Частно срещу държавно: Къде е по-ефективно образованието?

Бизнесът все по-често създава свои школи за обучение
2 ное 2017 13:30,
34

Много пари се дават за образование, а бизнесът сам създава академии за обучение, много по-ефективни и по-евтини. В някои обществени училища има нужда от учители, а някъде няма достатъчно ученици. Така икономистът Владимир Каролев коментира в студиото на "България сутрин" случващото се в образователната система на страната.

Според Каролев в частните училища има оптимизация на абсолютно всичко и това е разликата с обществените.

"Видимо има повече пари за образование. Много голямо увеличение и на заплати в сектора, но реформата в тази сфера върви много бавно и се плащат заплати на калпак", категоричен бе той.

По думите на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева бизнесът е "стъпил" навсякъде, включително и в образованието, защото там има много пари.

"Бизнесът се заинтересова от образователната сфера, защото там има пари. Синдикатът на българските учители защитава общественото образование. Компаниите трябва да имат свои центрове за квалификация, но те не заменят обществените училища", коментира тя.

Такева уточни пред Bulgaria ON AIR, че професионалните и профилираните паралелки са много важни за развитието на бизнеса и определено трябва да се признаят добрите страни на българското образование.

Според Елена Тончева, която е управител на консултантска агенция за работа в чужбина, образованието струва пари и това е една сериозна инвестиция в бъдещето.

"В държавните училища има една добра материална база, но друг е въпросът дали се използва", посочи тя.

Тончева уточни, че около 20% от завършилите средно образование в България се интересуват от възможности в чужбина.

В заключение Владимир Каролев каза, че очевидно има проблем в образованието, защото няма оптимизация и стимулът на директорите е да не си загубят децата, за да получават повече пари от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Владо Каролев ако се гръмне, ще направи добро на всички българи.
27
1
 
5
 
! Отговори
Обективен наблюдател преди 6 години
Държавата трябва да спре да финансира:1.частни училища2.частни университети3.частни болници и клиникиЗащото в България се получи най-извратената форма на капитализма.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля ви, разкарайте от медиите този тарамбук, изгонен дори от Канада! Топ-университетите в Европа и на други места повечето са държавни, защото хората в тези страни работят за издигане в науката и изкуствата на собствените си страни!
25
0
 
4
 
! Отговори
до Иван преди 6 години
Фактът , че няма призьори от олимпиади от частни училища, говори много! Какво демонстрираш като децата ти учат в частни училища? Имахме едно дете на приятелско семейство, получаваше шестици, а нищо не знаеше. Децата казвали на учителите, че те им плащат заплатите. *** и елитарното образование. Дано да си все богат да му поддържаш стандарта и самочувствието на детенцето, щото после ако му се наложи да се сблъска с действителността, както се наложи на това дете, ще му бъде адски трудно!
24
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До момента държавата не е дала и един лев на частно училище! От следващата година има предвиден бюджет за учениците които учат в частни училища, но ще се дават пари само ако училището приеме 20% от децата безплатно! Двете ми деца са в частно училище, минал съм два пъти по пътя на избора къде да ми учи детето.
23
2
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Частните училища почти винаги са форма за източване на бюджета на държавата. По принцип държавата не би трябвало да има никакъв финансов ангажимент към частните училища, но в България управлява мафията, а мафията е ненаситна.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако човек сам няма желание да учи и да се развива, а чака някой да го бута насила, и в частно и в държавно пак нищо няма да научи.
21
0
 
8
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Тая мишка пак се изпишка!тоя сам не се усеща колко е смешен
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Универсалният Каролев пак се изяви
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частното е много ефективно да източва държавното и държавни средства. Осигуриха си бъдещите кражби, че приватизацията свърши, концесии няма. Няма какво да се продава. Ще продават училища за 1 лев.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изгонят някой ученик от държавното, той отива в частното, не учи, плащаТова е проблем да родителите и детето не на частното училище човек, ако не иска да учи няма как да го накараш. В държавно училище гонят само, ако набиеш някой за неизвинени и успех забрави.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
16 - Така е, но въпросното училище предлага на своите ученици много повече, освен високи резултати на матурите (нещо, квото никога не би трябвало да е основна цел на едно образование).
16
2
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Частното училище разполага с много по-големи финансово средства от държавното. От една страна получава средства от държавата, колкото и държавното училище, но от друга страна събира такси от родителите, които никак не са малки. Мисля че сега в Американския колеж, таксата е 6000 евро на година. Е, като разполагаш с повече средства би трябвало и обучението да е много по-добро, но май не се получава така в повечето случаи. Като изгонят някой ученик от държавното, той отива в частното, не учи, плаща
15
3
 
22
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Прочетох коментарите и се зарадвах... Хората започват да осъзнават че силното образование трябва да е държавно.....Въпроса е добре подготвените хора трябва да могат да работят тук в БългарияЗатова по мое време образованието беше на такова ниво защото държавата имаше нужда от качествени специалисти.... Не вярвам бизнеса и създаването на образовани хора... Те създават нишови специалисти колкото може по нишови. Тук можем да говорим за специализация .
14
1
 
21
 
! Отговори
Rosen преди 6 години
Г-н Каролев вече взе да се прави на разбирач и в образованието...Само че премълчава, че точно бизнесът, който се оплаква от липса на кадри не е вложил и един лев в образователната система. Защото основните разходи за образование се плащат от обикновения човек. А бизнесът дори и в момента не влага достатъчно средства за развитие на своите текущи кадри. Затова повечето не се задържат повече от 2-3 години. Така специалисти няма как да изградиш, където и да се намираш...
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Na karolev dezata u4iha v 4asnoto sfeta sofia u4ilischte v bojana na bogata6ite mutri mutresi tam u4at dezata no ne sa pi nau4eni ot dezata v darjavnite u4ilischta v 4asnite s pari savarschvat ne s snanija
12
1
 
19
 
! Отговори
Частно друг път преди 6 години
В България беше унищожено държавното което беше на световно ниво....Нали ако не беше унищожено то нямаше да има частно..... Дори и сега не съм убеден че частнот е по-добро
11
3
 
31
 
! Отговори
Финландия преди 6 години
Как във Финландия няма частни училища и градини. А най-доброто образование и търсени специалисти са от тази д-ва. Как там децата не носят тежки раници? Как там обучението е игра и не учат повече от 4 часа. А 2 часа игра. Как във финланд. децата не знаят вкуса на колата. Елате им вижте менюто в училищата.Защо в БГ данъкоплатеца финансира частни училища?Докога с комунистически средства ще градите капитализъм МОН?!Или като здравеопазването, частни клиники, болници, центрове точат 80% от НЗОК.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да приватизираме и обучението, после да им викаме на руснаците, че са фашистка държава :))
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частните училища ще са като Нов Български университет - няма специалности , математика , физика , биологията е заменена с екология .. или това не е университет а посмешище.