Назначават още 500 психолози в школата от 2018 г.

Министър Вълчев призова: Да вярваме на учителите!
16 окт 2017 15:30, Анисия Иванова
22
Назначават още 500 психолози в школата от 2018 г.
Снимка: БТА

За следващата година МОН ще увеличи парите и се надява да бъдат назначени поне още 500 психолози и педагогически съветници. Така всички училища с над 400 деца ще имат такива специалисти, а за целта Министерството на образованието ще отпусне допълнително между 7 и 8 млн. лева, каза министър Красимир Вълчев.

Около 1100 са психолозите и педагогическите съветници назначени предимно в училищата с над 400-500 ученици за тази година.

Той отбеляза, че училищата и сега назначават психолози и педагогически съветници, но "за сметка" на делегираните си бюджети. "Надяваме се, че като им раздадем допълнителни средства, повече училища ще имат такава възможност. Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но в дадено населено място, където са повече, може да споделят един психолог или педагогически съветник", коментира Вълчев.

Министър Вълчев участва в конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения".

Доверието е в основата на съвременното образование - доверието между родител и учител, между семейство и училище, каза още министърът.

Утопия е да вярваме, че като сложим камери във всяка стая, ще решим проблема с липсата на доверие, а всъщност ще го задълбочим, коментира Вълчев.

Затова днес ми се иска посланието към родителите да бъде - "да вярваме на учителите", защото като общество най-много разчитаме на учителите, каза министър Вълчев и отбеляза, че говори и като родител. Разчитаме на учителите да възпитават децата ни, да ги научат на знания и да се справят с агресията, добави той.

"Трябва да накараме обществото и родителите да вярват на учителите, без това доверие няма да има добро образование и няма да успеем да възпитаваме децата ни", заяви образователният министър.

Вълчев отправи и послание към учителите - да не пестят усилие да си взаимодействат с родителите, да им обясняват и ги информират какво правят, да се вслушват в упреците им, да ги привлекат като съюзници в задачите на училището.

На конференцията директори на училища от цялата страна представиха техники за привличане на родителите към активния училищен живот. Сред тях участието на родителите в зелени училища, екскурзии, състезания, в отбелязването на празници, изработването на играчки и продажбата им с благотворителна цел, в дейности по подобряване на материалната училищна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Брод има! преди 6 години
В колониите е така! Няма образование /както и нищо друго/, защото колонизаторът не разрешава. С наша благословия си назначава лакеи да поддържат статуквото в гетото. А спящи учители и родители дружно предават децата поколение след поколение вече 27 години. Страх ги е да си спомнят кои са, за какво са и какво трябва да направят. А време не остана.... Не се сърдете за последствията, които сами създавате.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро да очакваме и набити психолози, освен набити учители.Задължение на родителите е да възпитат децата си, учителите трабва да ги обучават, а не да са звероукротители.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западна демокрация, а кой ще пази децата от наркодилърите?
17
0
 
1
 
! Отговори
Хубаво преди 6 години
Хубаво е да имаме доверие в учителите, ама как да имаме доверие на човек, който се преструва на луд пред деца, родители и началници и при всяка глупост, направена от ученик, бърза да го похвали, защото има опасност той да се премести в друго училище? Как тъй в миналото родителите бяха с училището, а сега трябва да ги привличат на негова страна? Какво стана, кога, как?
16
0
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
А 1 на 2 училища си е прах в очите .... Най много да си избършат ръцете с него когато има инцидент ...
15
0
 
1
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Малиии 1 на 400 деца ? И как ще знае постоянно какво се случва ???
14
0
 
11
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Никой човек не се възпитава с увещания, на които не вижда практиката. Дори Бог като ни възпитава, дава перспективи. Ако направиш това, следва онова. Грубата среда, в която живеят децата в училище е тяхната перспектива. Да си добър, не ти гарантира добро. Точно защото МОН ги няма като правила. Училището трябва да покаже на всяко дете, че ако се държи добре, няма да му се случи нищо лошо, а ако се държи зле, ще бъде санкционирано. Тази благотворна намеса показва как трябва да бъдат нещата.
13
0
 
13
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Всяка среда, която позволява да ти се случи добро, след като си направил зло или да ти се случи зло, след като не си виновен, възпитава в точно тази агресия, за която постоянно говорим. Една психоложка тези дни каза по БТВ, не си прави труд да възпитаваш детето, то и без това ще стане като теб. Децата не се възпитават с думи, а от качеството на средата. Ако редът се налага над диващината, детето няма да стане дивак. Но говорим за правомощия на самите учители, а не като се обърне каруцата.
12
2
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Много хубаво,а дали ще има примерно петстотин нови фирми ,които да платят данъци за да има и за психолози ,и за чистачки и за всякакви ,които очакват настаняване на държавната софра.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължава имитацията на правилния ред, който е - родителят възпитава децата си, делегира права и на учителя да ги възпитава от негово име. Тези права за възпитание би трябвало да са във вид на строг училищен правилник, изработен от родителите. Възпитанието е процес, който ти показва как се променя живота ти, когато вършиш добро или лошо. Ако направиш това, става онова. За децата това трябва да има последствия тук и сега. Нагрубяваш или посягаш, оставаш след училище или имаш двойно домашно.
10
2
 
4
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Не си спомням преди години да е имало психолози.
9
1
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Прави ли ви впечатление,ч е солидно количестов лунни фенотипое, почна да с еизявява по медиите? Фенотипове, подобни на евреина Николай Младенов. Докато тия ни управляват, ще се побъркваме в геометрична прогресия! И 10 армии от психолози, нема да помогнат!
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пари хвърлени на вятъра. След психолозите какво следва? По един екстрасен ? То и без това учителите , както и училищата ни като цяло са поне 2 пъти повече от необходимото, а те назначават още и още излишен персонал в тях
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не стига, че някой поне ще се опита да възпита малките лигльовци, ами и мърморите. Колкото по-малко са съвестните родители, толкова повече персонал ще се опитва да направи от децата им хора.
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България се създават предимно неудачници.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В коя школа!?
4
3
 
13
 
! Отговори
измишльотини пак преди 6 години
Понеже много тройкаджии записаха вишУ психология,и пак с 3ки завършиха,сега им дават и работа.Трябва премахване на делегираните бюджети,договор между училище и родител за установените правила, и задължение на ученика-спазване,санкции и ТОЧКА.Правото на ученика е да УЧИ.Всичко останало е задължения.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя много голяма ще е тая школа, щом още 500 ще назначават в нея. Стига с тези англицизми,
2
4
 
4
 
! Отговори
не им пука за децата преди 6 години
Психолозите допълнително ще промият мозъчетата на и без това заблуденото поколение, та да са сигурни, че следващото ще е нищо повече от преживен чивтокопитен ***.
1
1
 
19
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Едно време имаше "Детска педагогическа стая" и всички много внимавахме да не стигнем там, а сега и психолозите ще ядат бой като учителите.