Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в VI клас

Тези уроци да се преподават само от подготвени хора, казват от мюфтийството
Обновена: 3 ное 2017 08:35 | 3 ное 2017 08:29, Петя Славова
264
Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в  VI клас
Снимка: Facebook

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция. Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие.

Като спорни бяха определени и цитатите за джихада.

"Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира пред bTV един от съавторите на учебника доц. Александър Николов.

Не може да цензурираме нито Корана, нито Библията. Възражението беше, че текстът  за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че именно – джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави, аргументира се и друг историк, проф. Христо Матанов.

Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може в час да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

"Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Според него, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

По думите му, хората, които преподават тези уроци е добре да са много подготвени.

"При така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, каза още Мюмюн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
вориш устата, хаха... И се питам, как ще се почувства детето ми, ако беше в 6 ти клас и му беше преподаван този безумен урок. Трябва ли да се чувства засрамен, защото баща му се казва Мехмед примерно....и някое дете му каже че е еди какъв си... Целта на образованието е да образова, а това което е като урок за исляма, категорично няма образователни последици, напротив! Тези т.н. професори трябва да се засрамят и да си поръсят главите с пепел...
181
1
 
5
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Имам ученик във втори клас! По образование съм юрист и се считам за успешен човек не само относно професионалната ми реализация и развитие. Живея в София и контактувам с всякакви хора, а в училище уважавам и ме уважават всички родители на съученици на детето ми. С тях си помагаме, често пазя по няколко деца след училище и ги организирам да играят футбол, баскетбол и т.н. Абсолютно светски човек съм. Жена ми не е по-долу от мен в семейството ни, която като всяка съвременна жена не може да и зат-
180
2
 
7
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
до 204 Твърдението ти също е много вярно! Написах, че религиите не са за прости хора, но че такива се занимават с тях, защото това е действителността. Може би има един процент от хората на планетата, които могат да прозрат и извлекат някаква полезна истина от тези писания чрез един по-философски поглед върху религиите. Аз, макар и по произход да съм мюсюлманин, ако може да има такъв израз въобще, съм абсолютно светски човек и не мога да си представя поп или ходжа да ми казва как да живея.....
179
1
 
16
 
! Отговори
оакаха се отново преди 6 години
Държава, в която си живеем мирно и спокойно и светски и хахавите от министерството да започнат да създават етническо напрежение между шестокласници, които съвсем скоро стават буйни тинейджъри. Закривайте го това министерство, луди и вредни са!
178
1
 
11
 
! Отговори
оакаха се отново преди 6 години
Държава, в която си живеем мирно и спокойно и светски и хахавите от министерството да започнат да създават етническо напрежение между шестокласници, които съвсем скоро стават буйни тинейджъри. Закривайте го това министерство, луди и вредни са!
177
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименв шести клас част от "дечицата" в медресето вече са родители, трябва да знаят къде е мястото на жените и да не се обаждат без да ги пита мъжът им, особено пък пред чужди мъже изобщо не трябва да говорят, само да си гледат кротко чехлите.
176
2
 
18
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До bluesky1Напротив - религиите са ЗА простите хора - тези без критично мислене, без ясна преценка, объркани и глупави, търсещи някой и нещо да им казва кога, къде и какво да правят!
175
2
 
10
 
! Отговори
МОН пак си кукурига преди 6 години
Какво стана с идеята в МОН задължително да ги пращат на психотест? Кой е одобрил този ***, носещ името учебник? Цяла комисия лелки на валерян са. И как си мислят една глупавка даскалка да преподава този урок? Тези в МОН са обществено опасни с некадърността си. Авторите са си дървени академични дядковци и толкоз могат, толкоз правят. Но след тях комисия в МОН е одобрила съдържанието. Дайте им имената на кокошките и по един ритник по задниците за ЧАО
174
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bluesky1Коранът е съкратена и редактирана като за исмаилтяните версия на Тората - съветват едни и същи неща не само за жените отзад в пещерата или шатрата.Новият Завет е друго послание за човечество в по-цивилизован и разумен етап на развитието си.
173
4
 
2
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Религията, която и да е, не е за прости хора, включително за прости даскали и професори. Жалката действителност обаче е, че прости хора се занимават с религии и ангажират с религиозните учения мозъците на още по-прости хора.....
172
2
 
10
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Чел съм голяма част от Корана, както и по-голямата част от Библията.... И двете писания са пълни с призиви за жестокост...направо е отврат да ги четеш и затова, макар да съм изчел един вагон книги, то тези две писания не можах да дочета докрай! Що се отнася до представянето на религиите в учебниците по история, то не смятам, че това е начина за представянето на религиите на подрастващите! Този начин е подходящ за настройването им едни спрямо други, а не това е целта на образованието!
171
0
 
11
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 6 години
мюфтията мюмюн да отнесе забележките си примерно в рияд. Така пише в корана, така е цитирано в учебника. Тук няма интерпретация- корана се спазва буквално!В мюсюлманската религия, мъжът винаги е поставян над жената. Исторически факт.В религиозните предавания се дават съвети: как точно да бъде бита жената- да не се наранява лицето й и др. Един вид User manual.Толерантността е двустранен процес. Какво учат децата в мюсюлманските страни за християнството? Колко църкви има в мека и медина?
170
1
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Смешно е също, когато християните нападат мюсюлманите и говорят, че тяхната вяра е по-велика, при положение, че и двете вери са издънка на юдаизма. Едната, християнството се опитва да го редактира в неговата жестока и античовешка същност, но това няма как да стане, тов ае все едно, Бойко Борисов да редактира самият себе си;))), а втората, ислямът изявява юдаизма в неговата съвършена външна страна и ултрадикална същност. И така тези две пъпки на Юдаизма, показват, именно кой е най-големият вирус.
169
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Корана пише да се водят войни против неверниците и да се избиват. В Талмуда пише, че неевреите и по-конкретно християните са животни, които трябва да бъдат лъгани, крадени и избивани. Същевременно, ние, православните, вярваме в Исус Христос, който ни учи да се приемаме такива, каквито сме, и да си прощаваме прегрешенията, защото сме хора и всички допускаме грешки. Учи ни на уважение към нас самите и към всички живи същества. Това е разликата между православието и останалите религии.
168
2
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Аз не виждам тука, някакъв скандал. Това си е чистата Читанка и чистият ислям, той е такъв и ако бъде променен, няма да е Ислям. Ние, българите, имаме много богат опит с него и няма нужда да ни обясняват разни професуря, кое е буквално и кое алегорично в сурите и аетите на Читанката;))) Преживели сме го наживо, а този бит и до днес съществува в Източните Родопи, донякъде в Западните.
167
2
 
9
 
! Отговори
т.нар. поп Игнатий, преди 6 години
Никакъв поп не си, щом не си запознат със съдържанието на Библията и с канона. Някакъв долноп..робен самозванец си, не мърси гилдията на отците.никъде в Библията няма степенуване на половете на горен и долен. Ако ти си правиш някакви си твои там интерпретации, то не ги насаждай на хората като православно учение, т.к. то не е такова. кой пър и и кой втори бил създаден - това не е причина някой да бъде считан за по-важен от другия. Спокойно може да се пише, че първото е опит,второто- белова.
166
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този текст не става за деца 6ти клас. Той трябва да е за десетокласници, и до цитата да стои блок за домашното насилие, жертвите му и наказанията на които подлежи. Това вече има образователен смисъл. Да покажеш на 11-годишни деца този текст е все едно да им кажеш "бий съученичките си, сестрите си ,майка си и т.н.".
165
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ние не можем да цензурираме корана, но не сме длъжни и да увреждане умовете на децата си, като им предоставяме за запознаване и учене правила, намиращи се в разрез с нашата култура и традиции, със законите на обществото и морала му.Нещо повече - длъжни сме да реагираме и да поискаме незабавното освобождаване на тези, които са допуснали в един одобрен от МОН учебник да бъде поместена подобна гнъс.
164
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителят трябва да изтъкне пред учениците, че Коранът е създаден през 7 век от "един объркан в главата бедуин". Това са думи не на кой да е, а на Кемал Ататюрк
163
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и къде е лъжата В ИСЛЯМА ЖЕНАТА НЕ Е ПО-ДОЛУ ОТ МЪЖА ами е ПО-ДОЛУ И ОТ КОЗАТА,я си вижте ЖЕСТОКАТА ИСТИНА за положението на жените в ислаямските държави