Годината започна, много университети - пустеят

Над 40% от местата за първокурсници са незаети
23 окт 2017 08:32, Александър Попов
131
Годината започна, много университети - пустеят
Снимка: Булфото

Независимо че академичната година започна за повечето университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове все още стоят празни. Това сочи справка на просветното министерство за реализирания план-прием към края на септември, цитирана от "Сега".

Доста по-сериозно е положението при частните вузове - цели 62% от местата са незаети, докато при държавните висши училища картината може да се доближи до миналогодишната - до момента там отпуснатият капацитет е запълнен 81.6% - близо 5% по-малко от миналата година.

От МОН посочват, че данните са само ориентировъчни, тъй като на много места предстои приемането на студенти за степен "магистър след бакалавър". Все пак и сега се забелязват най-силно затруднените университети, което говори и за слабия интерес към важни специалности за икономиката ни като инженерни науки, математика, педагогика на обучението и др.

Тази година местата за държавно субсидирани студенти намаляха с 8%, или с близо 4000. По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места. За сметка на орязания държавен прием платеното обучение беше увеличено от 8784 на 12 хиляди първокурсници. За частните вузове местата тази година са 16 159 при 16 373 преди година.

По предварителни данни броят на приетите за 2017/18 г. студенти е 43 550 души общо в държавни и частни университети, което е 58.9% от план-приема, или 41% от местата все още не са запълнени. В държавните вузове засега са приети 37 275 първокурсници, което е 81.6% от утвърдения прием. При частните университети картината е доста тревожна - 6275 приети студенти, или едва 38.83% изпълнение на приема.

Осем от 37-те държавни университета са "отличници", изпълнили на 100% приема си. Това са главно специализирани висши училища - Академията на МВР, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Военната академия "Г. Ст. Раковски", Националната спортна академия, Медицинският университет във Варна, както и Икономическият университет - Варна и Стопанската академия в Свищов.

Към тази група могат да се отличат още Великотърновският университет (97% реализиран прием), медицинските университети в Плевен (96%), Пловдив (99%) и София (93%), НАТФИЗ (98%), Пловдивският у-т (93%), УниБИТ (93%), Софийският университет (89.9%) и др.

Три от държавните университети, подготвящи специализирани кадри, особено нужни за икономиката ни - като инженери, металурзи, архитекти и др., - засега не са успели да запълнят дори наполовина отпуснатите им бройки. Най-зле е положението в Техническия университет - Габрово. Въпреки че т.г. местата за студенти по държавна поръчка там бяха намалени с 67 (от 997 на 930), вузът към момента е успял да привлече едва 25 души - доста странно, имайки предвид, че миналата година той успя да изпълни план-приема си на 96%.
Студенти все още търси УАСГ - засега там са записани 547 първокурсници, което е едва 56% реализиран прием. Малко "по-добре" е положението във Висшето строително училище "Л. Каравелов", където засега приемът е оползотворен на близо 60%. Няма особен наплив и за Минно-геоложкия университет, в който засега са започнали да учат 395 души (62%) при възможност за 679 души. УНСС засега е със 77% изпълнен прием - а миналата година бе запълнил всички бройки.

От МОН все още не са събрали окончателни данни за приема по професионални направления. Просветният министър Красимир Вълчев обаче коментира, че засега е известно, че само 4 от 36-те направления, обявени от кабинета за приоритетни и съответно получаващи повече средства, са успели да запълнят отпуснатите им квоти на 100%. Това са теория и управление на образованието, военно дело, теория на изкуствата и ветеринарна медицина (изненада за експертите). Във всички останали 32 приоритетни направления, сред които математика, аграрни и инженерни науки, металургия, транспорт, електротехника и т.н., вероятно ще се обучават по-малко студенти, отколкото миналата година.

От МОН тепърва ще анализират резултатите, но вече обмислят провеждане на информационна кампания за популяризиране на важните специалности, за които няма кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
5
 
! Отговори
гератея грабина преди 6 години
създадоха едни факултети по право, платено обучение, всички завършват, оценките наизпитите в тези факултети са отличен 6 и слаб 5, така *** правото за поне 40 години,разликата в тези правни уж факултети и правото в Софийски университет е от земя донебе, но пуцаджиите станаха съдии и прокурори, жалко българско правосъдие, стакива уж юристи как ще направиш реформа в правосъдието, никак.
109
2
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До до 116Ха, хааааааа, че те ако върнат приемните изпити от едно време, няма да влезнат и 10 % от сегашните 40 000 първокурсници!
108
2
 
27
 
! Отговори
112 до 113 преди 6 години
Какво да ти кажа. Има умни разбира се, които искат да се развиват в България, само че една страна напълно прогизнала от корупция, шуробаджанащина, агресия и простотия е много трудно. Затова пробват известно време, и накрая заминават. И на мен ми се иска да не е така, но е истината. Колкото и да искаш да развиеш нещо, като си обграден от простаци е трудно. В България се цени точно това. Тарикатлъка, келепира, далаверата. Трудно е някой интелигентен човек да се адаптира към тази простащина
107
3
 
12
 
! Отговори
до 116 преди 6 години
Да ти кажа чесно тогава 80-те и 90-те години не можеше. Защото във всеки ВУЗ имаше приемен изпит, някои по два, и той не беше никак лек. А тези за които ти говориш, отличници от село с 200 души се пръкнаха сега, последните години, учили по новата програма - с оценкта от матурата или от дипломата "влизаш" висше. Да върнат пак приемните изпити за прием, но не им знася, защото местата са в пъти повече от реално можещите да влязат.
106
2
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Закривайте първо университетите малко по малко, а после селища и цели безлюдни части от страната. Последния да спре тока и водата и да заключи.
105
2
 
8
 
! Отговори
До долния преди 6 години
Кат са знам къв съм инжИнер, май страх да ида на доктор.
104
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората го казаха...за страна като България...максимум 12...13 висши учебни заведения...
103
4
 
2
 
! Отговори
питанка преди 6 години
Колко чужденци учат в България ,защото доста голям % чужденци учат на Запад ....... другите идват от Африка с дипломите ......
102
5
 
11
 
! Отговори
до 116 преди 6 години
А според теб човек ако е бил на 18 тройкаджия, на 30-40 не може ли да е отличник?Аз пък най обичам онези от малките населени места с 6 ци на матурите,дето си бяха абонирани за всички ВУЗОВЕ ,ама когато влизаха се виждаше колко струват.Я ме светни 94-5 година в някое селце с 200 човека как се става пълен отличник и как се става в елитно училище в голям град с учители свикнали да искат максимума.
101
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поради тази причина хора които преди 10-15 години нямаха бал и шанс за прием, дори и на трето класиране, ако има, сега влизат като стой та гледай и на по 30-35 "учат". И после всички се чудят защо няма кадърни кадри. Защото тройкаджиите станаха вишисти.
100
5
 
8
 
! Отговори
БИЗНЕСМЕН преди 6 години
мъкаааа... няма кадриии!
99
4
 
8
 
! Отговори
до 112 преди 6 години
Не слагаш ли всички в един знаменател?Има си доста умни,работливи и инати дето искат тук да си се развиват.Има успели,има и провалили се, все пак това е нормално.Взе да ми става скучно от единствената алтернатива дето се набива ,че видиш ли всичко е навън ,тук е за хардкор забавление, дето искат софт ,могат да опитат в чужбина.
98
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За разлика от това чалготеките пръщят.Кълчат се с турско/арабските ритми и мелодии, и пеят вулгарните текстове, пият до безпаметност, без нито един работен ден и абсолютно *** и неграмотни, с високо самочувствие без никакво покритие. Такива има колкото искаш. Умните деца заминават на вън където ги ценят. Умните които остават в България ги мачкат, и цари простотията. Това е бъдещето на страната.
97
2
 
31
 
! Отговори
Още горчив смях преди 6 години
През целия първи семестър на първата ни студентска учебна година пристигаха все нови и нови новоприети, станали студенти по силата на "телефонното право" - някой Голям Батьо се обадил да запишат "негов човек" в еди-коя-си специалност. Такива едвам си взимаха изпитите. В повечето случаи се явяваха на изпит не с цялата група, а поединично, в приемните часове на отделните преподаватели. С други думи, уредена работа, каквото беше и цялото им следване.И после какво? Станаха ни шефове. Ех, Българийо!
96
3
 
23
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Преди няколко години попитах мой приятел, доцент в УНСС, в коя специалност предлагат качество на образованието.Поводът бе един кандидат студент. Отговори ми : КЪДЕТО И ДА СЕ ЗАПИШЕ, НИЩО НЯМА ДА НАУЧИ !!! И излезе напълно прав. Момчето си загуби времето....
95
4
 
16
 
! Отговори
Горчив смях преди 6 години
Помните ли онова стихотворение, което започваше с думите:"Мои побеляващи връстници,мои комсомолски ветерани"Това ми идва сега наум,когато се обръщам към висшистите от моето поколение,които станаха студенти, кандидатствайки по параграф "На общо основание"(без да ползват никакви предимства).Помните ли какво учене беше? Какво залягане над книгите още в гимназията, за да имаш общ успех над (5.50), каква подготовка за кандидатстудентските изпити? За нас несправедливо се предвиждаха най-малко места
94
4
 
22
 
! Отговори
Ганьо Балъка преди 6 години
Tъпия от БГ университет = нищо. 1 ) защото приемат всичко и всичко завършва.2) има много фалшиви дипломи. 3) Даскалите са под всякакво ниво и да искаш да научиш нещо няма от кой. 4) В бг всеки има по 2-3 висши образнования е така за кеф и ставаш бакшиш или сервитиорка. А с ББ начело е повече от ясно, че не ни трабва каквото и да е образование даже обратно- противопоказано е.
93
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Няма как броят на университетите да е толкова голям в малка държава,като нашата.Нека да останат само,колкото е нужно.Така ще се повиши качеството на обучението.Миналата година,видях справка,според,която местата обявени за прием бяха повече от броя на завършващите последен клас ученици.
92
3
 
19
 
! Отговори
читанка преди 6 години
"Всичко, което имам, дължа на книгите.Обичайте книгите - източник на знания." М.Горки
91
3
 
22
 
! Отговори
до 102 преди 6 години
Ти български и английски учебник отварял ли си?В българските има 1000 думи терминология и 100 чисто по предмета ,в английските имаш 100 думи терминология, и 1000 чисти.Всичката ни е такава ,учим предмети дето не са ни от първостепенна важност ,но за професора им трябва да сме академици по тях.Много комплексари има в Вузовете,а контрола е 0ла.