Гласът на малчуганите: Направете нещо за тежките раници!

Петокласничка подаде жалба до Държавна агенция за закрила на детето
23 окт 2017 07:15,
83

Снимка: Facebook

Петокласничката от софийското 35-о СУ "Добри Войников" Теодора Божкова подаде жалба до Държавна агенция за закрила на детето заради тежките раници на учениците. Към своята жалба тя прилага и подписите на своите съученици от 5 "б" клас, които я подкрепят в мнението ѝ.

"Здравейте, госпожо Кънева, Вашето име го намерих на сайта на Държавна агенция за закрила на детето. Искам да подам сигнал за тежките раници на учениците. Мисля, че не е редно раниците, които носим всеки ден, да тежат по осем и повече килограма. Събрала съм подписите на моя клас за тази жалба, защото съучениците ми са съгласни с мен, че е вредно за здравето ни и за самите нас. Моля да направите нещо по въпроса с тежките раници", пише в своята жалба Теодора.

Майка ѝ Лилия Нинова разпространява информация за действието на дъщеря си в социалните мрежи и дори преди дни създава Facebook групата: "Да спрем гаврата на МОН с българските деца".

Тя има за цел да достигне до повече родители и загрижени за здравето на учениците и с общи усилия да се намери добро решение на проблема с тежките раници, което да бъде предложено на Министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Професор ТюхчефИменно!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така каго гледам хората още са в средата на 20 век. Жалко. То за това и държавата ни е на никъде.
38
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 27Проблема не е в учебниците а в помагалата.По един предмет се искатУчебникПомагалоТетр.раб.в класТетр.домашноСборник задачи или атласВсичко това в папка6 часа- 6папкиВ нашето училище решиха да махнат тетр.за домашно.Все е нещо.
37
5
 
8
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Има едно нещо , електронна книга, да им купят по една на децата и от първи до 12 клас да си смъкват нужните учебници в електронен вариант, и да не съсипват толкова хартия всяка година.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е за пари, учебниците се печатат на най-тежката и СКЪПА хартия и от там идва разликата в теглото с тези от преди 20 години.
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33те очите им и от книгите заминават уж ко прайм?
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33Стига с тези очи. Пълни глупости. От 1988-а съм пред компютър и тогава мониторите не бяха толкова напреднали и зрението ми е перфектно.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таблетът не е добра идея, както и други електронни помагала. Децата достатъчно си съсипват очите с това безкрайно взиране в екрана извън училище, за да ги караме насила да го правят и в училище или по-общо, когато си учат уроците, вкл. и в къщи.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29Правец има модел мини лаптоп наречен SchoolBook.
31
1
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
И аз ходех с една тетрадка на училище в по-горните класове - наричахме я тетрадка по Всичкология, но учителите се сърдеха и си искаха отделни тетрадки. Например, контролно в тетрадка и ти взимат тетрадката, за да го прегледат, а аз им давах откъснат лист.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко пешлеме знае как да работи с таблет. Нещата отиват в нея посока искате или не искате. Защо поне не го използвате?
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето идея за тия от Правец. Разработете електронни учебни помагала примерно като дизайнерките таблетите на Wacom и четеца на Амазон. Няма нужда да са свръх мощни и съм сигурен, че могат да станат на достъпни цени.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно, раниците винаги са тежали на по-прилежните ученици, тая майка не открива топлата вода, само по-известна, дето ще стане. Според мен същинският проблем е в съдържанието на учебниците - трябва всички по едно издателство да учат и да са им по-достъпни уроците, не знам дали знаете, но с промените от Куня - в 1-ви клас вече се брои до 100, това не възмущава ли майките?
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Годината е 2017, крайно време е учебниците да са в електронен вид. Има достатъчно модели таблети с различни цени някой дори доста достъпни като моделите на Леново на пример. Варианти много. Тетрадките могат да си останат на хартия без проблем, но за учебниците е напълно излишно.
26
0
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Аз бях голям твхничар и ходех с една папка с една тетрадка голям формат и вътре я бях разделил на броя на предметите. Мисля че беше 80 листа и за срок най-много да изразходвам 2 тетрадки. Повечето слушах в час и само записвах като преценях главните точки и концепции и в къщи преглеждах учебниците. Това беше края на 70те до средата на 80те.
25
0
 
9
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Сега с раниците е по-добре, а ние, вкл и децата ми, преди години ходехме с чанти на училище и не мога да си спомня, защо чантите хем тежаха, хем тежаха не толкова много, че да се оплакваме. Натежаваха повече само когато имахме физическо. Нещо много сбъркано има в това, какво да носят децата в тези раници, щом тежали толкова много.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учебниците може да се правят на олекотена хартия и да не тежат толкова.
23
0
 
7
 
! Отговори
Дий конче преди 6 години
А бе както са писали по-долу. От 1-4 клас децата трябва да бъдат научени да четата, пишат смятат. Това е.
22
3
 
4
 
! Отговори
някой преди 6 години
до СтаменАми те учебниците не се пишат у нас, а в една друга държава според техните изисквания.Независимо че на корицата са написани български имена като автори.Така че нищо не остана от нашата успешна преди години образователна система.Трудни, чужди за първокласниците думи и понятия, далеч от основните изисквания да се научат да четат и пишат.За съжаление. Логическите задачи са добри, както и оцветяването на картинките, но не те са същественото в обучението на първокласниците.
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няма какво да се направи. С таблети ли да ходят на училище? Още повече да зомбират. А и така повече ще се подчертае социалното неравенство, защото не ми се вярва Боко Тиквата да осигури на всички ученици таблети.