ЕК с препоръка: Намалете университетите от 52 на 10!

Примерът бил Дания, където университетите от 30 станали 8
6 окт 2017 07:00, Петя Славова
278
ЕК с препоръка: Намалете университетите от 52 на 10!
Снимка: архив, Булфото

Системата от висши училища и научни организации в България е много фрагментирана и за да се подобри качеството на научните изследвания, е необходимо университетите да бъдат намалени до 10, а финансирането за тях да бъде увеличено двойно. В момента те са 52.

Това е една от главните препоръки от партньорското изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас, заключенията от което бяха представени вчера пред научна общност от проф. Люк Соте, съветник на еврокомисаря за изследвания, наука и иновации Карлос Моедас и ръководител на експертната група по проучването. Окончателният доклад от него се очаква да излезе в края на годината, пише в. "Сега".

Още по темата

"Българската система на финансиране на научните изследвания е като мармалад - колкото по-малко има, толкова по-тънко се размазва на филията, която е голяма. И да се увеличат средствата, мармаладът пак ще се разстеле тъничко", онагледи регистрираната отвън родна картина проф. Соте. Според него страната ни трябва да се справи с фрагментацията сега, защото останалата част от света вече се глобализира в научната сфера. "Не чакайте повече! Следвайте естонския и датския пример", апелира той. В Дания университетите от 30 са били намалени на 8.

Експертът посочи, че неписаният стандарт е на един университет да се падат 1 млн. жители, т.е. в България е най-добре висшите училища да се сведат до осем, и то такива, които имат за основна мисия да се развиват научно. "Четири университета могат да бъдат изследователски и четири - предприемачески. Един академичен вуз, който да набляга на следдипломните степени, би могъл да бъде създаден от БАН, а друг - селскостопански университет - от Селскостопанската академия, т.е. общо 10 за страната ви", обобщи проф. Соте, според когото страната ни е световен шампион по брой научни институти. Той призова да се извършат структурни промени във вузовете, както и да се удвои финансирането за тях. Според него, ако повече средства се дават за по-малко вузове, ще се пресече "порочният кръг в системата".

Част от представителите на българската научна общност обаче реагираха бурно на препоръките. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подкрепи идеята за финансиране според резултатите, но изрази мнение, че по-важна от наличието на много институти е "спойката" между тях, както било в неговата институция.

Той даде пример с Германия, която имала много повече институти, и препоръча да се наблегне на другите проблеми в сферата - намаляващите научни работници, ниските стипендии за докторантите, както и недостатъчното държавно финансиране за фонд "Научни изследвания". "Не фрагментацията е най-големият проблем на българската наука, а учените у нас, които са 7 пъти по-малко от останалите страни. Групата на учените изчезва, гилдията застарява", коментира и проф. Лъчезар Аврамов. Проф. Соте обаче остана непреклонен, заявявайки, че всяка успешна научна организация би привлякла младите, което не би могло да стане при сегашното финансиране на толкова много организации.

Щекотлив се оказа и въпросът дали първо да се осъществят реформите и после да се даде допълнително финансиране за тях, или обратното - да се действа по схемата "първо парите, после резултатите". От ЕК са твърдо "за" първия вариант, нашите учени обаче са категорични, че той е неприложим тук, тъй като това означава броят на учените ни да падне под критичния минимум. "Все едно ни казвате: "Първо ни покажете рибата, после ще ви дадем червейчето", реагираха учените ни и призоваха да не се забравят обезщетенията, които се дължат по Кодекса на труда при уволняването на десетки служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
4
 
! Отговори
Пак до 226 преди 6 години
И за науката и следването през соца имаш неточна представа.И тогава, както и сега, имаше хлапета, които разчитаха само на труда и знанията си, а после някои от тях успяваха да влязат в научните среди и се мъчеха да направят кариера в условията на неравно съперничество с връзкарите.Но преобладаващата част от студентите през соца бяха приети да следват по различни параграфи и нямаха нивото дори на гимназисти с успех над мн.добър (5). Но взеха дипломи.В науката партийното бюро даваше благословия
222
0
 
5
 
! Отговори
До 226 преди 6 години
За днешната БАНИ явно не знаеш доста неща.Задай си въпроса, защо я "възобновиха" в годината, преди С.Дянков да се опита да разтури БАН? Ами защото са били добре информирани какво предстои!И кои са тези, които ти наричаш "цър вули"? Ами повечето от тях са си професори в сегашната БАН. Регистрира се нещо, което си присвои абревиатурата БАНИ и ревна да вземе имотите на сегашната БАН, защото се самоопредели за продължител на някогашната БАНИ.Извода си го направи сам.
221
0
 
4
 
! Отговори
Дадоха ни за пример преди 6 години
Дания и Израел да се поучим, но ние - БАН, та БАН.Наистина, ще бъде резил, ако се окаже, че не сме успели да съхраним нашата първа новобългарска институция, но с такъв тип хора, каквито са повече от половината от работещите в БАН днес, няма къде другаде да стигнем, освен до под кривата круша.Нужни са нови хора, но ако оставим на сегашните да подготвят бъдещите учени, значи поне 80% от тях да са пак децата на свако и бако, които си знаят, че вечно ще са под протекция и друг ще работи вместо тях
220
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дания е с население около 5 800 000, а Израел - с малко над 8 300 000.Затова онзи професор е дал тях за пример. Но не е казал колко по-богати са те от нас.Не коментирам факта, че площта на Дания е около 1/3 от територията на България.Израел се простира на площ, равна на около 1/5 от нашата територия, има и почти още толкова заграбена площ. Част от тази негова територия е пустиня, превърната в градина. А ние какво направихме от нашата земя-рай?Но все пак ни ги дадоха за пример да се поучим.
219
0
 
5
 
! Отговори
До 227 преди 6 години
Как ще я възстановят,бе?Ти имаш ли представа в колко института има хора, които от години не правят НИЩО, не се възползват дори от възможността да четат лекции някъде или да се включат в проект.Те са просто членове на някаква секция и всяка година пишат в отчетите си, че работят по някаква тема, но не представят никаква разработка.Никой и с пръст не ги пипа, защото са нечии роднини.Но същите тези на обсъжданията в секция гласуват така, както им каже покровителят им, а някои от тях са и в НС.
218
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бан не подлежи на коментар де, както Софийския Техническия или УНСС. Въпроса е, че еврочиновника е прав за малките и паразитни университети. Бил съм в малък университет 1 година и знам каква пародия е. От цялата група учехме 5 човека. Накрая успях да си бия шута, защото не исках да имам една и съща диплома с мързелите. В Софийския вече не е така. Там повечето хора са старателни и полагат много усилия.
217
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бан е жива история и там са хората, които ще възстановят икономиката като дойде едно по-добро бъдеще за България. Добри лоши пенсионери: с по-добро не разполагаме.
216
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 221Да ама сградите имотите и всичко си е същото. И да не беше разтурено тези хора щяха да са починали и сега да са други. А дали е разтурено е спорно тази теза е на едни цър вули дето днес са се нарекли бани. Не ми вдъхват доверие. Именно в това БАН е по-голям от времето. А кои са били по-читави е спор без отговор. По времето на соца обаче науката и ученето си е била наука и учене. Нямало е студентски град на чалготеката, преписване и даване на левчета за взимане на изпит.
215
0
 
1
 
! Отговори
Oklu преди 6 години
Pf...tolko universuteti, banovci, instituti, diplomi, arhitekti, injeneri...a odiat nostem v tamnoto, zime zadnicite im zamrazvat v klozeti i bani, nemat parkingi s navesi za kolite, nemat klozeti i konteineri za razdelni vukluci krai magisralite i shossetata...a pa glei kvi obiavi imat za imofi...sh padnish ut smiah...edna karuca n moat da sglobat finjinerite im...pf...orat s raloto oste...
214
0
 
5
 
! Отговори
до 221 преди 6 години
Не, приятелю.БАН, за която говориш, е съществувала до 1947 г., в последните си години се е наричала БАНИ.После неграмотниците са съсипали почти всичко и ако тук-там има по някой работлив и кадърен, успехите му се дължат на самия него, а в отделни случаи и на подкрепата на още някои талантливи колеги.Но като цяло,шуробаджанашката дружина от неспособни храненици не може да бъде наречена научна общност.Преди 7-8 г. бяха дадени някои добри идеи как да бъде съхранено ценното.Ще успеем ли, не знам
213
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По логиката на има корупция да закрием трябва да се закрие и Харвард. Защото там влизат мамините и татините на елита и никак не си дават зор да учат, зашото знаят че мама и тати ще ги наредат като си вземат хартийката. Естествено масонската *** седи в топ 3 на университетите на принципа всички сме равни но някои са по-равни.
212
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото до десетките университетчета бълващи безработни икономисти прависти ит специалисти мениджъри финансисти и прочие моите уважения към тях, но излишни в момента да се закриват или да започнат да се занимават с необходими неща.
211
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗа тези имоти да са 5 млрд е дарил лично ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ. Така че мръши като симеон денчев дянков нямат думата. Защото и европростака ще умре и евросъюза ще се разпадне и всичко ще се промени през следващите 100 години, но БАН ще е българска академия на науката. Надживяла е и нацисти и съветски съюз и 30 години демокрация и всичко така че някакъв евро никакъв няма думата.
210
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 219Това, че 10% от работещите в БАН са или хора с потенциал за научна работа, или са добросъвестен научно-помощен персонал, не е оправдание за дремането на другите 90% служители върху имоти за пет милиарда, за прахосване на близо 80 милиона годишна издръжка и за дадената им възможност перверзно да се забавляват с възможността да решават човешки съдби - на този ще дадем научна степен, онзи ще го залъгваме десетилетия за да го използваме и после ще го пенсионираме като ***!
209
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Бан са се заяли още от соросоидното гов но дянков но на Бан ще пръ ц нете на у я извинявам се за израза. Много знаете ама като стане нещо земетресение или друго първо бан ходите да питате дали е опасно и какво ще стане.
208
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Част от представителите на българската научна общност били реагирали бурно!Има си хас да не реагират!Къде ще намерят такава хранилка? Може и нищо да не правиш, но заплатата,осигуровките и трудовият стаж си вървят! А ти, ако искаш, можеш да приработваш тук-там на хонорар. Ако пък си направиш труда да работиш и по задачи на БАН, това се брои за участие в проект и се плаща отделно. И като възложиш на младоците да ти вършат те работата по "проекта" - шапка на тояга! Кеф!
207
0
 
6
 
! Отговори
Псевдоучени наглеци преди 6 години
Първо да им дадат пари, после щели да се реформират!Обезщетения ще се давали при съкращения!Тези обезщетения ще се дават броени месеци, а да се плащат заплати на хрантутницие яма без дъно!
206
0
 
6
 
! Отговори
Ревалски е нахален преди 6 години
Сравнява научните институти в Германия с нашите, иска "учените" нида станат СЕДЕМ ПЪТИ повече!!!Кой ще ги храни, бе?!Явно, много "наши" момчета и момичета са се видели в чудо в условията на капитализма - пари се дават срещу работа, а не защото вуйчо ти е бил ятак на някой партизанин или защото баба ти е доцент някъде.Затова са нужни повече работни места в БАН - последният крупен мастодонт, в който всичко е така, както беше през соца. Да настаним "нашите", да папкат пари ида правят кариера!
205
0
 
5
 
! Отговори
Тъжен смях преди 6 години
"Спойката" между институтите на БАН е непоклатима - ти ще вземеш като докторант моя внук, аз ще назнача сина ти; после ще говориш с директора на еди-кой-си институт да вземе като докторантка любовницата ми, а аз ще приказвам с членовете на онзи научен съвет, от който зависи дали твоята племенница ще получи научна степен. После ще уредя от фонд Научни изследвания да финансират проекта на жена ти, но ти ще включиш зет ми в някой твой проект. Ангажирам се да помогна за хабилитирането на снаха ти.
204
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HelleborusТака наречения документ или хартийка например за завършено висше образование в най-желаните специалности на Софийски Университет гарантира: 1. На входа са подбрани най-добрите, защото всеки се мъчи да влезе модерните специалности. Т.е. в Софийския университет хубавите специалности влизат само отличниците 2. Мин 4 години учене на дадената специалност сред хора с амбиции т.е. най-добрите след средното. Диплома от неатрактивна специалност или убит университет значи точно 0