Дават стипендии за успех вече и в 8-и клас: 50 лева

Причината – диплома за основно ще се взима след седми клас
18 сеп 2017 11:37, Мария Захариева
12
Дават стипендии за успех вече и в 8-и клас: 50 лева
Снимка: flickr

Стипендии за успех вече ще могат да получават и осмокласниците. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред "Монитор".

Досега право на награди за успех имаха право учениците, завършили основно образование – от 9-и до 12-и клас.

Причината за промяната е новата структура в системата, според която диплома за основно ще се взима след седми клас. Тя е предвидена в Закона за предучилищното и училищното и влиза в сила от тази учебна година. Затова и осмокласниците вече ще имат право на стипендия. Вълчев ще предложи промяната с Постановление на Министерски съвет. Той обясни, че тя ще влезе в сила от тази учебна година, като за това ще са необходими допълнително между 2-3 млн. лв.

В момента всяка училище има право да разпределя средствата за стипендии на база успех по свои собствени критерии, като максималната награда е 50 лв. Така например през миналата учебна година в 30 СУ "Братя Миладинови" право на награди са имали три групи ученици. Първата са децата с успех "Отличен 6" и те са получавали по 50 лв. Във втората група са гимназистите със среден резултат между 5,79 и до 5,99, при които стипендията е била 40 лв. В третата са учениците с успех от 5,50 до 5,74, на които се полагало по 30 лв.

Общо 717 589 ученици влязоха в класните стаи на първия учебен ден, съобщиха от просветното министерство. Броят им е с близо 17 000 повече от предходната учебна година. Записаните в първи клас са 64 056, като випускът е с 4500 деца по-малък от миналогодишния. Най-много първокласници през учебната 2017-2018-та година г. има в София-град – 12 589.

На второ място е Пловдив, където са се записали 6273 малки ученици, а на трето Варна с 4493. Най-малко първокласници пък има във Видин – 696. В целодневна форма в първи клас са се записали общо 55 287, което е над 86% обхванати ученици. Седмокласниците, които ще полагат национални външни оценявания, са 60 921. Очаква се зрелостниците, които ще се явяват на матура, пък да са 49 418, отчетоха още от образователното министерство. 


12
Още по темата: стипендии8 клас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
10
 
! Отговори
9 клас преди 1 година
А какво се случва с правото на учениците в 9 клас в езикови и математически гимназии? Те не получават сега, когато са в 9 клас, няма да получават и втория срок, защото нямат "основно образование". Така спрямо сегашните осмокласници, деветокласниците ще имат право на стипендия две години по-малко. Правилно ли е г-н министър?
13
10
 
0
 
! Отговори
Гери преди 1 година
Искам да попитам тази година за успех 4:69 колко ще бъде стипендията?
12
15
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Според мен стипендии трябва да се дават не за успех изобщо, а на бедни семейства, които имат такъв успех, винаги е било така. Когато всички училища са били родителски кооперативи и министерства не е имало, милосърдието на семействата, които са плащали учебниците на децата си, е направило така, че да поискат да подпомогнат по-бедното детенце. Идеята е да помогнеш да учи дете, което има желание, но няма средства. Останалите би трябвало да учат за знания, а не училището да им дава заплата, че учат.
11
0
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Не ги мислете нашите , МОН намери начин да ги пуска. Като се пишат точки, вместо оценки, така те няма да могат да изкарат двойка. А ще изкарат точки, които се равняват на двойка, но пак ще минат напред. Точно това е смешното, че присъстват там заради документа, който вече изобщо не гарантира знания. Време е работодателите да се възпротивят. Защото те имат правото да назначават не срещу кух документ, а срещу тест, който сами провеждат. МОН се крепи на хартийката, която дава. Така я обезцени
10
5
 
3
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
Не ти било розово положението.... И моето не е розово, но родителите ми се грижат за мен. К'во сме ти виновни, че твойте вземат малко пари. Ако имаха сериозни професии...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с успех "Отличен 6" и те са получавали по 50 лв. Във втората група са гимназистите със среден резултат между 5,79 и до 5,99, при които стипендията е била 40 лв. В третата са учениците с успех от 5,50 до 5,74, на които се полагало по 30 лв.===========а на ман го за успех 3.50 - 30 евро ?.......и то само защото са благоволявали да ходят за първия час,да им пишат присъствени ? после - тройката -лесна, нали се плаща на бройка ученик,няма да ги губят,я !
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на вас ви е смешно, но на мен, дори и смешните 30 лева, които взимах като стипендия ми бяха от помощ. На моменти, исках да напусна училище и да работя, защото положението определено не бе розово. Бих се равал, ако знам, че държавата помага с повече, на деца, които бяха като мен. Добре, че в България, нямаме манталитета, да позваме да работим от 14 годишни (или по-скоро условията), че иначе, 60% от учениците, нямаше да завършат училище.
7
1
 
8
 
! Отговори
SILANCE преди 1 година
Направо им пишете,че могат да са с основно и след първи клас! За 70 години комЮнисто-ЦоЦиалистите си пригодиха и образованието,и здравеопазването,и / най-вече/ съдебната система по свой образ и подобие - пълно менте.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

4-ти второ висшУ
5-ти Доцент
6-ти Професор
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма какво да си играем ами да приемем направо:
1ви клас - основно,
2ри клас - средно,
3ти клас - висше.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали на тези ученици, чиито родители са на социални помощи нямат право на стипендия. Преди носеха бележки на социалните от училище, че не получават стипендия.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината – диплома за основно ще се взима след седми клас

Специално за ромите сигурно след време ще си със средно след 2-ри клас.
2
0
 
20
 
! Отговори
Тцтц.. преди 1 година
И учениците с успех между 5,75 и 5,78 са духали супата.. :D
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Електората от шведски произход вече не може да завърши и осми клас и затова основно ще се взима по-рано. После ще го направят след 6ти, след 5-ти и т.н. докато не стигнат до извода, че на гласоводавателите им е нужен само 1ви клас да се научат да сричат и да разпознават урните за гласуване. Ако са завършили 3ти клас, направи ще ги правят министри.