Тъжно! Всеки четвърти първолак не знае български

Около 100 хиляди деца обаче въобще не посещават училище
19 сеп 2017 08:52,
160
Тъжно! Всеки четвърти първолак не знае български
Снимка: архив, Булфото

Между 18 и 24% от децата не знаят български, когато стъпват за пръв път в училище, призна министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Това означава, че на всяко четвърто дете у нас майчиния език не е български", коментира той пред bTV.

Около 260 000 ученици се губят в образователната система. По-голямата част от тях трайно не живеят в България.

Около 100 хиляди деца обаче въобще не посещават училище, допълни той.

По думите на Вълчев липсващите учители са около 1000, най-вече при началните класове и природо-математическите дисциплини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23 - Христовите ценности те учат, че мафията не може да управлява държавата, че да заколиш приятелката си не е проява на мъжество, че да живееш като прасе в корупционната *** не гради нищо, че да играеш белот със силните на деня не е борба с престъпността, че да крадеш, убиваш, лъжеш.....няма място в обществото. Само животното оцелява - а 27 годинивече видяхме как и на каква цена. Не благодаря! Дотук сме не заради Христовите ценности, а заради точно такова " животинско оцеляване " !
41
4
 
14
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
повечето от ромите са на вънка може 6о% и турците също 60% българите са 15% тези хора няма да се върнат в бг децата им са завършили средното си образувание знаят всички англииски немски френски кои където живей.ромите се плодят не мисля за бъдище българина не ражда че няма бъдище.това не е правилно правдата е там че нащо правителство са продажни *** корупционери не думая за своят народ поробиха народа ни на меркел на запад цялото ни правителство е продажи ***.бг народа иска руският народ
40
1
 
14
 
! Отговори
Бай Гого преди 6 години
Бабата ,дядото ,майката ,бащата и цялата рода не знаят български и въпреки това си преживяват някак ,а ако има документи да попълват си плащат. Защо да учи ,да пише домашни и да дава пари за учебници и помагала ,като и така животът си върви ?
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я пак тоя, много права им бил дал. Кой си ти бе правораздавателю? А на тебе кой ти раздаде правата? Хората сами си решават дали да говорят фески, ромски или просталашки.
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка....като роди по и всичките не говорят български какво очаквате?
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ногу фалшив чувек ти казвам, ногу фалшив менинджъ, ногу фалшиво научно кадро пиши учебнициииии. Ко дъ учиш *** тъквис.
36
7
 
23
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
моят син не е учил в българия и няма да учи. учи в москва български го знае .знае руски английски в бг няма да живей корупцията е голяма .откъде на къде в родопите училищата ще се спонсират от турция а не правителството на българия и затова български не знаят много мои познати са в запада децата им български не знаят.децата учат езика на тази страна където се намират и английски .коя е тази кунева ще ми учи детето че българия не е било под турско робство а сме били съжители.такаво правителство
35
1
 
22
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Още по тъжно ще става спокойно няма да ни бавят много
34
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много права им дадохме. Гърците през 30-те са биели наред българи, които не са говорили гръцки и сега простолюдието ходи на почивка в Гърция. А ние права имали, едно от правата е да говорят на официалния език у нас, а той не е фески, ромски и т.н. Оня от ДПС с този български не трябва снимка пред парламента да си прави, а ние дори сме го пуснали вътре.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... че на всеки 4-ти ученик майчиниЯТ език не е българскиЯТ. И т. н. и т. н и т. н. из бг медии и говорилни, натрапващи своето тотално непукистки неграмотно боравене с официалния език в РБ. Та! От кого и откъде по-напред да се сбъркат, камо ли да се учат, учениците със заливащата ги полуграмотност на уж знаещите, които неистово раздават оценки и акъл (срещу мн. добро и високо заплащане) ? Въпрос без отговор, нали? На кого му дреме бе, Уили! Я си надуй чалгата и си спретни и ти една партийка!
32
1
 
12
 
! Отговори
Веско преди 6 години
A плакахте като искаха да е задължителна забавачката от 4 годишни. Процеса е необратим и е време за непопулярни мерки. Територията трябва да се дели дорде е време и който не покрива критерии за български гражданин - не получава документи и се устройва в автономията. И ограда!
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво им е български?Министър Методиев (ДСБ) казваше, че спрямо неграмотността в САЩ сме много напред.Петър Стоянов призоваваше да си сменим азбуката, защото не е актуална, не е в крак с новите технологии.Колко от демократичните ни министри са учили за това, за което са министри?
30
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целенасочен развъд на НЕбългари за сметка на българите......Сега ви е "тъжно",след още 10 години ще ви стане страшно!
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой чувал ли е за ром с медал от олимпиада по математика например?
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще е забавно като останат само роми кой ще им плаща масфара и от кой ще крадат ще е забавно. Предполагам, че ще станат бежанци.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Възпитаха ги, но те видяха, че със сегашните политици, за тях тук няма бъдеще.
26
1
 
38
 
! Отговори
Статистика преди 6 години
Истината е че 45% от първолаците са с майчин различен от българския. Има населени места, в които цели училища се поддържат само за един определен етнос и той не е българския. Има и много училища в които българчетата са малцинство. Засега белите българи са мнозинство все още само в големите градове.
25
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ще е последния пирон в ковчега ни езика е запазил България 500г. RIP
24
0
 
38
 
! Отговори
факт преди 6 години
Не е тъжно това е катастрофа....
23
2
 
20
 
! Отговори
Циник до 27 преди 6 години
Прав си....и тук е същата "тенденция" , че и по-зле! Досега (още) не съм чул за български ром с пояс пълен с С4 и лагерни сачми...ама кой знае - в Пазарджишкото гето расте "строго правоверно" поколение!Германия 2045г. Катаджии спират кола...- Документите моля!Шофьора дава книжкка...катаджията вика на колегаата си: - Хасане , виж този какво странно име има...Гюнтер??!!!