ЕК с препоръка: Намалете университетите от 52 на 10!

Примерът бил Дания, където университетите от 30 станали 8
6 окт 2017 07:00, Петя Славова
278
ЕК с препоръка: Намалете университетите от 52 на 10!
Снимка: архив, Булфото

Системата от висши училища и научни организации в България е много фрагментирана и за да се подобри качеството на научните изследвания, е необходимо университетите да бъдат намалени до 10, а финансирането за тях да бъде увеличено двойно. В момента те са 52.

Това е една от главните препоръки от партньорското изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас, заключенията от което бяха представени вчера пред научна общност от проф. Люк Соте, съветник на еврокомисаря за изследвания, наука и иновации Карлос Моедас и ръководител на експертната група по проучването. Окончателният доклад от него се очаква да излезе в края на годината, пише в. "Сега".

Още по темата

"Българската система на финансиране на научните изследвания е като мармалад - колкото по-малко има, толкова по-тънко се размазва на филията, която е голяма. И да се увеличат средствата, мармаладът пак ще се разстеле тъничко", онагледи регистрираната отвън родна картина проф. Соте. Според него страната ни трябва да се справи с фрагментацията сега, защото останалата част от света вече се глобализира в научната сфера. "Не чакайте повече! Следвайте естонския и датския пример", апелира той. В Дания университетите от 30 са били намалени на 8.

Експертът посочи, че неписаният стандарт е на един университет да се падат 1 млн. жители, т.е. в България е най-добре висшите училища да се сведат до осем, и то такива, които имат за основна мисия да се развиват научно. "Четири университета могат да бъдат изследователски и четири - предприемачески. Един академичен вуз, който да набляга на следдипломните степени, би могъл да бъде създаден от БАН, а друг - селскостопански университет - от Селскостопанската академия, т.е. общо 10 за страната ви", обобщи проф. Соте, според когото страната ни е световен шампион по брой научни институти. Той призова да се извършат структурни промени във вузовете, както и да се удвои финансирането за тях. Според него, ако повече средства се дават за по-малко вузове, ще се пресече "порочният кръг в системата".

Част от представителите на българската научна общност обаче реагираха бурно на препоръките. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подкрепи идеята за финансиране според резултатите, но изрази мнение, че по-важна от наличието на много институти е "спойката" между тях, както било в неговата институция.

Той даде пример с Германия, която имала много повече институти, и препоръча да се наблегне на другите проблеми в сферата - намаляващите научни работници, ниските стипендии за докторантите, както и недостатъчното държавно финансиране за фонд "Научни изследвания". "Не фрагментацията е най-големият проблем на българската наука, а учените у нас, които са 7 пъти по-малко от останалите страни. Групата на учените изчезва, гилдията застарява", коментира и проф. Лъчезар Аврамов. Проф. Соте обаче остана непреклонен, заявявайки, че всяка успешна научна организация би привлякла младите, което не би могло да стане при сегашното финансиране на толкова много организации.

Щекотлив се оказа и въпросът дали първо да се осъществят реформите и после да се даде допълнително финансиране за тях, или обратното - да се действа по схемата "първо парите, после резултатите". От ЕК са твърдо "за" първия вариант, нашите учени обаче са категорични, че той е неприложим тук, тъй като това означава броят на учените ни да падне под критичния минимум. "Все едно ни казвате: "Първо ни покажете рибата, после ще ви дадем червейчето", реагираха учените ни и призоваха да не се забравят обезщетенията, които се дължат по Кодекса на труда при уволняването на десетки служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Опетков, не университетите паразитират, а самите хора изглежда се натискат да получат въпросната хартийка. Точно защото е толкова надценена. Имам роднина, която започна да работи в една фирма със средно. Искаха да я повишат, заради качества, но й казаха, ако не вземеш и едно висше, няма как да стане, за да не се дразнят другите, иначе ти си компетентна. Тя записа да учи само заради документа, учи специалност, от която нищо не разбираше и някои изпити си ги купи! Документите са някакъв култ днес.
202
0
 
0
 
! Отговори
на дяда гущеря преди 6 години
закрийте ги бе вашта семка.и без туй само т п нари наемат.
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резултата е че с лъжите за 3000 лева заплата скоро пишман програмистите ще станат повече от икономистите. Кир кир кир а трябват строители, заварчици, механици, монтьори, електротехници ама няма има ит та икономисти и прависти защото това ги лъжат че е модерно и платено а то работа няма за толкова много такива хора.
200
1
 
0
 
! Отговори
тъпа история преди 6 години
Колкото и да врякате срещу висшето никой няма да ви даде в аптеката да наемете човек минал 6 месечен курс за 650 лева на месец. Същото и с програмистите елитните кадри от Софийския и Техническия са малко, защото се изнизват от България половината и бранша е готов да наеме скапа няк учил 7 месеца да върши кирташката работа за 700 лева и е ОК с това. Ама така и другите ще се доизнесат, защото хората като вършат само сложни неща се изхабяват.
199
1
 
1
 
! Отговори
хах преди 6 години
Цялото ритане срещу висшето образование е от бок лука в България. Въпроса е, че качествените вишисти се изнасят а си има професии в които за да си наеме такъв човек бизнеса той трябва да е вишист. Е няма как г-да аптекари фармацевт ви трябва И няма хора и бизнеса иска да наема хора минали само курсчета по сложни специалности и оттам врякането срещу университетите.Естествено нискоинтелигентните ска паняци без диплома им се приискала елитна професийка и грякат с пълно гърло и те срещу образованите
198
0
 
0
 
! Отговори
да преди 6 години
До До 203Е явно работи с ел магнитна индукция и поглъща вълните от антената и ги прави на електричество. Десет метра не са никак ама никак малко и ако успява от 10 метра може верно да е революционно. Друг е въпроса че поглъщайки вълните на антената ти я правиш неефективна и е по-скоро паразитстване в много случаи. Иначе я си представи че се оловят тези вълни ама не от антена а от атмосферата естествено вълни тогава друго ще пеем.
197
0
 
2
 
! Отговори
))))))))))))) преди 6 години
Имам приятел, от дълги години работи в БАН, оценката за там е пълна ПОР-НО-ГРА-ФИЯ.
196
0
 
1
 
! Отговори
До 173 преди 6 години
Европейци или не..ако си чистач в България, ще си такъв и в Германия.
195
0
 
1
 
! Отговори
До 203 преди 6 години
Разбирам те. Професорът явно е имал предвид определена категория "учени" и техните "изобретения".Относно "изобретението" на онази госпожа декан, проф. Хорозов писа, че ще може да произвежда електричество, само ако бъде поставено на не повече от 10 метра от мощен радиопредавател. Също и че дефиницията, дадена от нея, звучала като "дървено желязо".Потърси тази книга, интересна е.
194
0
 
4
 
! Отговори
Друг пример преди 6 години
Проф. Хорозов даде за пример Израел - държава, по-малка от България.Там има 8 само университета, като 7 от тях влизали в световната класация на елитните университети!За нас проф. Хорозов казва "Нито един наш ВУЗ не влиза в тази класация и няма изгледи скоро да влезе!"
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
202 при изобретенията се гледа метода. Например слънчевите батерии преди 20 години за да ти захранват радиото е трябвало да дадеш хиляди евро. Там какъв е икономическия ефект каквото и да значи това? Днес инсталация за слънчева енергия з десетки хиляди левове за къща се изплаща за 3 години.
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На проф.Хорозов му запушиха устата, защото даде красноречиви примери в своята книга. Примерите са такива, че хем да скърцаш със зъби от яд, хем да се превиваш от смях.Например, Фондът финансира "изобретение" на декан от ТУ за получаване на електричество. Ако бъде приложено на практика това "изобретение", ще трябва да се харчат 10 лева, за да се получи икономически ефект в размер на 1 лев!
191
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
198 БАН не се закача там има потенциал. Софийски, Технически, Медицински университет също не се закачат. Тук става въпрос за пародии като ВТУ тата свободните университети и подобни ***.
190
1
 
1
 
! Отговори
Ако ще се гради БАН преди 6 години
отново, от основи, как да се избегне корупционната зараза и шуробаджанащината?Ами оставяш ги на самоиздръжка!Има ли по-ценен продукт от този, който се появява в резултат нанаучно-изследователската дейност?Нека да продават постиженията си. Щом като са гениални, значи ще станат милионери и няма да скимтят, че са оставени да мизерстват с малки заплати от бюджета (от джоба на данъкоплатеца, който от 7-8 години пита какво получава срещу парите, давани за наука?!)
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как точно като половината от депутатите ни и министрите ни са университетски преподаватели? България е държава в която без диплома от университет не можеш да работиш нищо държавно. В полицията не можеш да се издигнеш ПО ЗАКОН над средно ниво ако н нямаш висше. Това от една страна е добре не може с курсове за година да се стане лекар физик математик програмист зъболекар или архитект, но защо съществува такова нещо и в полицията и на хиляди други места та до лелката в бюрата по труда...
188
0
 
1
 
! Отговори
Наивният проф. Соте! преди 6 години
Той предлага БАН да се преустрои в "академичен ВУЗ (тоест в университет), който набляга на следдипломните степени".Не си дава сметка горкият, а може би и не знае, как се търгува в БАН с възможността да получиш научна степен! недоучени и дори малограмотни "наши хора" преценяват на кого да дадат докторантура и кой да се хабилитира.Учреждение, прогнило до основите си от корупция, се срива до основи и се построява отново.Как да се избегне корупционната зараза в подобни случаи?
187
0
 
2
 
! Отговори
За научниИзследвания преди 6 години
през 2008 и 2009 г. Фонд "Научни изследвания" е изплатил 250 милиона лева на нашите псевдоучени. Да сте усетили някакъв резултат?Това писа проф.Хорозов в книгата си "Проектният бизнес и ограбването на науката. Наръчник на управляващия мошеник". Изнесе много кирливи ризи.Какъв беше ефектът? Побързаха да го пенсионират и то така, че да го изолират и от преподавателска, и от научно-изследователска дейност!Той заяви, че у нас действа научна мафия. А мафията не прощава!
186
0
 
3
 
! Отговори
До 195 преди 6 години
Така е.*** от Долни Дъбник няма да стане посланик, нито търговско аташе, нито пък ще го назначат в някое външнотърговско дружество, но ще папнат паричките на баща му. Ще вземат *** за студент по тази специалност и татко му ще плаща като поп, но в резултат ще получат само една диплома, да си я сложат в рамка.В тази катедра стана професор синът на бивш зам.ректор на този институт, чичо му пък беше шеф на друга катедра пак там. Дори на този не му стигнаха връзките да стане дипломат!
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво учат в специалности като международни отношения, но там стават децата на Елита и *** от Долни Дъбник да не се надява да стане посланник. Тотален кръц на ИТ специалисти счетоводители мениджъри и подобни не може всеки да иска да става такъв просто не ни трябват толкова много такива хора
184
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ту су медицинския УНСС военния аграрния и архитектурния. Тези 6 университета покриват всичката икономика. Х2 общо 12 университета. Не ни трябва висша специалност хотелиерство и туризъм да учат хората как да сгъват чаршафи. УНСС трябва да бъде сериозно окастрен защото имаме икономисти за 3 Българии.