Годината започна, много университети - пустеят

Над 40% от местата за първокурсници са незаети
23 окт 2017 08:32, Александър Попов
131
Годината започна, много университети - пустеят
Снимка: Булфото

Независимо че академичната година започна за повечето университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове все още стоят празни. Това сочи справка на просветното министерство за реализирания план-прием към края на септември, цитирана от "Сега".

Доста по-сериозно е положението при частните вузове - цели 62% от местата са незаети, докато при държавните висши училища картината може да се доближи до миналогодишната - до момента там отпуснатият капацитет е запълнен 81.6% - близо 5% по-малко от миналата година.

От МОН посочват, че данните са само ориентировъчни, тъй като на много места предстои приемането на студенти за степен "магистър след бакалавър". Все пак и сега се забелязват най-силно затруднените университети, което говори и за слабия интерес към важни специалности за икономиката ни като инженерни науки, математика, педагогика на обучението и др.

Тази година местата за държавно субсидирани студенти намаляха с 8%, или с близо 4000. По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места. За сметка на орязания държавен прием платеното обучение беше увеличено от 8784 на 12 хиляди първокурсници. За частните вузове местата тази година са 16 159 при 16 373 преди година.

По предварителни данни броят на приетите за 2017/18 г. студенти е 43 550 души общо в държавни и частни университети, което е 58.9% от план-приема, или 41% от местата все още не са запълнени. В държавните вузове засега са приети 37 275 първокурсници, което е 81.6% от утвърдения прием. При частните университети картината е доста тревожна - 6275 приети студенти, или едва 38.83% изпълнение на приема.

Осем от 37-те държавни университета са "отличници", изпълнили на 100% приема си. Това са главно специализирани висши училища - Академията на МВР, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Военната академия "Г. Ст. Раковски", Националната спортна академия, Медицинският университет във Варна, както и Икономическият университет - Варна и Стопанската академия в Свищов.

Към тази група могат да се отличат още Великотърновският университет (97% реализиран прием), медицинските университети в Плевен (96%), Пловдив (99%) и София (93%), НАТФИЗ (98%), Пловдивският у-т (93%), УниБИТ (93%), Софийският университет (89.9%) и др.

Три от държавните университети, подготвящи специализирани кадри, особено нужни за икономиката ни - като инженери, металурзи, архитекти и др., - засега не са успели да запълнят дори наполовина отпуснатите им бройки. Най-зле е положението в Техническия университет - Габрово. Въпреки че т.г. местата за студенти по държавна поръчка там бяха намалени с 67 (от 997 на 930), вузът към момента е успял да привлече едва 25 души - доста странно, имайки предвид, че миналата година той успя да изпълни план-приема си на 96%.
Студенти все още търси УАСГ - засега там са записани 547 първокурсници, което е едва 56% реализиран прием. Малко "по-добре" е положението във Висшето строително училище "Л. Каравелов", където засега приемът е оползотворен на близо 60%. Няма особен наплив и за Минно-геоложкия университет, в който засега са започнали да учат 395 души (62%) при възможност за 679 души. УНСС засега е със 77% изпълнен прием - а миналата година бе запълнил всички бройки.

От МОН все още не са събрали окончателни данни за приема по професионални направления. Просветният министър Красимир Вълчев обаче коментира, че засега е известно, че само 4 от 36-те направления, обявени от кабинета за приоритетни и съответно получаващи повече средства, са успели да запълнят отпуснатите им квоти на 100%. Това са теория и управление на образованието, военно дело, теория на изкуствата и ветеринарна медицина (изненада за експертите). Във всички останали 32 приоритетни направления, сред които математика, аграрни и инженерни науки, металургия, транспорт, електротехника и т.н., вероятно ще се обучават по-малко студенти, отколкото миналата година.

От МОН тепърва ще анализират резултатите, но вече обмислят провеждане на информационна кампания за популяризиране на важните специалности, за които няма кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образованието доста девалвира. С шушу-мушу системата, която полека-лека се намества по цял свят, това не са учудващи данни.
49
3
 
6
 
! Отговори
zainteresowan преди 6 години
А зашо го учи тогава!? съвсем сериозно питам! Това са си пет години!
48
2
 
17
 
! Отговори
zainteresuwan преди 6 години
Основният проблем в обрзованието на всички държавни нива е, че Даниел Вълчев превърна образователните институции в търговски дружества, зависещи от бройката "учащи се". Разумните опитаха стачка, най-масовата в най-новата ни история между другото, но обществото реши, че това не го касае. Лично аз не виждам вече шанс за разрешаване освен радикални мерки: зануляване и рестарт. Нито в системата ги има кадрите, нито младежите са съгласни да се жертват по нашите ВУЗ-ве!
47
3
 
24
 
! Отговори
666 преди 6 години
Като 90 % от новоприетите първокурсници не отговарят на критериите за студенти - умственият им багаж и образованието им е най-много за селскостопански техникум.
46
3
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Работата е нагласена горе долу парите да следват децата на определени хора/по някаква случайност свързани с политическите партии/Даже това дето му казвате държавна поръчка е една доста куха история.Само развлекателния бизнес върви с пълна сила по местата с концентрация на студенти.
45
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То средни специалисти няма вече, вие за инженери говорите...НянНяма средни техници - механик, електотехник и т.н., а са нужни във фирмите.Но и не им плащат.Как да учиш пък за инженер, а да получаваш 700-800 лв заплата после ?!
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТе не знаят бе,човек!Не са компетентни!Ако имаха повече желание, можеха повече да научим от тях, нищо че не са особено компетентни, ама те и желание нямат на лекции да дойдат. По телефона им се обаждаме да ги молим да излезнат от вкъщи и да дойдат да ни изнесат лекция. Е как да има наплив от кандидатстуденти тогава?
43
3
 
29
 
! Отговори
Абревиатури преди 6 години
УНСС - Утре Носи Съответната СумаВИНС - Влизаш Излизаш Нищо не СтавашСУ - Смисъл УипсваТУ - Технически УпадъкУАСГ - Учиш за Архитект Ставаш Градинар
42
3
 
5
 
! Отговори
питанчо преди 6 години
А защо е така , да има толкова свободни места ? Поради слаба подготовка, от преподаватели - плагиатори, или поради слаба реализация на завършилите ?
41
3
 
8
 
! Отговори
antitoshewist преди 6 години
До МорскияПо-времето на Бая Ти в НРБ-то имаше само едно нещо в повече: хора! От тоз хубав живот след 89-а народа масово избяга! Това не го ли знаеш, че ръсиш небивалици!? А същите комусинсти, дето и сега са на власт, мислят само как да отлоняват пари от бюджета. Образованието е един от начини. Хич не ги е еня ни за качество, ни за переспектива! Но продължават да не отчитат факта, че границите паднаха и няма вече автоматчици да завръщат "робите на труда"!
40
3
 
1
 
! Отговори
dance mashine преди 6 години
не трябва ли таксата да е единна навсякъде а не на едно място 150 а на друго 1000 затова е и такова
39
3
 
3
 
! Отговори
dance mashine преди 6 години
в тия университети образованиео е само за пари никои него интересува къдее по евтино там се учи докога ще е така
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бивш студентТе не знаят бе,човек!Не са компетентни!Айде да не си отварям устата,че ще стане мазало!
37
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето 500 човека кандидатствахме за 25 места и образованието беше безплатно. Сега 25 човека кандидатстват за 50 места. При това положение, студентите трябва да искат да им плащат за да учат.
36
3
 
28
 
! Отговори
бивш студент преди 6 години
Дори и да имаш желание да научиш нещо, преподавателите в университетите, нямат желание да те учат. За какво ми е тогава български университет?
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В белите държави, още докато учиш в Университета минаваш на стажове по фирми, корпорации и ако си добър и те харесат, след като завършиш си имаш работа и почваш да работиш.В БГ - завършваш и почвате да се карате с работодателя - той мрънка, че си некадърен и немотивиран, ти мрънкаш, че не иска да ти плаща. Българска работа.
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нормално е.Нали знаете каква е демографската картина в България,колко деца се раждат годишно и от какъв етнос са повечето новородени.А за опростачването и чалгализирането на подрастващите да не говорим.И на фона на тая картинка се нароиха всевъзможни университети и университетчета под път и над път,повечето от които са си откровени обирджийници и перачници на пари.А някои са си и места за промиване на мозъци като Американския и Нов Български.
33
5
 
20
 
! Отговори
Пишман Висшист преди 6 години
Имам висше икономическо - бакалавър от ВИНС Варна и магистър от СА - Свищов.Не работя по специалността - в пъти по-щастлив и доволен, отколкото да бях счетоводител, финансист, одитор или другите там производни на икономиката.5 години загуба на време.
32
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брадчеда и смейството му ги изселиха комунистите за Турция навремето насила. Той беше лапе тогава. После порасна и се изучи у Стамбула града за индженер. И сега обикаля по света (където го командироват) и знае перфектно български, турски и английски и взима един куп пари.Тук инженерите умират от глад. Ами какъв им е стимула?
31
3
 
13
 
! Отговори
Д0 25 преди 6 години
До АнонименЗащо тези,които са избрали да учат и живеят в чужбина да нямат ценностна система? Те просто искат да следват мечтите си,да имат по-добър живот и за себе си . Все неща ,които не биха могли да имат в тази държава, държава където властва корупцията, престъпността, шуробаджанащината, там където никой не спазва законите, а и никой не следи затова.