Годишно: 10 млн. лева за поддръжка на исляма у нас!

До този момент то идва изцяло от съседна Турция
Обновена: 22 окт 2017 14:25 | 22 окт 2017 14:10, Петя Славова
108
Годишно: 10 млн. лева за поддръжка на исляма у нас!
Снимка: Кадър, Нова тв

"За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими 10 милиона лева годишно".  Това заяви пред Нова тв главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Изказването дойде по повод намерението на държавата да промени финансирането на вероизповеданията у нас и да сложи край на чуждестранните парични потоци в духовните ни училища. Според Патриотите, финансирането от чужди държави (в частност, от Турция) е начин да се внедри и радикален ислям в България.

Още по темата

"Не сме позволили да се прокара радикален ислям и Главното мюфтийство е една превенция за това", увери Фаик. Според него, изказванията на Патриотите "сеят раздор и омраза в обществото".

На въпроса колко чужди имами е назначило Главното мюфтийство у нас, той отговори: "Съгласно договора от 1998-а между турския Дианет и мюсюлманското изповедание у нас, ние имаме периодично имами, които идват от Турция. Те не надвишават в момента 10, на фона на 400 чужди проповедници в България. Те проповядват традиционния и познат ислям".

Фаик обаче не можа да представи статистика колко от българските имами са завършили в чужбина.  Трите духовни училища се финансират изцяло от Турция. Най-големи дарения е имало през 2014 г. Те са близо 80% от всички получени дарения и са били насочени предимно в образователния сектор.

Относно обвиненията на бившия главен мюфтия, че сегашният е член на "Мюсюлмански братя", той заяви: "Това са смешни твърдения на този клоун".

В момента у нас има три религиозни училища. Те привличат ученици с мотивацията, че там получават безплатна храна и безплатно общежитие. Децата учат и живеят в чисто нови сгради, а сметката се пише на Турция.

В същото време Фаик не можа да коментира какво се случва с нелегални организации, които разпространяват исляма без разрешението на институциите. Разследване от 2012 г. припомня за нелегален пансион в центъра на Айтос, който приютява нямащи финансови възможности деца. Живеещите наблизо са наясно със съществуването на пансиона, но органите на реда така и не го намират след направената проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исляма от 2012г е обявена за невлиятелна и недействаща религия затова от тогава всички мюсюлмани са като ошашавени и ще е така докато не си намерят ново поприще
27
21
 
10
 
! Отговори
Исмаил преди 6 години
Исляма е българска религия! Защо държавата не ни финансира?
26
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз не знам след освобождението от турско робство държавата на българите до преди 25г. да е заделяла милиони за религията на поробителя.Въпреки липсата на финансиране наследниците на поробителя не са изчезнали,претопили.Някак си се справят.Защо сега ние българите трябва да ги финансираме?При нас всичко наред ли е или имаме излищни пари?
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен до 39 преди 6 години
Дори и с ромите нямате толкова.
24
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не са на фона на 3-те милиона мюсюлмани у нас.
23
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако държавата спре поддръжката за религиите, не знам какво ще прави апостол Павел, но с доброволен акт в служба на Бога всички български манастири и черкви ще затворят врати, семинарията и духовната академия също ще ударят кепенците. А мюсюлманите ще си намерият начини сами да си финансират джамиите и ислямските училища.
22
6
 
15
 
! Отговори
xdf преди 6 години
Крайно време е да се спре тази порочна практика с която властта позволява на чужди, обикновено радикални организации да влагат пари в България уж за поддръжка на някои религиозни институции! Тук не иде реч само за мюсюлманските джамии, тука става дума и за стотиците псевдо-християнски идиотии като адвенстисти, евангелисти, "свидетели" и не знам още какви!!Българската църква кой я издържа-издържа се сама!Крайно време е и другите да се издържат сами!Православието е религията тук-и се самоиздържа!
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HelleborusМи нямай нужда, кой го интересува какви нужди имаш или нямаш. Държават обаче е длъжда да подпомага религите на данъкоплатците, ако не си съгласен никой не те кара насила да стоиш в България, махай се от тук, върви да си дърсиш друга държава, но навсякъде е така.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гл. Мюфтийство трябва да се издържа от държавата иначе ще се идържа от СА
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мюсюлманите в Бъглари всички работят и плащат данъци на държавата, разбира се че имат право на поддръжка за развитието на Исляма в България за да могат да изповядват свободно религията си, същото важи и за Християнството.
18
4
 
24
 
! Отговори
Додо преди 6 години
"Исляма у нас", ама такова животно нема! Исляма не е "у нас", а е единна стройна и организирана доктрина в целия свят! Исляма у нас е същия ислям, който е и в Турция, Саудитска Арабия и навсякъде по света, а целта му е Ислямски Джихад - т.е. пълното завладяване на света със всички методи, и превръщането му в Халифат. Недейте да представяте Исляма в България като отделен субект, защото не е. Един български мюсюлманин би се идентифицирал първо като мюсюлманин, и чак после евентуално като българин
17
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Християнството е изчезващата религия на Европа. Бъдещето е на Исляма.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименти ли ще даваш описание бе рязана селска круша на булгарски помощти абе *** вземи се гръмни недоразумение природно....даже маймуните са по човечни от теб...
15
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямът е бъдещата религия на Европа. Факт.
14
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ганьофците винаги ще си останат потурковците, царвулите на Европа, най-бедните, на втора скорост, втора ръка хора, ще ходят на Запад да се цанят да мият турските ресторанти и магазини защото в булгаристанcката дупка няма какво да ядат.
13
3
 
1
 
! Отговори
BG IZMET преди 6 години
SHTO NE DAVATE PARI ZA OBRAZOVANIETO ZA POLICIATA>>>>ZAMIRISA NA VOINA>>>SLUGI NA SATANA
12
6
 
14
 
! Отговори
хюго бос до Надето преди 6 години
иска им се на ислямофилистиците да бъдат европейци, ама си остават второразрядна ***. не разбирам едно- уж ги гонели, уж все дискриминирани тук, ами що не си хванат бохюите и да се прибират в анадола, откъдето изпълзяха...като им е толкова лошо тук, да си ходят. Нито имената им български, нито муцуните, нищо. Е, как да ги приемем за европейци и хора?
11
0
 
29
 
! Отговори
do 11 преди 6 години
Е, айде без излишни опорки. Ислямът никога не е бил част от Европа, че да пращаш някого в русия. не само русия е православна, да не кажа, че ние сме приели християнството преди тях. Вие сте натрапниците и никой не ви иска. Какво се натискате тук. марш в анадола. Тук място за религията на смъртта няма.
10
0
 
11
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Кои са спонсорите ?
9
14
 
3
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До хюго босТи немаш място тука хади кач кам русия