Тест за родители на ученици: Даряваш или боядисваш!

Образователният министър обяви, че подобни практики са нередни
22 сеп 2017 10:03,
78

Родители на ученици от столичното 54-то СУ "Иван Рилски"са били подложени на тест, в който е трябвало да зачеркнат поне един отговор.

Въпросникът е под формата на декларация, в която майките и бащите на децата трябва задължително да кажат как ще подпомогнат училището.

Те трябва да изберат от 9 точки, информира Bulgaria ON AIR..

Още по темата

Сред вариантите за подпомагане, които родителите трябва да посочат, са дарение на книги за библиотеката, извършване на физически труд, какъвто е необходим на училището и възможен за родителя, като например боядисване. А също и дарение на материали, които да се ползват за училището, консумативи за медицинския кабинет, спомагане със средства за развитието на спорта в училище.

Сред останалите опции са и "Ще осигуря месечна стипендия, сума по моя преценка, за дете/ученик от семейство с нисък социален статус“, "Ще участвам доброволно в опазване на дворни площи от повреждане и замърсяване в учебно и извънучебно време"и "Ще участвам в подготовката и провеждането на извънкласни и училищни мероприятия”.

"Декларирам, че ще предоставя средства в размер, определен от училищното настоятелство, които да се използват за нуждите на учениците", се казва в документа, който майките и бащите получават на първата родителска среща.

Родителите се притесняват това да не рефлектира върху децата им.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че подобни декларации не са редни, защото съдържат елемент на покана, а дарението към училището може да бъде само доброволен акт, без да има намек за някаква задължителност, пише “Монитор“.

Министърът добави, че е започнала проверка в училището и не били събрани никакви пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Снощи пак имаше спор, един баща беше против включването на Декамерон за осмокласници. Две кокони му обясняваха, че няма право на глас, понеже в това произведение се казвало, че трите религии били еднакви и за децата било хубаво да знаят това. Подбран е автор от италианския ренесанс, който бил изрично забранен от църквата, при това автор, който, като Дарвин, в по-късно време се разкаял за безумиците си. От къде накъде родителите трябва да се МОЛЯТ, друг да не корумпира умовете на непълнолетните?
62
0
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Семейството всъщност делегира права и власт на учителя, да възпитава и учи вместо него, но не на универсална наука, каквото не съществува, а на семейните ценности и според амбициите на семействата за реализация на детето им. Училището е било винаги обществен, а не държавен продукт. Не е нормална наглостта, с която родителят днес не е слушан за нищо свързано със съдържателната част на образованието, включват се неприемливи за него текстове и идеологии в учебниците, а той е сведен до спонсор.
61
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Училището е продължение на семейството, защото то взема детето от семейството преди да навърши пълнолетие. Затова родителят и в най-тежките робски времена е строил училище, както е строил и църква, наемал е учител, намирали са дърва за огрев и така нататък. Едно село хора могат да поддържат с общи усилия една църква и едно училище. НО те си назначават учителя и те избират учебната програма, те поръчват децата да бъдат възпитавани в определени ценности - техните собствени!
60
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Явно че си типичен представител на тъпия български народ, народ *** и ***.Знай,че милиционери, прокурори и съдии нямат служебна връзка с образованието.Път плащат надаскалите до училище извън живеенето им, ваучери за храна няма.Имаш елементаренначин на мислене.Даскалите изчезват и ще дойде време когато ще изчезнат и българи-те, народ не ценящ образование и даскали, най-бедни в Европа.
59
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Администрациите в Бг са леко мошенически и леко изнудвачески. Оттам и бизесът е такъв. И всичко идва от хората - материалистичен, егоистичен и крадлив народ. Живееш в близко съседство с възможно най-противното малцинсвто, от което очевидно се учи, а не обратното.
58
0
 
6
 
! Отговори
Стига бре преди 6 години
Нали една фундация от една страна рочти без история налива пари в обезобразуванийто? Очертава се хубава картинка до десетина години - 20000 работещи и управленци срещу 2-3 милиона роми, познайте какво ще стане с първите
57
6
 
5
 
! Отговори
Защо едностранно? преди 6 години
Прочетох написаното в коментарите и за съжаление само малкия откъс от написаното в декларацията. Мисля, че противопоставянето по принцип е лошо, липсата на връзка и желание за създаване на общност. Повечето от коментарите пишат за пари. Видях, че има опция "участие в инзвънкласни мероприятия"Защо родителите се дърпат да застанат редом до съучениците на детето си в някакъв излет напр., където са необходими и възрастни. Не е ли добре, ако някой родител, да каж, виолончелист, направи час по музика
56
3
 
14
 
! Отговори
Моля. преди 6 години
нека служител от МОН да прочете ОФИЦИАЛНИ сайтове на езикови гимназии в големи градове, Правилници и ще види, че няма скрито: официално пишат, че се събират по 20 лв. от ученик, който иска да се освободи, ПОДАВА МОЛБА , зада се "освободи"; разглежда се от КОМИСИЯ и т.( пълно унижение и унищожение! Пишат и за какви глупости използуват парите, въпреки че са получили стотици евро по проекти.Ще излезе прав уволненият директор на МГ -София.Тези настоятелства представят баланси за разходи.Но.. събиран
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУКА ЦАРИ А>>>ХТИ ЖЕНЗУРАТА
54
1
 
22
 
! Отговори
pepo171 преди 6 години
Избор на учител . избор на кой чин и ред да седи , избор какви оценки искат родителите за всичко това такса и помощи , подаяния .....егати държавата.....лекари , учители , кръчмари , а стига бе !!
53
2
 
12
 
! Отговори
до Чоко преди 6 години
По принцип и тук е забранено и за това се измисли вратичка - Родителско настоятелство. Ръководството на училщето казва ние не събираме пари от родителите те са решили да ги дадът на други родители и с тези средства да се ремонтира или да се купи нещо за училището. Членството в това настоятелство има доброволно-задължителен характер и чл.внос по 10 лв на месец, които се искат или на куп в началото или на две вноски. Отдено пари за застраховка на учениците още 15-20 лв.
52
0
 
27
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
Крайно време е да се направи като във Финландия - всякакво събиране на пари от родители да е незаконно. Някои училища и детстки градини прекаляват вече.
51
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В яслата и ДГ се събираха пари за всичко, ако някой каже, че не е съгласен му се заявяваше -Мнозинството така реши! В началото се дърпаш и не даваш, все пак си плащаш данъците и таксата, но те почват да те коментират пред детето и то ти казва какво е чуло. Скарваш се с персонала и директорал Сменяш градината, но в новата практиката е същата. В третата също. Накрая се предаваш и започваш да даваш и ти. След това идва ред на училището - пак същата схема. Отказваш, не пак се говори пред детето.
50
1
 
16
 
! Отговори
смешна работа преди 6 години
Живот пародия водиме.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48 коментарДори, когато ровиш в кофата за смет ли се правиш на мъж? Нещастна злокобна жалка душица.
48
2
 
15
 
! Отговори
МИЛЕНА преди 6 години
ДЕКЛАРАЦИИТЕ,КОИТО КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ОТ 54 СУ ДАВАТ НА РОДИТЕЛИТЕ ДА ПОДПИСВАТ,СЪЩЕСТВУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ.ТОВА Е ТЯХНАТА ПОРОЧНА ПРАКТИКА.В ПЪРВИ КЛАС ИСКАТ ПАРИ ОТ ВСЕКИ РОДИТЕЛ-ЗА ПЕРДЕТА,ЗА ОСВЕЖАВАНЕ НА КЛАСНАТА СТАЯ.ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ СА ПОД ВСЯКАКВО НИВО.ПУШАТ ЗАЕДНО С УЧЕНИЦИТЕ.ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВИДИ ТОВА СРЕЩУ УЧИЛИЩЕТО-НАСЯДАЛИ НА БОРДЮРИТЕ.В ТОВА УЧИЛИЩЕ Е НЕОБХОДИМА ПРОВЕРКА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО,НО КАКТО ВСЯКО НЕЩО В БЪЛГАРИЯ И ТУК РЕЗУЛТАТА ЩЕ БЪДЕ-НЯМА ВИНОВНИ!!!
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не се обаждай!" Така ще говориш на дъщеря си!!! Ясно! Или пак не ме разбра?.Така си от 10 години не можеш да се оправиш.Нагла,безсърдечна,злобна,долна,шпоинираща хората и нахална!!!Избърши дървото у вас, че мухляса и дървените легла!!!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виж се в огледалото и спри да бръщолевиш.Невежа си!
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не децата са виновни и техните родители.И те работят,като вас!Виновни са всички онези, които допускат това. На някои хора им се дава картбланш, гласува им се прекомерно доверие! Което, води след себе неформални, неизяснени отношения между родители ученици и учители.
44
0
 
4
 
! Отговори
нграмотен преди 6 години
До Анонименогледалото в банята или коридора е прекрасно място за 1ва критика... "За това деца са в 90% неграмотни. Идва на интервю за работа ,завършила молба не може да напише." - тук има правописни, лексикални, граматически и пуктуационни грешки... Не се обаждай за грамотност, след като не можеш да пишеш правилно. В другите новини - изказването е АБСОЛЮТНО правилно и на място, съгласен съм с всичко.