Ректорът на ТУ във Варна преписал 90% от дисертацията си

Цели глави били взети от трудове на докторанти
23 окт 2017 09:40,
52
Ректорът на ТУ във Варна преписал 90% от дисертацията си
Снимка: BTV

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е преписал 90% от дисертацията си за най-високата степен – доктор на науките. Комисия от образователното министерство е установила злоупотребата, но професорът не може да бъде наказан, защото по закон именно ректорът санкционира плагиатство.

През лятото ректорът на ТУ – Варна трябваше да защити дисертация и да получи научната степен доктор на науките. Предшественикът му и друг бивш преподавател обаче го обвиниха, че е преписал цялата научна работа – от докторанти и чужд източник.

"Втора, трета, четвърта, пета глава от дисертацията на Василев са преписани буквално от дисертациите на докторант, на който той е съръководител", казва проф. Николай Минчев пред BTV.

Докторантите, от които ректорът е преписвал, нямат претенции.

Според Закона за развитие на академичния състав обаче дисертационният труд се подготвя самостоятелно и не може да повтаря съдържанието на докторантски дисертации.

"Законът повелява, че ректорът, който управлява тази институция и където се установи, че има такива случаи на взаимстване на текстове, тоест плагиатстване, той трябва да приложи силата на закона и да уволни съответния нарушител", напомня бившият ректор на ТУ – Врана проф. Овид Фахри.

Понеже в този случай ректорът би трябвало да накаже себе си за плагиатство, двамата преподаватели се обръщат към министъра на образованието.

Комисия от експерти се заема с казуса. Заключенията – над 90% от дисертацията е преписана.

"Дисертацията представлява една компилация от трудове на различни автори, без да бъде изпълнено изискването на закона тя да бъде подготвена самостоятелно", обяви проф. Веско Панов, зам.-председател на комисията към МОН.

Просветният министър се произнася: процедурата по защита на дисертацията да бъде спряна. Въпреки това тя се провежда, а научното жури гласува за присъждане на научната степен.

Професорите Фархи и Минчев призовават академичната общност да осъди действията на ректора и да поиска оставката му.

От министерството на образованието обясниха, че са предали случая на прокуратурата.

"Това е най-грешният ход, който може да се направи, защото прокуратурата ще се запознае със случая, ще направи някакво предварително разследване и ще установи, че  не е компетентна да се произнесе. Този, от когото е откраднато, не е подал заявление. А тези, които ще подадат заявление, са в служебна зависимост от ректора", коментира проф. Веско Панов.

Очаква се в новия закон за развитие на академичния състав пропускът да бъде отстранен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: ректорВарнаТУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кЪ ие тръгнао, теквиЪ кът тоз рехтур ша дъ земът разбираш ли мъ да ни развалът каптализмътъместя го
20
2
 
13
 
! Отговори
Аз там преди 6 години
Еваларката!Проблемът на нашата държава е че закони не липсват, макар че в случая има пропуск. Проблемът е в липсата на морал и търпимостта на оФчиците.Тоя ще си седи ректор все едно нищо не се е случило, само ще се вдигне няколко дни пушилка през която евентуално ще се пусне сам в творчески отпуск. И толкоз.
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм завършил университет през 1975 г. Почти всички професори са преписали от чужди автори, защото нямаше как да се провери по онова време.Така , че това си е нашата наука. Иначе който е наистина учен бяга в чужбина и там се реализира . Справка Джон Атанасов в САЩ , а не в България откри компютара, защото тука щеше да го открие някой партиен секретар .
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
евала откриха топлата вода
17
2
 
9
 
! Отговори
Стига бе преди 6 години
Компилация от няколко труда Е Дисератация. Плагиатството е от само един труд! Сега кво и другите ли да ги накажат?
16
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма работа че е преписал!Ако беше го преразказал със свои думи пак е същото!То всеки е преписвал отнякъде!Всичко вече е измислено..открито..изследвано..проучено..изобретено и т.н.!Едва ли някой ще направи нещо ново и то в българия!Да си взема човека големите пари и това е,
15
5
 
22
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
тази практика няма нищо общо с комунизма или капитализма...тази практика е огледало на българския национален характер...огледало на нашите морални и етични ценности...
14
8
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Abre Bolgari ....vie nisto ne RAZBRAVTE. REKTOROT prepisal uvodot 90% A NAUCNOTO OTRKRITEIE e vo preostanatote 10% . Koga ne se razbirate vo TEHNIKATA vie lupate gluposti vo tehnikata na se pocnuva od 0 toj napravil NAPREDOK vo tech otkritie...
13
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е практика от комунизма...Нищо не се е променило на места...
12
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добър ден! Това е редовна практика. Присвояване на ителектуален труд се практикува масово от научните ръководители. Стават доценти и професори на гърба на аспирантите.
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само той ли.Това е масова практика.Професори ,генерали с лопата да ги ринеш.
10
12
 
22
 
! Отговори
опетков преди 6 години
Понеже познавам въпросните професори твърдя, че раздуването на "случая Василев" е въпрос на лично отмъщение, защото новият ректор Василев уволни (пенсионира) и двамата радетели за "чиста наука", които бяха бивш ректор и зам-ректор на ТУ и бяха замесени в много по-гнусни далавери.
9
17
 
14
 
! Отговори
опетков преди 6 години
Вижда се, че голяма част от писалите тук си нямат хабер от писането на дисертации по университетите. Това, което се премълчава тук умишлено предполагам е, че професорът е бил научен ръководител на въпросните докторанти и няма как да е плагиатствал от тях. Темата на докторантурата обикновено се задава от научният ръководител и е част от по-голяма научна разработка, каквато в случая е докторската степен на ректора. Ръководителят е съавтор и на почти всички статии и научни публикации на докторанта.
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунизъма нямаше измами в такива мащаби, демокрацията довя и шведа Ралф при Бай Тошo шведа Ралф щеше да гледа морето през крив макарон пък ако влезе и ритне некой разстрел на място не му мърда при един опит за бягство. Сега шведа Ралф си пие усискито некъде и като дойде догодина на гости пак ще ритне някой.
7
4
 
28
 
! Отговори
бивш студент преди 6 години
Пародия на пародиите в милата ни Татковина. Срам и позор !!Как, с какъв морал същия преподавател ( ректор в случая), ще има претенции другите вТУ да са изрядни.Излишно е разследване при неоспорими доказателства, нужно е отстраняване от поста.П.П В Австрия ,преди време, по същата причина премиер подаде оставка.
6
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е наследството от хубавия комуниззъм.Искаш ли диплома от елитен университет - учи е ЕС или САЩ, а не в България или Русия.
5
3
 
34
 
! Отговори
vah преди 6 години
Още ли вярвате, че България ще се оправи и ще стане бяла страна??? Та всеки сектор останаха такива пеперудки само
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости, ако в закона е описано каква е присъдата за плагиатство всеки един съд може да го накаже. Cъдебната система би трябвао да е независима, а не да зависи от ректори докторанти, плагиати и подобни. Явно е некой наш човек и ще гo пуснем, майната му дайте да опандизим Спас от Кочериново все някой трябва да лежи заради всички измамници и рушветчии.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички преписват - не само той.Нормално за БГ.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е,че си мие зъбите и краката редовно,и че не е пушач!