Българският език не е застрашен, а е на почит!

Доц. д-р Руска Станчева пред Bloomberg TV Bulgaria
26 сеп 2017 12:52, Екип на Bloomberg
13
Българският език не е застрашен, а е на почит!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Половината европейци могат да говорят свободно два езика. Това каза доц. д-р Руска Станчева, Институт за български език при БАН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"От 2001 година Съветът на Европа обявява 26 септември за Европейски ден на езиците, за да насърчи езиковото многообразие и да подтикне хората да учат повече езици".

Никога не е късно да се учат езици, защото това дава много предимства, каза гостенката. "Не на последно място и чисто икономически, защото хората, които знаят повече езици могат свободно да обменят знания и умения".

Над 90% от българите са на мнение, че езикът е на първо място сред националните ни символи, сподели гостенката. "Това е нещо, което на пръв поглед е малко учудващо, защото голяма част от хората си мислят, че българският език е застрашен, че се дава предимство на чуждите езици. Всъщност се оказва, че не е така".

Какви са нагласите за българския език към момента? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Ако Свети Кирил нямаше доказателството на бохарската азбука, т.е., ако той не беше доказал, че българският език е първият, на който изобщо са писани свещени текстове, още преди Христа и че на него са написани и евангелията, преди да бъдат преведени на гръцки, той не би могъл да разбие тази догма. Защото и до днес за посветените е известно, че Божието Слово наистина си има език. И не на всеки език еднакво има сила. Св. Кирил постига това с изключително силна риторика и силата на един светия!
9
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Свети Кирил е ползвал бохарската азбука, защото на нея са написани евангелията. И до днес свещенослужението по онези земи става на бохарски език. Когато той открива българския народ и прониква в тяхната участ, да бъдат подложени на терор като езичници, а свещеният им език да е обявен за езически, той възнегодува против тази несправедливост на Византия. Затова променя малко бохарската азбука и я обявява за нова, за пред гърците. Но и отива по съборите и разбива догмата за трите свещени езика!
8
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Бохарската азбука не само не е измислена, но тя е създадена от самите траки, които са помолили своите водачи така "Царю, това злато не може да се яде" Защото азбуката е била толкова свещена и свързана с богопознание, толкова "златна", че търговци или обикновени хора не можели да я ползват. Това е притча, разтълкувана погрешно, че Мидас превръщал храната в злато. Но той, в отговор на молбата, превърнал златото в храна, създадено било фонетично писмо.
7
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Първо да кажем истината за азбуката. Тракийската линейна писменост е съставена на базата на тракийското образно писмо. Тъй като траките наричат езика си богарски, азбуката остава исторически позната като бохарска. Образ, който започва с а, служи за стилизиране на фонетично а. Правено е целенасочено, за да се измисли лесна азбука, необразна, за профанни цели. Кирилицата е древната бохарска азбука, в която заради гърците се подменят няколко букви, за да мирясат те, че са премахнали конкуренцията.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хора твърдят че трябва да си върнем старата азбука и стария правопис. Те са адаптирани към повече говори или диалекти. Освен това новата азбука ощетява западните говори. Българският език е много богат, но голяма част от речника минава за диалектни думи.
5
0
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Приятелите така ни ***. С усмивка и с нож зад гърба. Наше политици ич не ги е еня за достойнството.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО МЕ НАКАРАХТЕ ДА ВИ ЧЕТА МАЛОУМНАТА СТАТИЯ(АДЖЕ БА ЗА КОЙ ЕВРО ПЕЙЦИ ИДЕ РЕЧ )ИЛИ ПОРЕДНТА ПЛАТЕНА СТАТИЯ ,А ПРОДАЖНИЦИ ***
3
6
 
7
 
! Отговори
ами сега преди 6 години
Украинския диктатор Порошенко вчера е подписал закона за езика кадети се забранява изучаването на ред езици включително и Българския в Украйна.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOLKOVA ANGLIISKI GLUPOSTI NAVLQZOXA NE BIL ZASTRASCHEN AMAN OT IZMISLENI UCHENI
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AZ GOVORYA SAMO TURSKI--ANADAMMU.