Тъжно! Всеки четвърти първолак не знае български

Около 100 хиляди деца обаче въобще не посещават училище
19 сеп 2017 08:52,
160
Тъжно! Всеки четвърти първолак не знае български
Снимка: архив, Булфото

Между 18 и 24% от децата не знаят български, когато стъпват за пръв път в училище, призна министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Това означава, че на всяко четвърто дете у нас майчиния език не е български", коментира той пред bTV.

Около 260 000 ученици се губят в образователната система. По-голямата част от тях трайно не живеят в България.

Около 100 хиляди деца обаче въобще не посещават училище, допълни той.

По думите на Вълчев липсващите учители са около 1000, най-вече при началните класове и природо-математическите дисциплини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"България след българите"- доклад на ЕК 2013г.
81
0
 
15
 
! Отговори
от западнал район преди 6 години
Единствената цел на учителите от училищата в гетата е да няма масов бой между родовете за деня....
80
3
 
7
 
! Отговори
до 91 преди 6 години
Говорил си 5 (пет) езика!? И като се събуди потен ли беше? Ти първо научи кога в българския език се употребява пълен член, пък тогава лъжи за другите езици!
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как научават немски за три месеца, а български не могат да научат за години безплатно обучение - пречат им партиите, комитетите или фондациите на гърба им; или поколенията по-про.сти са станали - бабите и дядовците им при Тато до 4ти клас и най-крайно кварталните вече пишеха есета
78
2
 
14
 
! Отговори
тна преди 6 години
В която и държава да работиш трябва да знаеш официалния език - за да се реализираш и децата ти да живеят добре Кой глу ак още не го е проумял
77
2
 
12
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 6 години
До 91: Ти явно си хелзинкса комитетска хиена, това е ясно. Това, което пишеш няма никаква логическа връзка. Глухонемите имат медицински проблем и няма как да говорят. Много *** довод от твоя страна. Второ - никаква логика в това колко езика говориш и гражданството. Можеш да говориш и 10 езика, но ако си български гражданин трябва да говориш български. И трето - тук ще си оценяваме граматиката ли бе, малоумно същество? Либералистките ви квичения почват да идват в повече на българите!
76
8
 
3
 
! Отговори
Asa преди 6 години
Аааа така ли? А защо не се изучава друг език в училищата. Това ли скапаната ви демокрация? По скоро диктатура.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в трети клас не зная вие в първи друг е въпроса кои как обеснява а не само за купона да са отишли и междудругото не са за там има хора де стоят без работа и това на политическа основа учителите са елит без споделяния на партии и приоритет щото гледаме в елита
74
5
 
11
 
! Отговори
колко много шведи! преди 6 години
И какво ще може да работи като и български не знае? Или да позная, аз и такива като мен ще ги издържаме! Ами ако заминем за чужбина, ко че правят чаветата?
73
1
 
22
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 6 години
Излиза министъра на образованието и се оплаква, че така и така "24% от първолаците не знаят български"...пълен абсурд. Вие сте държавата и не трябва да го допускате, а не да го констатирате хленчейки. Има достатъчно лостове затова. Ако не знаят езика - всички държавни привилегии и социални помощи се анулират на момента. Абе вие наред ли сте изобщо??? Няма значение дали са леви или десни в правителството /аман от *** тук/, трябва да се вземат мерки, а не да се прави статистика само...
72
2
 
27
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 6 години
Значи индивидите от индийски произход и разни други от междинното звено могат да обикалят Европата и да крадат и просят с БГ паспорта, а не могат да научат български? Български граждани, които не знаят официалния език подлежат да санкции във всяка една "бяла" държава. Няма как да си испанец или англичанин, ако не знаеш езика. Пълен абсурд. Пак се ползват само правата и облагите, а задълженията се забравят. Майната му на антбългарския либерализъм, време е за сериозни мерки в името на България.
71
2
 
15
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Е в Ловеч за 15ти септември вместо "Върви, народе възродени" е имало оркестро нагиздени ***. К'во да говорим повече...
70
2
 
24
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 6 години
Чета тук коментарите на нашите "интелигентни" сънародници и се чудя и се мая. Как е възможно това?! Къде е държавата в цялата тази история? 24% от малките не знаят български? Я сега да надникнем в конституцията и да видим за да си български гражданин трябва ли да знаеш български език? Той е официалния ни език и точка. Който не го знае няма как да е гражданин на републиката, да не говорим че е невъзможно да се обучава в училище. Държавата да се вземе в ръце и да действа, защото загиваме!
69
2
 
4
 
! Отговори
Zxc преди 6 години
Това са добри цифри, аз мислех, че небългарите са много повече. Ако 70% от първолаците са българи, направо цъфтим в сравнение с халифатския катун н запад
68
0
 
19
 
! Отговори
ИВан преди 6 години
В Интернет се върти новина за роми, пребили с брадви българче. Има ужасяващи снимки на нараняванията по-главата на момчето. А разследващите органи и прокуратура квалифицират деянието като лека телесна повреда.Отново държавата пази своите избиратели, а българите биват наказвани за своята наивност и търпимост.Какво може да те задържи в такава държава, където роми пребиват всеки ден българи безнаказано?!?
67
0
 
14
 
! Отговори
лупи преди 6 години
Държавата България е минала точката на завръщане. Изморително е вече 30 години да се назовават (криво-ляво) някакви неотложни проблеми, а ефектът - 0.
66
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако влязат в училище и онези 100 000,които никога не са били в клас, незнаещите български ще станат към 60-70%. Чака ни светло бъдеще.
65
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че защо да учат български небългарчетата? Хем ревете, че не са българи, хем да учели български. Да научат първо майчиния си език пък тогава български. Да им се позволи да изучават и майчиния си език и паралелно български.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достигнахме Запада поне в нещо. И там от алчност са пренесли колониалните си структури вътре в страните си и всичко е щастливите фънки-мънки.
63
0
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Не знаят български, защото не са от български произход, това е истината ама никой не ще да я признае!