Гласът на малчуганите: Направете нещо за тежките раници!

Петокласничка подаде жалба до Държавна агенция за закрила на детето
23 окт 2017 07:15,
83

Снимка: Facebook

Петокласничката от софийското 35-о СУ "Добри Войников" Теодора Божкова подаде жалба до Държавна агенция за закрила на детето заради тежките раници на учениците. Към своята жалба тя прилага и подписите на своите съученици от 5 "б" клас, които я подкрепят в мнението ѝ.

"Здравейте, госпожо Кънева, Вашето име го намерих на сайта на Държавна агенция за закрила на детето. Искам да подам сигнал за тежките раници на учениците. Мисля, че не е редно раниците, които носим всеки ден, да тежат по осем и повече килограма. Събрала съм подписите на моя клас за тази жалба, защото съучениците ми са съгласни с мен, че е вредно за здравето ни и за самите нас. Моля да направите нещо по въпроса с тежките раници", пише в своята жалба Теодора.

Майка ѝ Лилия Нинова разпространява информация за действието на дъщеря си в социалните мрежи и дори преди дни създава Facebook групата: "Да спрем гаврата на МОН с българските деца".

Тя има за цел да достигне до повече родители и загрижени за здравето на учениците и с общи усилия да се намери добро решение на проблема с тежките раници, което да бъде предложено на Министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накъсвах си учебниците на коли - по 2-3 урока.
19
2
 
9
 
! Отговори
Баба преди 6 години
Моите внуци също ходят с тежки раници и вода си носят всеки ден. Решението е всяко дете да има шкафче и там да стоят учебници, тетрадки, ръководства при целодневното обучение. За вода да се поставят машинки във всяка класна стая и да си пълнят оборотни шишета.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хващам бас, че ще им остане "радостта", че са ги давали по новините)))Просто не носете всички учебници в раниците, учителите са за това да им преподават новите уроци в час, а учебниците са за домашна подготовка.Просто е.
17
2
 
5
 
! Отговори
Топ-учен-вундеркинд преди 6 години
Аз пък навремето ходех с една тетрадка на училище, защото си учех уроците в къщи във 5 -ти клас умеех да чета и не се налагаше да мъкна учебници за ми чете нещо учителя от там.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега, гледайки от годините натрупан опит, бих казала че тази майка трябва да научи детето си на най-важното нещо- да се справя само, а не да проси помощ.Знам че звуча като анахист, но съм сигурна, че вие също сте се убедили, че да чакаш друг да ти реши проблема не е много зряло... Не въпроса да ти налаг ново правило с цел по-лека раница, а ти да си източник на новото правило и институциите да го приемат. Те са там да служат на нас, а не ние на тях, както е сега.Дано се случи поне за внуците ми
15
2
 
11
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Ами самите родители са си виновни. Учителите са станали търговци по принуда, но аз докато бяха малки децата им казвах на родителските срещи: никакви помагала и сборници до 5-6ти клас. От една страна са ***, от друга да си решат задачите в учебника би трябвало да стига. Ако трябва допълнително, учителя да им диктува. Отделен въпрос е елемента на дискриминация, защото на голяма част от учениците им осигуряват всичко! Така, че просто кажете МОЕТО ДЕТЕ НЯМА ДА РАЗНАСЯ ПЪЛНА РАНИЦА
14
1
 
0
 
! Отговори
do bg vegan mama преди 6 години
До Просперитетfiziceskoto e vinagi v petak
13
3
 
13
 
! Отговори
Просперитет преди 6 години
Те хората на запад са го измислили... вика му се таблет.Таблета е учебника по всичко и само няколко тетрадки има детето.Просто нали?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименbuhahaha taka e kato imat po 5 predmeta na den , isti9nata e che amerikanchetata hodqt na daskalo I vseki den uchat samo po 2 predmeta :) , to est sabirat I'm se 10 predmeta na sedmica , chantite I'm sa po 2-3 kg :) I nqmat nujda ot tableti :)
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
tova pak e oligofreniq ot grupite na vegan mama , :D , alou , jina pone da beshe se setila che tuk imame dostatacho balkanski vegan produkti , a v afrika bananite odavna se gledat s iskustveni torove
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да забравя, моята дъщеря в първи клас, тя 18 кг, раницата - 8. Тръгва да се качва по стълбите, раницата я "дърпа" назад , от тежестта дъщеря ми полита назад по стълбите, добре че е имало учител да я подхване... От некадърност и корупция всичко у нас е докарано до абсурд.
9
2
 
18
 
! Отговори
me преди 6 години
БРАВО НА ДЕТЕТО !!!!!!!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
daite I'm tablet , internet I bezplaten dotap do igri I otgovori na vaprosnicite !
7
1
 
25
 
! Отговори
Стамен преди 6 години
Имам първокласничка.Какви ГЛУПОСТИ ги карат да учат .Нарисувано слънце, ред, небе.Нарисуван огън, ред, небе.Пита се: е на, не е на .Детето в шок, по-горе картинка : носорог пожарникар гаси огън в гората, на небето слънце грее .Болни хора, а уж се учип да пишем буквички ......
6
1
 
9
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Аз ако съм на госпожа Кънева само заради подписа на Димитър (в горния десен ъгъл) бих направил някакви промени :))))))))))
5
1
 
32
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Българсксата система е тотално остаряла. От 1-4 клас децата има по 2-3 помагала, учебни тетрадки, атласи и още куп глупости, Едно и също нещо се учи няколко пъти от 1-12 клас. Е, вижда се какъв е резултата. В крайна сметка от 1-4 клас децата трябва да бъдат научени да могат да четат, пишат, смятат, елементарни познания по история, елементарни познания по биология, работа с компютър. НИЩО ПОВЕЧЕ.
4
3
 
14
 
! Отговори
IT преди 6 години
До 2Точно това щях да пиша и аз. Може би не таблет, а 'kindle'. Електронна книга, която не е и вредна за очите, тъй като няма екран който да 'свети' като при таблетите. Замества хиляди книги, тежи под 1 кг, и по време на намаления в amazon, струва 50 долара.
3
0
 
25
 
! Отговори
10 преди 6 години
"Открили Америка!"Това от десетилетия е така,защото се плаща на автори и издатели на коли и те увеличават броя на страниците с цел повече парички.Трябва да има стандарт за броя на колите на учебниците по класове и учебни дисциплини,както и за теглото им!
2
2
 
16
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Какво стана с дигиталното обучение? Много по евтино ще излезе на родителите, а и на държавата, ако се закупят подходящи таблети и се разработят електронни учебници. Все пак сме вече в 21 век, но както винаги сме тежки и скептични към нововъведения.
1
2
 
21
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН Е---1 КОМПЛЕКТ УЧЕБНИЦИ В УЧИЛИЩЕ И 2--РИ У ДОМА УЧЕНИЦИТЕ ЩЕ НОСЯТ САМО ТЕТРАДКИТЕ И --БЕЛЕЖНИКА