Гласът на малчуганите: Направете нещо за тежките раници!

Петокласничка подаде жалба до Държавна агенция за закрила на детето
23 окт 2017 07:15,
83

Снимка: Facebook

Петокласничката от софийското 35-о СУ "Добри Войников" Теодора Божкова подаде жалба до Държавна агенция за закрила на детето заради тежките раници на учениците. Към своята жалба тя прилага и подписите на своите съученици от 5 "б" клас, които я подкрепят в мнението ѝ.

"Здравейте, госпожо Кънева, Вашето име го намерих на сайта на Държавна агенция за закрила на детето. Искам да подам сигнал за тежките раници на учениците. Мисля, че не е редно раниците, които носим всеки ден, да тежат по осем и повече килограма. Събрала съм подписите на моя клас за тази жалба, защото съучениците ми са съгласни с мен, че е вредно за здравето ни и за самите нас. Моля да направите нещо по въпроса с тежките раници", пише в своята жалба Теодора.

Майка ѝ Лилия Нинова разпространява информация за действието на дъщеря си в социалните мрежи и дори преди дни създава Facebook групата: "Да спрем гаврата на МОН с българските деца".

Тя има за цел да достигне до повече родители и загрижени за здравето на учениците и с общи усилия да се намери добро решение на проблема с тежките раници, което да бъде предложено на Министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имах съученици в средното,които с една/две тетрадки и учебници(които не винаги вземаха) си изкарваха много добри оценки,като освен гимназиалните,учехме и инженерни специалности. Всичко зависи от учителите,учениците и образователната система,а не колко тетрадки и учебници ще носят.В новите учебници,понякога учат глупости и откровени лъжи или неща,които не им вършат никаква работа.
79
0
 
5
 
! Отговори
BEL преди 6 години
Например по "Бълг. език" има във втори клас имат ЧЕТИРИ предмета БЕЛ:1. БЕЛ2. БЕЛ-РП (разширена подготовка)3. БЕЛ-РР (развитие на речта)4. БЕЛ-..и аз не знам какво беше.Всяко по учебник, тетрадка, учебна тетрадка, за домашно и за занималня. Децата не могат да се ориентират и всеки час губят по 15 минути да си търсят подходящата тетрадка, а учителката да ги навиква колко са тъъпи. Не може ли по не да има ЕДИН бел-и всичко в него- да се чете, пише, упражнява и да е 25 части-за всяка седмица?
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая глупост с учебни третрадки, за домашна и в клас, плюс сборници, е безкрайна. Особено безкрайните сборници по математика за началните класове. Гаранция повечето деца, не са решили и 5% от съдържанието им. Ако децата искат да работят като хамали, не е нужно да им губят и времето на училище.
77
1
 
10
 
! Отговори
Деси преди 6 години
Интересно, как настояването за спазване на закон и правила и възпитанието на отстояване правата на детето, се считат за "мрънкане" и "лиготия".В България има достатъчно читави закони и правила, които ако се спазваха от всички - управници и управлявани, щяхме да сме "приемлива" европейска страна.Браво на детето и на майка му, дано повече такива не само примери, но и ежедневие, за да се научи Бай ***!!!!!!
76
0
 
0
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименПосмали малко!Прекалено драматизирате. Сигурно сте били с колата.Иначе бих прегледал, какво толкова е сложил в раницата.
75
0
 
8
 
! Отговори
българка преди 6 години
Моят син е в 5-ти клас - раниците наистина са тежки - около 7 кг. Освен учебниците носят и тетрадки за работа в клас, тетрадки за домашна, и работна тетрадка за съответния предмет. Когато аз бях ученичка, се уговарях с детето на чина кой какъв учебник ще носи, за да си облекчим теглото. Сега също го предложих на децата, но не става - в различните часове седят с различни деца на чина. Опцията със шкафчета в стаята не знам как ще стане - нали трябва да учат вкъщи за следващия ден....Параграф 22.
74
3
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Децата да ходят на училище само с таблет. Никакви раници и химикалки.
73
0
 
4
 
! Отговори
До 74 преди 6 години
Нямали бюджет ли? Ами да си намалят коледните бонуси! На делегирани бюджети са, т. е. сами си управляват средствата! Чудят се как да измъкнат още пари от родителите, на касички са ги обърнали...
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57Само че за такива шкафчета трябва да платят родителите, според ръководството на училището, те нямали бюджет.
71
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноЕла да носиш 12 кг. раница и тогава пиши. Толкова тежеше сутринта раницата на сина ми в 5-ти клас
70
25
 
7
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Браво! От 5.клас ги учат да хленчат и да пишат жалби! Добри родители!
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теглото на раницата може да се намали, ако се използва една тетрадка от 80-100 листа за всички предмети. Като се запълни - следващата тетрадка.
68
3
 
10
 
! Отговори
До 68 преди 6 години
Ти кажи по-добре ли е човек да носи очила още от ученическа възраст, заради денонощното взиране в екрана, или да не носи очила. От раницата няма да получи дискова херния. Аз след 30 години всеки ден пред компютър получих дискова херния - един бог знае защо, може и заради позата пред екрана.
67
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те едно време са орали нивити със Сивчо и Белушка... Извадете си носовете и се огледайте - 21 век сме! Някъкъв работил на техника от 80-те, еми хубаво кинескопчо, от тогава техниката се промени. Аз от 20 години всеки ден съм на компютър (хванах ги и кинескопите), пък видиш ли на 40 съм с перфектно зрение. От тези раници се получават гръбначни изкривявания на формиращия се скелет. Хайде сега да видим, по добре ли е на 20 да имаме човек с дискова херния, или в най-тежкия случай да носи очила?
66
2
 
15
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Жалбата следва да бъде разгледана от архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
65
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименako iskash da se zanimavash s politika , kandidatirai se , v momenta ima deficit na kadri , v ikonomikata syshto poneje e na zaguba ot 2000-nata nasam , probvai se v nqkoi biznes , tuk stave duma za obuchenie , amerikancite pravqt mnogo dobro , tova che NPO-to na cako ti krade parite I imitira deinost nikoi ne e vinoven
64
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Мило дете ,те правят,раниците ще стават все по тежки.
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До v nqkoi ot shtatite 63Е те затова са толкоз "учени"!!!!!! И вси си търсят и прилапват ЧУЖДИ УЧЕНИ, които да им развиват икономиката! Защото печетната машинка на зелената тоалетна хартия работиииииииииии........Но СКОРО ЩЕ СЕ СЧУПИ! И тия, дето учат 10 предмета (от които сигурно два езика, физическо, пеене и трудово!!!) и за физика, математика, география, история, биология и т.н НЯМА ВРЕМЕ (!!!!) НЯМА ДА ИМАТ ХОРА КОИТО ДАЖЕ ДА ИМ Я ПОПРАВЯТ!
62
6
 
3
 
! Отговори
v nqkoi ot shtatite преди 6 години
amerikanchetata imat po 10 osnovni predmeta , uchat po 2 premeta na den ot ponedelnik do petak , po 3 chasa na predmet , obiknoveno fizicheskoto e v petak , nqkoi ot tqh sybota hodqt na neshto kato praktika ili pyk na zanimalnq ( ako iskat ) a v nedelq pochivat , zadaljitelno lqtoto spored vazrasta I vazmojnosta se hodi na skautsko uchilishte ili obshtestveno polezna deinost minimum 1 sedmica no nqkoi I po 3 sedmici , ako nqkoe sportuva oficialno e osvobodeno ot fizichesko,zanimalnq I Skautstvo
61
4
 
16
 
! Отговори
До 60 преди 6 години
Ти, когато си бил първолак, си имал само един буквар, една учебна тетрадка и една нормална тетрадка. В четвъртък блок номер 4 и боички, а във вторник спортен екип и гуменки. А училището ти е било на 5 минути пеша от вас. Освен това, за малките класове имаше шкафчета.