнася се за София.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има пари да си плаща по 500 лева на месец за частна детска градина и тогава детето му ще се шири в 8 квадрата и групите ще са само от 15 деца, а не като в държавните от 30.

За 60-70 лева на месец - толкова.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стандартизирането е глупав и неработещ модел, защото то води до застой в цялото общество, вкарване в някакъв безкраен коловоз, който ти предлага единствено вечна посредственост - това един от най-големите проблеми на ЕС днес. В крайна сметка много от тези стандарти реално са неизпълними, което води след себе си корупция и излишно напрежение в обществото.
25
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Тотални глупости! Едно време е имало класове с по 35 ученика, но не е имало подобно агресивно поведение. Просто новите поколения са адски ограничени и глупави, родителите им не обръщат необходимото внимание. Освен това, тези деца нямат истинско детство, а по цял ден стоя вкъщи пред компютъра/телевизора.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До HEX

Няма как в действаща пазарна икономика, да синхронизираш миналната заплата с цените на квадратен метър на жилищата - това е практически невъзможно. Няма така държава в света, в която да е забранено да живееш в под 35 квадратова жилищна площ - това е тотален абсурд. Може би в онази "напреднала държава" за която пишеш, ако ти се роди дете, идват някави полубожествени държавни служители и дострояват още една стая на жилището ти, за да си спазят стандарта?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До HEX

Доста наиво-глуповати представи за света имаш. Не знам коя е тази напреднала държава, но най-вероятно съществува само в главата ти. Когато стандартизираш въвеждаш ограничения, което води до изкривяване на основни принципи като свободата на избор и пазарния механизъм, на който се основа западния икономически модел. Когато отглеждаш прасе и ти налага да го отглеждаш в помещение с определена квадратура, то оскъпява продукзията добива от него, поставяш бариери пред фермерите и те се отказват
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и защо едно прасе да заслужава по-малко от едно дете! Прасетата не са по собствено желание там, а децата да, така че, прасетата имат право на доста повече място!
21
1
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи това дето го пишат тука може и да е вярно,ама това е толкова далеч от проблема, че дори Плутон ни е по-близо! Фрустрация разбираш ли еми само да попитам какво вижда детето целодневно около себе си? Вижда,че единствения начин да постигнеш нещо тука е или да вземеш да утрепеш нещо или да си сложиш силикон или да ти го натаковат отзад при това по възможност да е директно предавано по facebook и/или някоя "национална" медия! Докато това е така ше има и фрустрация и бой и прочие неща от сорта!
20
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До HEX
Проблема е, че стандартите се правят не за хората, а или за отчет, или за цицане на пари. Като например прочутите "ателиета" - ако живееш в жилище, което няма северно-южен прозорец, но се брои за жилища, а за ателие и плащаш двоен ток, т.е по промишлени цени. И това е само един от примерите.
19
1
 
7
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Учените тикви могат да преливат от пусто в празно колкото искат. А европейския съюз заедно със стандарта за дебелина на бананите може да си приеме и норма по мезонет на прасе. А нашият проблем е че не достигат детските градини. Катострофално. Осен това като кажат журнялата "по 4 кв на дете" си представяш клетки с деца, а това не е така - иам една голяма детска стая където си играят куп деца без да им пука колко са квадратите.
18
3
 
6
 
! Отговори
запознат преди 1 година
По стечение на обстоятелствата съм посещавал доста свинекомплекси и доста детски градини. Може да се види ***-майка в бокс от 6 кв.м./като роди напр.10 прасенца съотношението е друго/ но не и 16 прасета за угояване на 100 кв.м. /обикновенно са 50/.
В ДГ има вътрешни помещения за игра 100 кв.м. с 25 дечица, но като добавим спалните, залите, външните площадки, съотношението е съвсем друго.
Опорните точки на комунягите или ги пишат умствено недоразвити, или са адресирани до такива или и двете.
17
4
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
прасето е 100 кг., детето - 20. Не виждам проблем 5 деца да си играят в стая с 20 кв.м. площ.
16
1
 
8
 
! Отговори
HEX преди 1 година
До Анонимен 11
Напротив. Стандартите са много хубаво нещо. Примерно в някой напреднали страни са сметнали, че на член на семейството трябва да се падат около 35 кв. метра., т.е. 4 човека трябва да живеят в 140 кв. апартамент. А ние се блъскаме в 60 кв. Липсата на пространство така да се каже те смачква, и това води до конфликти в семейството, депресии, агресия и т.н. Е в тия държави са преценили, че и с мин. заплата трябва да можеш да си купиш и 1,5 кв.м. жилище на месец, ама това е друга тема.