Гласът на малчуганите: Направете нещо за тежките раници!

Петокласничка подаде жалба до Държавна агенция за закрила на детето
23 окт 2017 07:15,
83

Снимка: Facebook

Петокласничката от софийското 35-о СУ "Добри Войников" Теодора Божкова подаде жалба до Държавна агенция за закрила на детето заради тежките раници на учениците. Към своята жалба тя прилага и подписите на своите съученици от 5 "б" клас, които я подкрепят в мнението ѝ.

"Здравейте, госпожо Кънева, Вашето име го намерих на сайта на Държавна агенция за закрила на детето. Искам да подам сигнал за тежките раници на учениците. Мисля, че не е редно раниците, които носим всеки ден, да тежат по осем и повече килограма. Събрала съм подписите на моя клас за тази жалба, защото съучениците ми са съгласни с мен, че е вредно за здравето ни и за самите нас. Моля да направите нещо по въпроса с тежките раници", пише в своята жалба Теодора.

Майка ѝ Лилия Нинова разпространява информация за действието на дъщеря си в социалните мрежи и дори преди дни създава Facebook групата: "Да спрем гаврата на МОН с българските деца".

Тя има за цел да достигне до повече родители и загрижени за здравето на учениците и с общи усилия да се намери добро решение на проблема с тежките раници, което да бъде предложено на Министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъщеря ми беше на 6 години, когато тръгна на училище, като при това беше по-дребна от останалите, но си ходеше на училище с автобус и се връщаше с автобус от училище. Мъкнеше си чантата (тогава нямаше раници) и не се оплакваше. Явно днешните деца са свикнали всичко по-тежко да се нови от някой друг. Сега масово "загрижени" родители возят децата си с кола до училище и после протестират против себе си - имало задръствания, шофьорите били не знам какви си (звездички) и т.н.
59
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде, хайде, аз като бях първолак, раниците бяха кожени и букварите бяха с твърди корици. Даже и тетрадки имахме с твърди корици. Тежаха много повече от сегашните олекотени.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време учебниците ги разделяха на части, за да не са тежки. Първи срок История -1ва част, втори срок История -2ра част. Освен това в една тетрадка писахме по няколко предмета.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"какво е това чудо, някой възрастен да води деца на училище и после да ги взимат от училище."Аз като виждам какви убийци са по пътищата и на какви *** подаряват шофьорски книжки, няма да си пусна детето само още в първите класове.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка класна стая да има персонални шкафчета и всеки ученик да си заключва там учебниците и тетрадките, които може да остави, вместо да ги мъкне всеки ден.
55
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази петокласничка скоро ще се жалва, че я карат да ходи на училище, а на нея й е тежко.
54
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са им тежки раниците на учениците, а просто растат много кекави. какво е това чудо, някой възрастен да води деца на училище и после да ги взимат от училище. Те крака нямат ли, глава нямат ли? Защо стана така, че сега децата растат под похлупак и много хора смятат, че така трябва. Децата трябва да са самостоятелни от възможно най-ранна възраст, а не да чакат всичко наготово. Отиването да училище и връщането от него е най-*** пример, как децата се лишават от самостоятелност.
53
2
 
8
 
! Отговори
@52 преди 6 години
Работата ми е такава, че всичко около мен са по цял ден пред екрана. Е, всички имат проблеми с очите след като минат 10-15 години работа пред екран. Явно си млад и си много наивен.
52
3
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 6 години
Явно не знаеш, какви бяха "кинескопите", както се изразяваш. Аз лично съм работил на монитори от Западна Европа, а после с появата на PC-тата, започнах на Mitac, после на IBM. Иначе много-много отдавна имаше и унгарски монитори, както и прочутия Правец, на който не съм работил.
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук има няколко шушумиги заучили няколко фрази , че от компа ти заминвали очите и айдеее давай доказан факт. Алоу не сме 80-те години да гледаме ония кръгли кинескопи мейд ин раша.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48Тя таз твойта логика малко като едно време в казармата, "няма да носа шапка защото оплешивявам от нея" ... ама дали е от нея... надали.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе направо да пишат в пясък какви са тези тетрадки! Едно време как не са имали проблем а?
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48Аз съм пред комп от 1988 и имам идеално зрение. Дали пък не е нещо друго а? А децата които слагат очила от това че уж четели много книги? Дали е от книгите а? Или може би генетично? Мистерия.
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таблет ли? От 1980 година работя пред екран и очите ми отидоха още през 90-те. Сега децата сами си повреждат очите с денонощното взиране в екрана на смартфона, таблета или компютъра.
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия и Швейцария има училища с електрнна система и децата ползват или настолни компютри в класните стаии или таблети свързани с училищната клоуд система. Как пък само при нас да не може да стане?
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 45Вие май така и не разбрахте какво е демокрация. Това не ви е анархия всеки да прави каквото си иска. Как може в други страни демократични нещата да работят само при нас обаче демокрацията е виновна за всичко? Дали не е защото те нямат толкова глупав народ? Сигурно.
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е демокрация и всичко е позволено. Децата на училище задължително да ходят с поне 30 килограмови раници. Те и без това са толкова обездвижени, че поне малко да да се поизпотят. Родител, който носи раницата на отрочето си - в пандиза.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията е виновна за всичко! Да живее комунизЪма! Ура!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42Какво общо има демокрацията не можах да разбера само.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раници по-тежки от децата - така е при демокрацията. Който не иска тежки раници, значи си иска байтошовото време.