60% от училищата във Варна имат психолози

Само в 10 школа има и психолог, и педагогически съветник
11 окт 2017 19:24, Анисия Иванова
1
60% от училищата във Варна имат психолози
Архив: Булфото

38 са назначените на щат психолози в училищата на територията на община Варна, които са общо 63. Справката показва, че 60% от училищата на територията на общината имат психолози, което на фона на 22-та процента за страната е един отличен резултат.

В 35% от училищата на територията на Варненска област има назначени специалисти - 44 на брой, при 124 школа. Политиката по назначаването им е на директорите по места, тъй като е свързана със заделяне на средства за работни заплати от делегирания бюджет на всяко училище.

"Броят на психолозите и педагогически съветници на щатни бройки е по-висок спрямо предишни години. Назначаването им е в отговор на изискванията на новия закон за предучилищно и училищно образование, според който е наложително да има екип от специалисти за обща и допълнителна подкрепа, в това число и ресурсни учители и логопеди“,  коментира началникът на РУО – Варна Венцеслава Генова, съобщи ИА "Черно море".

В 45 от училищата на територията на община Варна има на щат педагогичеки съветници. 56 са те на територията на областта. Педагогическите съветници изпълняват ролята на посредник между училищната и семейната институция, помагат при разрешаването на споровете и улесняват работата с учениците и мотивацията им за учене и постигане на резултати.

Не е лесно намирането на подходящ педагогически съветник, тъй като е нужно той да има освен подходящо образование – педагогическо или психологическо - и нужните качества.

Те имат диагностична и консултативна функция. Диагностицират входното равнище на постъпващите първокласници относно интелектуалната и социалната готовност, нивото на познавателно развитие, нравствена и физическа зрялост. Анализират също така взаимоотношенията между учениците, между учителите, както и между учители и ученици и между учители и ръководство.

Имат за задача да откриват и насърчават развитието на талантливите деца, както и да подпомагат тези, които изостават от нивото на своите връстници. Трябва да консултират относно справяне със затруднения – обучителни или във взаимоотношенията и да дават насоки относно избора на професия.

Едновременно и психолог, и педагогически съветник има в 10 училища от община Варна и в още 3 от областта.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 година
Излишна длъжност -психолог в училище която изяжда средствата за така необходимата ОХРАНА от двама здрави мъже във всяко училище.