МОН мисли за раниците: 40% – учебници, другото – тетрадки!

Министерството обаче имало "набор от мерки за олекотяване"
Обновена: 25 окт 2017 21:41 | 25 окт 2017 21:37,
8
МОН мисли за раниците: 40% – учебници, другото – тетрадки!
Снимка: архив Reuters

Имаме набор от мерки за олекотяване на ученическите раници и ще направим усилия да намалим тежестта на учебниците, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след участието си в парламентарната образователна комисия.

"По наши наблюдения, между 20 и 40 процента от тежестта на раниците са учебниците", каза министърът, цитира БТА. Той отбеляза, че учебните комплекти тежат от 2 килограма и 800 грама за първи клас до малко над 4 килограма в по-горните класове.

В раниците учениците имат също тетрадки, учебни помагала, които трябва да поръчаме на учителите да ги оптимизират, има и тежест на самата раница, а понякога децата носят храна и вода, и дрехи за физическо възпитание, обясни министърът какво е съдържанието на ученическите раници.

Още по темата

"За олекотяване на ученическите раници, можем да разделим учебниците на части, но това може да стане с нов техен тираж", обясни министър Вълчев. По думите му тази мярка може да се приложи при най-тежките учебници, а може при пълноцветен печат да се използва по-лека и обемна хартия, тогава учебниците ще бъдат малко по-обемни и по-леки, но ще "падне" и качеството" на изображенията.

Той каза, че трябва да се подмогнат някои от училищата при купуването на училищни шкафове, които не са толкова скъпи, но ако са за всички деца, ще са голяма сума. Целта е когато учениците са на целодневна организация в училищата, да не носят учебниците си вкъщи и да ги оставят в училищните шкафове, каза министър Вълчев.

Той добави, че в училището от учителите могат да се ползват електронните варианти на учебниците, но не може да се говори за ползването на електронни учебници от всички деца, защото това не се е случило и в другите образователни системи.

Учебниците за по-горните класове се ползват по три години, а за първи клас - за една година, припомни министър Красимир Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно може да се ползва устройство тип "електронна книга". Свалят се на него всички учебници и готово. Или само тетрадки. Нали е работа на даскала да преподава или да изпитва?
7
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 6 години
" но не може да се говори за ползването на електронни учебници от всички деца, защото това не се е случило и в другите образователни системи."Да разбираме, че не можем да сме иноватори...
6
0
 
3
 
! Отговори
Марина преди 6 години
Гледат да вземат още пари от печатане на нови учебници. Да дадат обяснение кой одобри тежки учебници от гланцирана хартия, в които няма упражнения, а после се налага да се купи и помагало, което децата трябва да носят, което също е тежко.
5
0
 
5
 
! Отговори
bzzzzz преди 6 години
В МОН работят ***.лоум.ни хран.тутни.ци.
4
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Аз си носех учебниците за цялата седмица винаги в раницата и съм си перфектно здрав 25 години по-късно. Само мислят как да разглезват децата.
3
0
 
5
 
! Отговори
номера на китайката преди 6 години
Тия като нищо ще пуснат нов тираж на учебниците....Що да не лапнат едни милиончета,едни фирми...Колко струва системата за пръстов отпечатък в болниците? а,колко милиончета...фирмичката взе ли парите?взе ги!...кво стана със системата? е,няма я ...Всичко се прави едни хора да вземат едни пари...и само се измислят поводи...
2
1
 
5
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Това е мисленето....такива учебници,онакива,пък на части ...може да назначим асистенти на заплата,да носят чантите на децата...Вълшебната думичка е шкафче,учебници,тетрадки,екип,маратонките...Колко струва едно шкафче?Цена на дребно ...37 лева!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати първобитното мислене... а що не вземете да помислите за шкафчета в училищата, както е навсякъде по света, с който толкова обичате да ни сравнявате. Така няма да се налага учениците да носят каквото и да било! Само мозъчно увредени работят по тия институции...