Ректорът на ТУ във Варна преписал 90% от дисертацията си

Цели глави били взети от трудове на докторанти
23 окт 2017 09:40,
52
Ректорът на ТУ във Варна преписал 90% от дисертацията си
Снимка: BTV

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е преписал 90% от дисертацията си за най-високата степен – доктор на науките. Комисия от образователното министерство е установила злоупотребата, но професорът не може да бъде наказан, защото по закон именно ректорът санкционира плагиатство.

През лятото ректорът на ТУ – Варна трябваше да защити дисертация и да получи научната степен доктор на науките. Предшественикът му и друг бивш преподавател обаче го обвиниха, че е преписал цялата научна работа – от докторанти и чужд източник.

"Втора, трета, четвърта, пета глава от дисертацията на Василев са преписани буквално от дисертациите на докторант, на който той е съръководител", казва проф. Николай Минчев пред BTV.

Докторантите, от които ректорът е преписвал, нямат претенции.

Според Закона за развитие на академичния състав обаче дисертационният труд се подготвя самостоятелно и не може да повтаря съдържанието на докторантски дисертации.

"Законът повелява, че ректорът, който управлява тази институция и където се установи, че има такива случаи на взаимстване на текстове, тоест плагиатстване, той трябва да приложи силата на закона и да уволни съответния нарушител", напомня бившият ректор на ТУ – Врана проф. Овид Фахри.

Понеже в този случай ректорът би трябвало да накаже себе си за плагиатство, двамата преподаватели се обръщат към министъра на образованието.

Комисия от експерти се заема с казуса. Заключенията – над 90% от дисертацията е преписана.

"Дисертацията представлява една компилация от трудове на различни автори, без да бъде изпълнено изискването на закона тя да бъде подготвена самостоятелно", обяви проф. Веско Панов, зам.-председател на комисията към МОН.

Просветният министър се произнася: процедурата по защита на дисертацията да бъде спряна. Въпреки това тя се провежда, а научното жури гласува за присъждане на научната степен.

Професорите Фархи и Минчев призовават академичната общност да осъди действията на ректора и да поиска оставката му.

От министерството на образованието обясниха, че са предали случая на прокуратурата.

"Това е най-грешният ход, който може да се направи, защото прокуратурата ще се запознае със случая, ще направи някакво предварително разследване и ще установи, че  не е компетентна да се произнесе. Този, от когото е откраднато, не е подал заявление. А тези, които ще подадат заявление, са в служебна зависимост от ректора", коментира проф. Веско Панов.

Очаква се в новия закон за развитие на академичния състав пропускът да бъде отстранен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: ректорВарнаТУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Фрогоко: Съставът на Комисията по етика на МОН потресе академичния свят
40
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Професор Фархи е един от най-добрите специалисти по теоретична електротехника, на него може да се вярва.
39
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Той не е единственият професор-плагиат, има и други като него.
38
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Да му се отнеме научната степен веднага.
37
1
 
6
 
! Отговори
До 42 и 23 преди 6 години
Изнуди друга колежка да даде писмено разрешение редовният докторант да ползва нейните депозирани в научния архив материали, които бяха в законен срок на авторско право (в рамките на този срок никой друг, освен авторът не може да ги цитира, освен ако самият той не даде разрешение).После нагло определи темата на докторанта, дословно като тази, по която работеше колежкатаТака докторантът- протеже на известно лице, просто прескочи трудния период на събиране и обработване на материали.В БАН е така.
36
1
 
6
 
! Отговори
Пак до 42 и 23 преди 6 години
В крайна сметка готованецът защото дисертация, след като само беше наблюдавал как колежката му събира и обработва данните, които той получи като на тепсия. Всеки по-интелигентен 16-17-годишен ученик би написал дисертация, ако му бъдат дадени до такава степен систематизирани материали. Ограбената колежка вече беше публикувала статия върху методологическата постановка и състоянието на проучванията, постигнати от други автори.Същият шеф, зачислявайки лице в редовна докторантура, изнуди друга
35
1
 
3
 
! Отговори
ДоРиторично/42/ и 23 преди 6 години
Знам два много неприятни случая.Едно и също лице-ръководител на секция в БАН ограби труда на обикновени висшисти(проучватели) от неговото звено, които събираха материал за дисертации на самостоятелна подготовка.В единия случай шефът прикрепи към проучвателката новопостъпил готованец с дебели връзки, за да го научила да събира емпиричен материал. Когато приключи събирането и обработването на данни, шефът просто ги взе и зачисли като докторант готованецът, който през цялото време само наблюдавал.
34
1
 
4
 
! Отговори
Продължение ........ преди 6 години
До ОпетковВзела втория екземпляр и повече никой никога не го е видял. Това е станало по времето, когато компютрите едва навлизаха в бита на българина. Наложило се докторантката сама да преписва отново цялата си дисертация на машина, защото я било страх да даде на институтската машинописка последния си екземпляр. Задължавали ги да дават на тази машинописка да им напише на машина дисертациите, за да й плащат като частна поръчка. Това забавило докторантката и я отчислиха като несправила се в срок
33
1
 
4
 
! Отговори
До Опетков преди 6 години
Друго лице от тези отчислени докторанти пък имаше за науч.ръководител една устата жена, също пред пенсия, която нямаше други изяви освен като активен партиен функционер преди Десети ноември. Не знам как е била хабилитирана навремето.Не оказала никаква помощ на докторантката си, която се оказа много работлива, съвестна и знаеща чужди езици. И когато дошло време за обсъждане на труда, научната ръководителка взела единия екземпляр и след ден казала, че го е загубила.Взела втория екземпляр и .....
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До опетковЗависи. Когато преди време постъпих в научен институт, на дневен ред беше отчисляването на няколко докторанти, защото не са представили написани дисертации. На едно от тези лица били определили за научен ръководител човек пред пенсия, който само след няколко месеца си заминал в провинцията и се установил да живее там. Нито е контактувал с докторанта, нито дойде на защитата му, когато след още 2 год. човекът успя да се справи сам.Ще продължа.
31
1
 
9
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Когато бяхме студенти, ни караха да правим разни проучвания по родните ни места, да ги оформим като доклад и да ги предадем на асистента или доцента. Ей- така, без да ни поставят оценки за труда, без нищо. Познайте кой и за какво използваше нашите проучвания!
30
1
 
9
 
! Отговори
и в УНСС е така преди 6 години
Сестра ми беше докторант в УНСС преди пет години. Около половин година преди края на следването, когато вече си събираше материалите за защита, се оказа, че две нейни хабилитирани колежки бодро издали книга, в която една от главите съдържа нейни резултати, които са основата в дисертацията й. На въпросът - ама защо и аз не съм съавтор и как да защитя сега - отговорът е, ми забравихме да те добавим и вече нищо не може да се направи. Та сестра ми отиде в БАН и направи нова дисертация...
29
1
 
10
 
! Отговори
В СУ имаше случай, преди 6 години
при който наивна докторантка изпрати текста на дисертацията си на имейла на жена от катедрата, за която не знаеше почти нищо. Въпросната жена я беше помолила да й прати този текст, за да го прочете преди обсъждането.Докато всички колеги прочетат текста, докато се насрочи дата, нахалницата ОТПЕЧАТА ОТ СВОЕ ИМЕ, ПОД ФОРМАТА НА МОНОГРАФИЯ чуждата дисертация. Беше променила малко само увода. нали сега, ако имаш пари, много бързо можеш да издадеш книга.Нужни са промени в закона за авторско право!
28
1
 
5
 
! Отговори
В БАН - същото преди 6 години
Понякога колеги подемат кампания срещу някоя добре уредена, хабилитирана леля без научна продукция, която с години взима заплата, но само имитира работа. Като се види натясно, лелята поставя условие на докторантите си да съкратят текстовете на вече готовите си дисертации, като махнат цели глави. После лелята променя заглавието на тези глави, извадени от още незащитените дисертации и казва "Ето мои статии, готови за печат!" или "Това са части от моя бъдеща монография!" Докторантчетата си траят.
27
1
 
14
 
! Отговори
Горките наивници преди 6 години
Има си хас докторантите, от които ректорът е преписвал, да предявят претенции! Те се ръководят от принципа "Страх лозе пази" и се надяват той да оцени жеста им, а неговите колеги-приятели да не им пречат занапред в кариерното развитие.Нека да им кажа нещо. Няма да ви пречат, само ако имате силна протекция. Ако нямате, и занапред ще крадат труда ви, деянието на ректора е само началото. Сега са го "разобличили" не защото не са го знаели и по-рано какъв е, а защото някой ламти за мястото му.
26
1
 
10
 
! Отговори
аз там преди 6 години
Справедливост в тая работа няма. По интересно е дали е преписал и доцента :)
25
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 6 години
Американецът Джон Атанасов е син на български емигрант и не е открил компютъра, но е свършил много важни нещо за създаване на истинския компютър. Не е избягал от България, както може би си мислиш. Ха избягай ти - това сега е лесно и се реализирай! Много малко са българските учени, паднали до нивото на този! Някога да си се занимавал с наука? Откритията не са намират на пътя и някой "Хоп, откритие, пу за мен!". Във всяка работа има литературна справка, от която се вижда откъде е тръгналавторът!
24
3
 
17
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Ай да му е честита по-голямата заплата на ректора! Прокуратурата ще си трае, че няма оплакване, а шефа няма да се накаже сам. Смяяях! И това ако е държава. На някои хора цял живот им върви като на бясно куче тоягите.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро!Аз затова няма да им стана докторант на препиканата институция. Истинска наука няма, има само плагиати и псевдо. Яко се краде и тъпче кой как може. Умните бягат навън... Като свърши от кой да преписват, ще оценят какво е имало...И вече не ми пука.
22
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
То отдавна се знае , че повечето дисертации са преписвани !!