Тъжно! Всеки четвърти първолак не знае български

Около 100 хиляди деца обаче въобще не посещават училище
19 сеп 2017 08:52,
160
Тъжно! Всеки четвърти първолак не знае български
Снимка: архив, Булфото

Между 18 и 24% от децата не знаят български, когато стъпват за пръв път в училище, призна министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Това означава, че на всяко четвърто дете у нас майчиния език не е български", коментира той пред bTV.

Около 260 000 ученици се губят в образователната система. По-голямата част от тях трайно не живеят в България.

Около 100 хиляди деца обаче въобще не посещават училище, допълни той.

По думите на Вълчев липсващите учители са около 1000, най-вече при началните класове и природо-математическите дисциплини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
11
 
! Отговори
И ДО КОГА ТАКА преди 6 години
Г-ДА УПРАВНИЦИ ? ВЗИМАЙТЕ МЕРКИ СПЕШНИ !!!!! ЧЕ ВЪЛЦИТЕ ВИ ЯЛИ ..... ЗА КАКВО СМЕ ВИ ИЗБРАЛИ ??????
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дошли деца на училище значи ще ги учите на български език на който език предлага българската държава в българс.образов.система-българско образование както подобно предлагат другите държави на своите си езици/азбуки въобще на всякъде по света освен с изключение на някаква част от бившите колонии където няма изградена езикова база поради някакви причини заварени-останали до сега и възприели нечии език,а някъде по два,три останали от старите колон. управления,но ние не сме от тез в тези отношения.
60
0
 
3
 
! Отговори
Смях преди 6 години
Със идеите за основно образование до 7 клас, със преместване на 15 септември и промяна кардинално на ваканциите на учениците със сигурност министъра ще вкара повече ученици в час. Къде ще ги вкара вероятно във закритите училища.
59
5
 
6
 
! Отговори
Edin преди 6 години
А имате ли информация в Германия колко са раждащите се с майчин език немски,а многознайковци!?!?
58
0
 
16
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Още може да се желае,младите българи трябва да бъдат стимулирани да бъдат изгонени от държавата,а това става с ниското заплащане.
57
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NE VIGDAM PRICINA DA ZNAE I GOVORI BALGARSKI.TA KOI PO SVETA GOVORI BALGARSK?ZNAESH MAICINIAT SI EZIK I ANGLIISKI I TOVA TI E DOSTATACNO.V UCILISHTE TRYABVA DA SE PREPODAVA NA MAICINIAT EZIK,KAK SEGA MALZINSTVATA SHTE UCAT KATO NE ZNAYAT BALGARSKI ILI GI OSTAVYAME ZADALGITELNO V KLAS,ZA DA NE ZAKRIVAT UCILISHTA I SAZDAVAT RABOTNI MESTA NA TEZI,KOITO ZNAYAT GLAGOLA---DAI,DAI PARI.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щем - не щем, ставаме мултикултурна държава. Българи, мангалоиди, арабески и тук-таме по някой съпортаджия, внесен от запад.
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tази тенденция с увеличаването на ромите не води нищо добро след себе си и трябва да бъде пресечена максимално бързо. Кога ще видим промени в законите, насочени срещу точно този проблем?
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
антибългарска пропаганда и в коментарите тук! ей, аве ще ходите в анадола ве... банвайте бе, че ***, ще ви банна бе!
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64,ти си еманацията на малцинствения интелект! Имало кой да се грижи за вас!? Така сте от хилядолетия-търтеи на гърба на някого! Сами за себе си не можете да се грижите,нещо повече,дори не ви минава подобна мисъл през главите! Господ не намесвай,че именно защото сме човечни ние ви има вас! Не Господ ви храни и търпи безобразията и наглостта!
52
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Вицепремиер за демографска политика Валери Симеонов ще се справи с демографската криза.Ще увеличи социалните помощи, ако имаш 3 деца, за да може "българите" от ромски произход да раждат повече. Така ще увеличат своите избиратели, които по-лесно ще могат да манипулират.Пък и трябва да има роби, които да им работят в техните бизнес начинания (хотели, фабрики, земеделие) за без пари.Българите напускат страната, защото ако останат, ще трябва да плащат за тези социални помощи за ромите.
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само ми е чудно ..... като станат повече кой ще ги храни??? щото сега всяко българско семйство работещи гледа своите деца и малките ......щото държавата обича..... и взима от работещите, за да си отглежда ...... а като се свършим ние като народ, кой ще ги храни?
50
2
 
8
 
! Отговори
Ром преди 6 години
До АнонименМи вие като живеете в футуристично-евроатлантически-демоктаческия строй що мрeтe като за световно бе, бате?
49
1
 
2
 
! Отговори
Ром преди 6 години
До АнонименМи вие като живеете в футуристично-евроатлантически-демоктаческия строй що *** като за световно бе, бате?
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАДЯВАМ СЕ ЧОРБАДЖИИТЕ ИЗЕДНИЦИ - МУТРОКАПИТАЛИСТИ ДА ПРОЧЕТАТ НОВИНАТА И ДА ВИДЯТ КВИ КАДРИ ГИ ЧАКАТ - ТЯХ СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ! ДА ВИ РАБОТЯТ С КЕФ! ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ!
47
1
 
11
 
! Отговори
А АЗ преди 6 години
КАТО УЧИХ И СЪМ ИНЖЕНЕР - КВО? КЕЛ ФАЙДА...
46
0
 
6
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Този министър излъга-не трябва да си чак много опитен, за да се убедиш в това.Само изгледай още веднъж записа.Някои цели могат да се постигнат и без военни средства...........
45
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен> Ще е забавно като останат само роми кой ще им плаща масфара и от кой ще крадат ще е забавно. Предполагам, че ще станат бежанци.Ти не ги мисли ромите. Те още живеят в първобитно-общинния строй - т.е. по принцип са кочевники. Като им свършат ресурсите и измре хранещото ги коренно население -ще се вдигнат с катуна и ще отидат да паразитират и 0сират друга територия.
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко, тия първолаци, дето не знаят български рядко достигат до пети клас, обикновено отпадат още в трети.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РП