Нов скандал в СМГ, родители се оплакаха от злоупотреби

Давали пари, а настоятелството ги давало на учителите
26 сеп 2017 11:00,
15
Нов скандал в СМГ, родители се оплакаха от злоупотреби
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Нов скандал и напрежене около СМГ. Родители сезираха прокуратурата за злоупотреби в училищното настоятелство. Сигналът до главния прокурор е внесен вчера от един от членовете на настоятелството и е подкрепен от още 12 родители.

"Целият проблем възниква от начина, по който се управлява училищното настоятелство. Със сумите, които постъпват в настоятелството, се осигурява допълнителен доход на преподавателите, а с останалата част от парите се финансира участието на децата в различни състезания", посочи Станислав Бояджиев, който подава сигнала.

Той сигнализира за проблема след състезание по математика в Созопол, за което училищното настоятелство не поема разноските на учениците, а таксите заплащат самите родители. По думите му обаче е установено, че се осребряват пари, които не би трябвало.

"Опитахме да направим вътрешна проверка, но ни бе отговорено с мълчание. Нямаме време за губене, принудени сме да се обърнем към компетентните органи", категоричен бе родителят пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че липсва информация кои състезания, с колко пари и защо ще бъдат финансирани. Според Бояджиев е изключително притеснително, че членовете на настоятелството са около 62-ма, но самото ръководство ги държи в абсолютно неведение за случващото се.

"Състезанието струваше 273 лева на дете. Парите винаги са били давани на ръка, разписка не съм получила. Винаги съм искала да знам до каква степен родителите финансираме участието на децата и с каква сума настоятелството подпомага отборите", коментира майка на дете от гимназията, която също е член на училищното настоятелство.

Родителите бяха категорични в "България сутрин", че обществените средства трябва да се разходват само под граждански контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 13 Я си ЕБПМ П.р.и.м.ат!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано институциите да си свършат добре работата!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Кое по-точно е безплатно ве ***. Разбирам, че заплатата ти е толкова ниска, че ти лично плащаш сигурно 10 лева данъци и осигуровки, но не всички сме *** като теб и все пак ни се иска да получим насреща нещо от тая пробита държава.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До математикНачи не са виновни наглите крадли, които са гушнали на хората парите, а те самите, видиш ли, щото искали децата им да са умни. Брей. Ти ще да продаваш домати.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До образован---------------------------Съвършено правилно! Бих прибавил и даването на пари за здраве! Който си мисли,че ще го лекуват и учат безплатно е ***!
10
1
 
4
 
! Отговори
образован преди 6 години
Най-смисленото харчене на пари е харченето за образование. Защото остава за цял живот и никой не може да ти го вземе. Иначе ще се чувстваш цял живот коплексар и ще плещиш глупости по форумите. Тези даскалици явно са много наясно с това и са решили малко да се пооблагодетестват от стремежа на родителите да дадат добро образование на децата си. Както се казва - дай Боже всекиму :)
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с курсове и без курсове на финансовия министър синът му го приеха тази година в 5 а клас, след като на изпита се класира само 366. И той ходил три години на курсове и баща му в интервюто пред ВIT през 2015г. казваше, как трябвало да се научи детето, че с постояннство и упоритост се постигат големите неща. За какво говорим ли, за явна наглост, безпардонна надменност и всичко друго присъщо на власт имащите.
8
1
 
7
 
! Отговори
българка преди 6 години
В нашето училище в първи и втори клас успяха да ни измъкнат по 20 лв на дете. Това са обществени средства, трябва публично да се оповестява колко пари са събрани и как са изразходвани. Бюджетите на училищата са достатъчно големи, има пари за ремонти и консумативи. Настоятелствата си позволяват да изразходват средствата за разходи, които са предвидени в бюджета. ПОВЕЧЕ ПАРИ НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО НЕ ДАВАМ! ПАРИ - САМО ЗА КАУЗА ! А НЕ - дайте по 20лв, пък после ще ви кажем, ако решим, за какво са.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMI KATO NE VI HARESVA ZAMINAVAITE NA ZAPAD--TAM OBICAT DEZATA.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ялов е *** /на обратно/
5
0
 
9
 
! Отговори
Айнщайн-до Математик преди 6 години
То е ясно, че тази статия ще се чете предимно от "комплексари"-те. Няма как да им се обясни, то си е диагноза. Давайте, родители, пари за курсове по математика от първи клас и си мислете, че децата ви са гении. Вместо да се направи нещо за цялата система за "безплатното" образование.
4
2
 
7
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До математикЕдинствения комплексар си ти.Да си амбициозен е хубаво, а да си като теб е лошо.
3
7
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Виждам, че си ***. Констатацията ти е безсмислена, ако осране само като констатация. Действия? Противодействия? Или си проводник на безнадеждност? ***!
2
6
 
12
 
! Отговори
математик преди 6 години
а, добър ден! сега се разбра за паричните потоци. не е луд който яде баницата... смг - само комплексирани и амбициозни родители, готови да дават колкото им поискат пари... да дават, за успеха на децата си :)
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо законно и нормално не е останало в тази държава.В такава клоака ли ще растат нашите деца.Пълно отчаяние.