Тъжно! Всеки четвърти първолак не знае български

Около 100 хиляди деца обаче въобще не посещават училище
19 сеп 2017 08:52,
160
Тъжно! Всеки четвърти първолак не знае български
Снимка: архив, Булфото

Между 18 и 24% от децата не знаят български, когато стъпват за пръв път в училище, призна министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Това означава, че на всяко четвърто дете у нас майчиния език не е български", коментира той пред bTV.

Около 260 000 ученици се губят в образователната система. По-голямата част от тях трайно не живеят в България.

Около 100 хиляди деца обаче въобще не посещават училище, допълни той.

По думите на Вълчев липсващите учители са около 1000, най-вече при началните класове и природо-математическите дисциплини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
точка преди 6 години
Човек който не говори български език и няма писмена и говорима грамотност по него да бъде лишаван от българска лична карта.А всяко 4то дете чийто майчин език не е бългаския,майка му да го заведе да получи образование където се говори нейния език.
121
0
 
0
 
! Отговори
11111 преди 6 години
всеки ден става по-тъжно в тая наша действителност
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не знаеш български не си българин. Точка по въпроса.
119
1
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Ако позволиш ***, има два начина да има ред - чрез страх или чрез уважение. Стара християнска Европа го правеше по втория начин, Живков по първия. Днес сме по-близо до второто, но страхът се използва, за да се наложи анархия. За да се случи вариантът с уважението, просто трябва да няма силова репресия в сферите на науката, културата и образованието. Тогава стойностната прослойка светва в мрака и светлината й води останалите, те са респектирани, аутсайдери стават лошите, а не нормалните.
118
0
 
2
 
! Отговори
Сульо преди 6 години
До Анонимен 131Много си просзддт бе. Точно Бай Тошо накара сигантъ да работи и да слуша,че иначе ядяха много бой. А и имаше ОФ школи на които ходеха да се учат на цивилизация. Ама това вече е забравено,затова ще ни се качат на главите, а ние ще дремем.
117
1
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
И какво ще бъде нивото на учебния процес, при който вашето дете, с мечти за научна кариера, например, седи заедно в клас с десетина такива, които тепърва ще учат език и няма скоро да го научат? Затова този тип интеграция е всъщност отнемане на възможности. Защото децата не отиват на училище, за да стават приятели, отиват за да учат. В добрите училища на запад, децата непрестанно се тестват и след всеки тест влизаш в група с деца на твоето ниво, по твоя предмет. Това е справедливо, а не нашето.
116
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с одървено егосред български безродницимного бързо бегам към терминал 2
115
1
 
2
 
! Отговори
до 134 о, спомени преди 6 години
Ти си бил сигурно нещо като " черна овца" и са те шамаросвали учителите нон стоп...
114
6
 
4
 
! Отговори
о, спомени преди 6 години
Когато бях първолаче през 50-те години, на всяка тетрадка и корицата на учебник стоеше портрета на Сталин. Учеха ни по примера на Павлик Морозов- предал баща си. Учеха ни да се обаждаме взаимно пред учителите. Всички други вещи се конфискуваха за училището, налагаха ни дневен режим и спираха по улиците. Първият учебен ден ни беше най-черния ни ден - на началото на побоища с палки и ругатни.Първия ни учебен ден си беше най-черния!
113
4
 
2
 
! Отговори
стоев преди 6 години
Има решение като втори език се въвежда ромския както в САЩ англ. и испан. държавата се прекръства на Романия
112
1
 
6
 
! Отговори
Има решение преди 6 години
Могат да бъдат създадени ефективни курсове за да научат български тези първолачета.Това ще струва пари и те да бъдат заплатени от техните родители. Щом не са били достатъчно отговорни, за да научат децата си на български език в предучилищна възраст, сега да плащат или да отработват, ако нямат пари.И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се гласува от Парламента решение за солидна глоба за такива родители.Не забравяйте, че прословутият немски ред и дисциплина е постигнат точнопо този път - чрез сурови санкции!
111
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще благодарите на правешкия каскет.Натика интелигенцията в миша дупка, повечето останаха без потомство или само с по едно дете.Напълни университетите с тройкаджии от изоставащи окръзи, които трябваше да се върнат там като даскали, ама не се върнаха. Останаха в градовете и опропастиха почти всички институции.За капак Каскетът внесе стотици хиляди ни-българи, за да вдигнеброя на населението с 5%. Създаде им немечтани дотогава от тях условияза размножаване.Сега ние му сърбаме попарата.
110
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще ги правим тези 100 000, когато станат пълнолетни?Една значителна част от тях ще останат в България, защото в ЕС работа за неграмотници няма, а паралелно с това непрекъснато се затягат мерките срещу просяци, джебчии и жрици на онзи занаят!Изходът е един, състои се от две стъпки:1. Принудителен труд за родителите им, за да изплащат издръжката на децата си в интернати.2. Много строг контрол над онова, което се случва в интернатите. Да ги възпитават и всяко дете да получи средно образов
109
2
 
13
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Като гоните българите да раждат в чужбина, така няма да знаят български. То само черноглави останаха тука. И турски айдуци от Балкана.
108
1
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Чета малко по нагоре за Тодор Батков как на 23 още не бил готов за връзка и как още си от-ебавал и правел бизнес . И в същото време наборите му от маа'лата имат по няколко деца. Резултатите са налице, с подобно мислене ще изчезнем. Щом децата са някъде на заден план, а всичко материално е водещо, просто сме пътници като нация.
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До extremistами не искаме банани и тоалетна хартия и да ходим по света, искаме си оградата и милицията и казармата и празните магазини и опашките за всичко и кафе нямаше и корекомите искаме и магурата искаме и УБО искаме и малък Тошко да е цар - пиян и ***, но комунист искаме комунисъм какво е това пост комунизъм искаме го чист и москвичи да си произвеждаме ние и за апартамент да чакаме и да имаш само по един че много комунисти имат по 20 , ама ха
106
1
 
10
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Поради каква причина ми се трият постовете?
105
1
 
16
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До 7Голяма част от хората, които не са двуезични, също не знаят български- служат си с мах 500-600 думи. Беден речников запас и непознаване(неразбиране) лексикалното богатство на българския език. Това също е незнание.
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От недемократичното минало. При разговор по темата приятел ме попита познавам ли роми.Казах"не". В тяхната махала имало къщи с роми. В едната ,с 2 деца,момичето било най-красивото в махалата. Оженило се за ром, някъде от София. След години той се пенсионирал като най-добрия кранист на пристанището. Нейният брат завършва гимназия със златен медал, после право. Става юристконсулт.От другата ромска къща и двамата братя започнали работа в Океански риболов, печелят и живеят добре.Не вярвате,нали?
103
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не са българчета това са шведи. Когато казвам че идва времето когато територията ще се прекръсти на шведистан много народ не ми вярват! Е сега повярвахте ли на официалната статистика?