Годишно: 10 млн. лева за поддръжка на исляма у нас!

До този момент то идва изцяло от съседна Турция
Обновена: 22 окт 2017 14:25 | 22 окт 2017 14:10, Петя Славова
108
Годишно: 10 млн. лева за поддръжка на исляма у нас!
Снимка: Кадър, Нова тв

"За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими 10 милиона лева годишно".  Това заяви пред Нова тв главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Изказването дойде по повод намерението на държавата да промени финансирането на вероизповеданията у нас и да сложи край на чуждестранните парични потоци в духовните ни училища. Според Патриотите, финансирането от чужди държави (в частност, от Турция) е начин да се внедри и радикален ислям в България.

Още по темата

"Не сме позволили да се прокара радикален ислям и Главното мюфтийство е една превенция за това", увери Фаик. Според него, изказванията на Патриотите "сеят раздор и омраза в обществото".

На въпроса колко чужди имами е назначило Главното мюфтийство у нас, той отговори: "Съгласно договора от 1998-а между турския Дианет и мюсюлманското изповедание у нас, ние имаме периодично имами, които идват от Турция. Те не надвишават в момента 10, на фона на 400 чужди проповедници в България. Те проповядват традиционния и познат ислям".

Фаик обаче не можа да представи статистика колко от българските имами са завършили в чужбина.  Трите духовни училища се финансират изцяло от Турция. Най-големи дарения е имало през 2014 г. Те са близо 80% от всички получени дарения и са били насочени предимно в образователния сектор.

Относно обвиненията на бившия главен мюфтия, че сегашният е член на "Мюсюлмански братя", той заяви: "Това са смешни твърдения на този клоун".

В момента у нас има три религиозни училища. Те привличат ученици с мотивацията, че там получават безплатна храна и безплатно общежитие. Децата учат и живеят в чисто нови сгради, а сметката се пише на Турция.

В същото време Фаик не можа да коментира какво се случва с нелегални организации, които разпространяват исляма без разрешението на институциите. Разследване от 2012 г. припомня за нелегален пансион в центъра на Айтос, който приютява нямащи финансови възможности деца. Живеещите наблизо са наясно със съществуването на пансиона, но органите на реда така и не го намират след направената проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
7
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Но петрол но ислам бак то дъ кемълс!Фък оф бичес!
7
8
 
15
 
! Отговори
влюбен путлераст преди 6 години
Да дойдат да видят наш Вожд колко пари даде за най-голямата джамия в Европа и колко дава на православния мюсюлманин Кадиров, да му е верно кученце. Тези 10 милиона ще ви се видят като жълти стотинки. Но така се подържа славянското православие, със строежи на джамии и верни приятели като Кадиров и Ердоган - все православни славяни!
6
4
 
31
 
! Отговори
хюго бос преди 6 години
Марш в анадола, тази религия няма място тук.
5
1
 
30
 
! Отговори
do 2 преди 6 години
Тече в цяла Европа със съдействието на управниците. Срещу християнството може да се сипе всякаква кал и помия, но срещу религията на дявола, която теориризира и избива - ислямофилската либерастка диктатура не дава дума да се каже.
4
1
 
27
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
А какво ли означава "поддръжка на исляма"?
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
полицията протестира за високи заплати, а тук нищо пак не са свършили, да ги уволняват всичките, нямаме нужда от тях, само охраняват некви европезиирани, на които не им пука за хората, а за тлъстите им заплати
2
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
страшна ислямизация има у нас, но никой не взима мерки
1
0
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Това не е библейски!