Компенсират педиатрите с платени ученически бележки. Цената - от 2 до 5 лв.

НЗОК не ги сложил в основния пакет дейности
Обновена: 9 окт 2017 09:35 | 9 окт 2017 09:00, Петя Славова
52

Вече ще трябва да заплащаме за извинителните бележки на децата, издадени от лекар. Председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обясни в "България сутрин", че издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК.

По думите му досега формирането на цената на бележката е било индивидуално решение на управителя на учебното заведение.

"Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

Ема Черногорска от Сдружение "За децата ни" коментира пред Bulgaria ON AIR, че топката е в Министерството на здравеопазваното, за да бъдат преразпределени парите, така че родителите да не заплащат за бележки, след като деца до 18 години са здравноосигурени.

В началото на тази учебна година се сблъсква с проблема, че родителите вече нямат право да извиняват децата си по семейни причини до 30 дни, а до 10.

"Това ще накара родителите да отидат до личните лекари и да вземат фалшиви медицински бележки. Ако таксата е 1 лев това няма да се отрази на ничий джоб. Въпросът е, че всяко здравно заведение може да определя таксата - тя може да бъде 2 и 5 лева, това трябва да бъде регламентирано", обясни Черногорска.

Тя е на мнение, че е по-добре да се заплаща самият преглед, а не извинителната бележка.

Д-р Георги Миндов отбеляза, че у нас няма "черен пазар" за извинителни бележки, а такава може да бъде издадена от 0 до 100 години.

"Родителите трябва повече да се тревожат, че срещу т ях има недофинансирана система, лекар, който е демотивиран и неангажиран", подчерта д-р Миндов в студиото на Лора Инджова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
8
 
! Отговори
AZ22, преди 6 години
Няма да е лошо да е така и тук. Лекар посещавам само за бележка. Не лекуваме вирусни инфекции с антибиотици,а това, от което са боледували,е само такова за 18 години вече.Децата в тези случаи се нуждаят просто от почивка, топло и сън. Сами се оправят,но трябва да си останат вкъщи.Понеже не ми дават право да им извинявам отсъствията, ходим на лекар само за бележка. И защо? Защото ни принуждават. Сега пък ще ни принуждават да плащаме за нищо.Докога? Колко бой още трябва да понесат тези "лекари"?
50
0
 
9
 
! Отговори
AZ22 преди 6 години
В Германия всеки родител сам си пише извинителните бележки на децата и не е необходимо да ходиш при лекар.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшивите бележки, докторя, си ги издавате вие! Не ми се оправдавайте с чак толкова *** аргументи за лакомите си търбуси!Аз предлагам да няма задължително здравно осигуряване въобще. Който иска - като в Щатите - да си избере дали и за какво ще се осигурява и да си избира лекар. Да ви видя тогава, кой ще ви ходи по кабинетите, търгаши недни! И откъде ще цицате пари, без да сте работили.
48
1
 
13
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Ей не ви е срам бе,дотам ли закъсахте?!?? От Децата да искате пари??? От бъдещото ви??? А мойте 2,99лв потреб.такса къде отиват? Касови бележка не ми давате?? Къде се отчитат тия пари? И друго да попитам, оплаквате се че касата ви дава по 1 лв на пациент, а като имате 100+ пациента водещи се при вас колко взимате само от това??? Ама не са 100 а повече и не ви дава касата 1 лв а повече? Ами заплатите? Не ви ли е срам??? Бесен съм, малко ви е боя,малко
47
1
 
10
 
! Отговори
45, преди 6 години
колкото политиците-смешници и неграмотници са виновни за мизерното положение на българина, толкова са виновни и лакомите докторя - неучили, но пък лапащи постоянно и научили само "Дай!". Кое им струва 2-5 лв. при издаването на бележка? Таксата се определя според стойността на услугата? Кое струва тези пари? Бланката? Ми ще си ходя с бланка по прегледи тогава. Какви пари ще ми събират нагльорите тогава?
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така. Издаването на документ значи ще се таксува като административна услуга. Тогаз за да се приеме цена на услугата, трябва да установят каква е реалната й стойност, т.к. при услугите се заплаща само това. Има си закон за държавните и закон за местните такси.Ако пък това плащане не е предвидено по закон-ще се оплача в прокуратурата,че ме рекетират, като ми събират незаконни такси.Т.к.такси се определят само със закон.То и четене и акъл се иска,не само лакома уста и разпран от лакомия за..дник.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е че не лекарите се направиха на търговци а държавата ги направи такива и като такива имат право за всяка незаплатена услуга да определят цена дори и за преглед по здравна каса защото няма определена цена за такъв от касата към личните лекари .Ако касата плаща за вас 1 лев на месец на вашия личен лекар т.е 12 лева за година вие самите ще се замислите дали да отидите ако сте надвишили тези 12 лв .Тук и сега може но на Запад не може
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано и новината ви да е глупост, като твърдението ви, че: "В началото на тази учебна година се сблъсква с проблема, че родителите вече нямат право да извиняват децата си по семейни причини до 30 дни, а до 10.".Само на това разчитам. Понеже доста глупости се пишат и този сайт под формата на новини.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По тяхната "логика" празноглава и за болничен отделно трябва да ми събират такса. Понеже прегледът е едно, а издаденият документ - друго.Съвсем ще останат без пациенти тия грозни търгаши. Дано им се връща с цялата наглост, която проявяват!
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Искам да попитам кое точно струва 2 или 5 лв. е една бележка? Ако прегледа не налага издаване на бележка, понеже детето не ходи на училище или градина, а се гледа от баба да речем, не струва нищо. Обаче ако ходи на училище изведнъж от безплатен преглед струва 5 лв?! Не разирам нещо, някой по-запознат, ако може да обясни, моля!"Какво не разбираш? Просто ислат още пари! Много е просто- докато народа си трае ще го "изтупват" - това е!
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простотия. 5 лв., къде по света го има това? Колко струва бележката. В Германия личният лекар има 2 кабинета. В единя докато преглежда, в другият настаняват новият пациент. Не пишат бележки, рецепти. Докато преглеждат пишат на компютъра, после асистенткате, принтират, додпечатват, разясняват.
40
0
 
9
 
! Отговори
Родителска среща. преди 6 години
Първо си направете справка със закона и правлиника за училища и после пишете статии и генерирайте новини, защото никога не е било възможно родителят да извини 30 дни на детето си по домашни причини, а само 3(три) и второ все още има начин да се извинят тези отсъствия, като се подава съответната бележка при директора на у-щето, а при класният ръководител, както беше до сега.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отлична работа. Сега, след като нямам излишни 2 или 5 лева за лекарска бележка, изобщо не отивам до лекар, а си оставам детето да ходи болно на училище. Да зарази и останалите, няма само то да се мъчи! Няма само аз да плащам за бележки и лекарства! Нека има солидарност!
38
0
 
14
 
! Отговори
..... преди 6 години
Още един вид държавен рекет ! Не стига ,че къдърните лекари избягаха ами трябва да плащаме за некадърността на сегашните .....
37
0
 
14
 
! Отговори
Брутал Дилдо дот ком преди 6 години
Хубаво, бе, нека са по 5 лева, но може ли да поискаме в учебните заведения отново да има лекари? Детето се чувства зле, преглеждат го, предписва се лечение и вкъщи. Или трябва да си го прибера с 39 температура и обезводнено, да чакам на GP-то смяната, после пред кабинета...
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
начупени джи пи кратуни ше има в скоро време...
35
0
 
28
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Някой да каже каква част от здравните ни вноски отиват за големите заплати и луксозните офиси и возила на чиновниците от здравната каса
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувал съм че в Япония плащат на лекарите на брой здрави пациенти, т.е те имат стимул всичките им графата да са здрави и да нямат оплаквания.При нас обратното, колкото по болни сме, толкова повече пари ще вземат.
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва личните лекари а станали администратори и писарушки. 20 минути пише бележки, 2 минути преглежда.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам кое точно струва 2 или 5 лв. е една бележка? Ако прегледа не налага издаване на бележка, понеже детето не ходи на училище или градина, а се гледа от баба да речем, не струва нищо. Обаче ако ходи на училище изведнъж от безплатен преглед струва 5 лв?! Не разирам нещо, някой по-запознат, ако може да обясни, моля!