Годишно: 10 млн. лева за поддръжка на исляма у нас!

До този момент то идва изцяло от съседна Турция
Обновена: 22 окт 2017 14:25 | 22 окт 2017 14:10, Петя Славова
108
Годишно: 10 млн. лева за поддръжка на исляма у нас!
Снимка: Кадър, Нова тв

"За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими 10 милиона лева годишно".  Това заяви пред Нова тв главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Изказването дойде по повод намерението на държавата да промени финансирането на вероизповеданията у нас и да сложи край на чуждестранните парични потоци в духовните ни училища. Според Патриотите, финансирането от чужди държави (в частност, от Турция) е начин да се внедри и радикален ислям в България.

Още по темата

"Не сме позволили да се прокара радикален ислям и Главното мюфтийство е една превенция за това", увери Фаик. Според него, изказванията на Патриотите "сеят раздор и омраза в обществото".

На въпроса колко чужди имами е назначило Главното мюфтийство у нас, той отговори: "Съгласно договора от 1998-а между турския Дианет и мюсюлманското изповедание у нас, ние имаме периодично имами, които идват от Турция. Те не надвишават в момента 10, на фона на 400 чужди проповедници в България. Те проповядват традиционния и познат ислям".

Фаик обаче не можа да представи статистика колко от българските имами са завършили в чужбина.  Трите духовни училища се финансират изцяло от Турция. Най-големи дарения е имало през 2014 г. Те са близо 80% от всички получени дарения и са били насочени предимно в образователния сектор.

Относно обвиненията на бившия главен мюфтия, че сегашният е член на "Мюсюлмански братя", той заяви: "Това са смешни твърдения на този клоун".

В момента у нас има три религиозни училища. Те привличат ученици с мотивацията, че там получават безплатна храна и безплатно общежитие. Децата учат и живеят в чисто нови сгради, а сметката се пише на Турция.

В същото време Фаик не можа да коментира какво се случва с нелегални организации, които разпространяват исляма без разрешението на институциите. Разследване от 2012 г. припомня за нелегален пансион в центъра на Айтос, който приютява нямащи финансови възможности деца. Живеещите наблизо са наясно със съществуването на пансиона, но органите на реда така и не го намират след направената проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 74 1На теб и граматика е забравил да ти даде..
67
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До антимюс,затова господ,на бодлива крава,рога не дава,ясен ли съм ганьооооооо.
66
3
 
5
 
! Отговори
антимюс преди 6 години
Ако зависи от мен няма да остане един мюмюн в България. Излишни са и не им е тук мястото. Нито пък в Европа.
65
0
 
2
 
! Отговори
до хюго преди 6 години
Така е, където мине ислямизма , трева не никне.
64
1
 
1
 
! Отговори
кво неясно има!? преди 6 години
Когато си нaдyпeн във всички посоки,и искаш с всички да си приятел,ще плащаш на всички!
63
2
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"Трите духовни училища се финансират изцяло от Турция" --- !!!?
62
11
 
15
 
! Отговори
хюго бос до 62 преди 6 години
Точно така! Където мине тази "религия", има само смърт, разруха, терор. Ей на виж какво е в ислямските държави- първобитния век, само насилие , терор. И искат същото да стане тук. 5 века сме издържали на ислямския геноцид и като капак искат пари от джобовете ни да им издържаме античовешката религия. Където видя джамия, за мен значи изостаналост, първобитщина, гнус.
61
5
 
8
 
! Отговори
хюго бос до 15 преди 6 години
Забърши си пяната от устата. Колкото и да лаеш и обиждаш, си оставате анадолци. Нито тук ви искаме, нито никъде в Европа. Ние сме в Европа, в ЕС, приети сме, а вие ще чакате докато земята се обърне да станете Европейци, т.е. никога. Защото не сте такива, а ЕЦ е за европейците и тяхната религия. Вашата не е.
60
3
 
12
 
! Отговори
do 25 преди 6 години
Защо изобщо трябва да бъдат издържани? И защо трябва да бъдат тук? каква работа имат тук едни чужденци?
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИсмаилВ библията пише."Ако не ходите след перото ми ще коленичите пред моят меч"Освен това не се правете на незнаещ.По комунистическо време единствената религия която не е била преследвана в България е била ислям.Комунистите са мразели и в червата християните.Във всяка църква е имало агенти да докладват и подслушват кой наистина е вярващ или само ходи там по навик.В Русия комунистите палят и взривяват църкви но не и джамии.Даже оня *** Сталин е гледал благосклонно на ислямът.
58
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Защо и кой цъка минуси?? Какво некоректно съм написал ( 61) . Бъдете светски хора..имам приятели Светски мюсулмани..вярва си( сигурно) не изтъква какъв е по вяра. Пием си ракия имаме милион теми за разговор..Той казва че много трудно може да се пребори стадното чувство,не че толкова са вярващи колкото..следват инерцията. Да акцента трябва да е върху човека и битието.Кой казва че Вие сте прави?? Нормалният свят и науката са дали прогреса. Медицина,технологии идват от ума не от небето.
57
1
 
6
 
! Отговори
боговете са добри преди 6 години
не бях ходил в Холандия, макар детето ми да започна трета година от младия си живот в тази страна. харесва и, вече е на постоянен договор, с доходи над средните за страната! върнах се преди седмица - Амстердам, Ротердам, Ден Хааг и още няколко невероятни градчета около тях, плюс фламандската перла Брюгге - и какво мислите - смазан съм, пожелавам си дълбоко в себе си - дано боговете на тези хора, в тая страна / а те са от цял свят/ са по-добри от нашия, да живеят в мир - както и изглеждат сега!
56
4
 
16
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Религиите трябва да се самоиздържат и да плащат данъци. Да се забрани финансирането им от чужди юридически и физически лица или свързани такива. На ходжите да им се забрани да слагат мегафони по минаретата а да се качват по 5 пъти на ден за мюезина. Да се забрани проповядването на чужд език на територията на страната. Корана е преведен на български а българския е официалния език в страната.
55
6
 
12
 
! Отговори
Az преди 6 години
Наместо джамии стройте училища, университети. Образовайте се а не обрвзайте. Нормалният свят не ви иска. Факт е. Какъв човешки и културен принос имате в цивиилизацията?? Взривове..маанета..и никакъв прогрес.
54
5
 
12
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Защо да се дават държавни пари. След като както твърдят те са около милион то да отдели всеки по 10 лв на година..пада се по кебапче на месец. А пък както определят те религията си за най добра( това ги спъва)..да направят така че..всички не мюсли..да искат да отидат при тях. Защо се стичат в Европа..а не хукнат към Сауди Арабия?? Там и джамии бол и си вярвай на воля. Не могат ли да рвзберат какво им пречи?? Ако целият свят стане мюсулмански..къде ще бягат после??
53
1
 
7
 
! Отговори
Йово преди 6 години
Да са ни живи и здрави нашите "политици" те мислят за нас а техните деца щъкат из Европа и САЩ. Когато ислямистите почнат да режат глави на българи децата на политиците ни ще си живеят живота с откраднатите от нас пари някъде зад океана па му мислете вие.
52
9
 
7
 
! Отговори
до 56 преди 6 години
"проповядващите ислям у нас взимат 3000+ лева"-ами стани и ти ги взимай
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не сме позволили да се прокара радикален ислям и Главното мюфтийство е една превенция за това", увери Фаик"Аха, да. А в Пазарджик съдим миролюбиви имами. Станала е някаква грешка, нали така? Хората не проповядвали смърт на неверниците, а зовяли за мир и любов между религиите, просто сме направили грешка в превода...
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето откъде можем да спестяваме за нови АЕЦ и изтебители.
49
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя паток го слушах 1 път по радиото, как мюфтиите не си взели парите щото турция ги била забавила. тогава журналистката го пита по колко съм им заплатите, и той - по 3000лв.правете му сметка - проповядващите ислям у нас взимат 3000+ лева