Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в VI клас

Тези уроци да се преподават само от подготвени хора, казват от мюфтийството
Обновена: 3 ное 2017 08:35 | 3 ное 2017 08:29, Петя Славова
264
Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в  VI клас
Снимка: Facebook

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция. Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие.

Като спорни бяха определени и цитатите за джихада.

"Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира пред bTV един от съавторите на учебника доц. Александър Николов.

Не може да цензурираме нито Корана, нито Библията. Възражението беше, че текстът  за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че именно – джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави, аргументира се и друг историк, проф. Христо Матанов.

Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може в час да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

"Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Според него, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

По думите му, хората, които преподават тези уроци е добре да са много подготвени.

"При така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, каза още Мюмюн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
бсп преди 6 години
а ти на турски пърфект либерал
141
0
 
0
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
До до разумно мислещатаМного добре знак как се пише. Умишлено съм писала с главни букви, за да се вижда по добре. И вместо да ми критикуваш правописа,ПОМИСЛИ за темата, която се коментира. Хубав ден.
140
1
 
5
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 6 години
Ето цитат от 1 Тимотей 2:11 Нека жената се учи мълчаливо и в пълно подчинение.+ 12 Не позволявам жена да поучава+ или да упражнява власт над мъжа,+ а да мълчи. 13 Защото Адам беше създаден пръв, а *** след това.
139
0
 
0
 
! Отговори
сори преди 6 години
викът на плътта не Викът на Духa
138
2
 
1
 
! Отговори
не вярват в Бог преди 6 години
не съм ти брадчед сори ще са в ада ако не познават Бог
137
0
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа докато в училище се учи религия, то такива ше са последствията! И ако толкова държим да се учи религия баш, то защо тогава пропускаме будизма, юдаизме, хиндуизма, вуду, окултизма, преклонението пред дявола и още много други!!?? Това не е ли не европейско и дискриминационно!!?? Ай да ви се и невидяло!
136
3
 
0
 
! Отговори
Библия преди 6 години
учението на Бог не на зли духове
135
4
 
1
 
! Отговори
секти преди 6 години
масонството е зла религия ислям комунизма католицизма будизма секти от изтока
134
0
 
2
 
! Отговори
хахахах преди 6 години
,,Защото по благодат сте спасени чрез вяра и не от вас самите:това е дар от Бог,, Вярата е това което Бог ви даде от Библията да повярвате ,,Всеки който вярва че Исус е Христос е роден от Бог....,, ,,които са осветени чрез вяра в Мен,
133
0
 
1
 
! Отговори
хахахах преди 6 години
,,Всичко което е родено от Бог побеждава света:и тази е победата която побеждава света дори нашата вяра,, учението на Бог помита всички зли религии
132
0
 
1
 
! Отговори
хахахах преди 6 години
,,Кой е този който побеждава света освен този който вярва че Исус е Синът на. Бог,,
131
0
 
4
 
! Отговори
не лъжа преди 6 години
Затова се яви Божият Син да разруши делата на дявола
130
0
 
19
 
! Отговори
НЕ НА РЕЛИГИИТЕ! преди 6 години
РЕЛИГИИТЕ УБИВАТ!Нека да ги учат от малки на гражданските им права и задължения. А на по-големите - какво да подписват и какво не като договор.Да учат биология - за да знаят от обща култура поне какво се случва с тялото им;физическо възпитание,изкуства;български и чужди езици.Етика и морал, критическо мислене - ЛИТЕРАТУРА, а не десетте божи заповеди. В тях се казваше нещо от сорта "не пожелавай жената на ближния" - което говори, че заповедите са само за мъжете
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
която учи на морал и патриархални ценности...А какво им е на матриархалните ценности? Неморални ли са за тебе?Всъщност разбираш ли значението на тези думички?
128
0
 
0
 
! Отговори
Книга на книгите преди 6 години
,,аз,, четеш грешни книжки от много инфо плямпаш глупости чети си Библията не с грешен дух да не си масон секта
127
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Библията Коритяни 11 : 6 Понеже ако жената не се покрива, тогава нека и да се остриже. Но ако е срамно една жена да се остриже или да обръсне главата си,+ тогава нека покрива главата си. Исус не нито син на Госпосод(използвана е метафорично думата баща ми .., нито е сам Господ, доказателство) Йоан 5 26 Защото, както Отец има живот в Себе Си, също така е дал и на сина да има живот в Себе Си;27 и дал Му е власт да извършва съдба, защото е Човешкият Син.28 Недейте се чуди на това; защото иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му,
126
1
 
0
 
! Отговори
не човешки воли преди 6 години
7те Божии заповеди спазвай
125
0
 
0
 
! Отговори
лъжеш преди 6 години
не си добре ,,аз,, не си Бог грешно тълкуване с неправилен дух
124
2
 
16
 
! Отговори
сс преди 6 години
Всякакви религии - вън от учебниците! Не сме отдавна 12. век! Религиите в историята на човечеството са довели само до кръв и сълзи. Който е възпитан от родителите си с добро не се нуждае нито от ходжи,нито от попове. Дори самият исторически разбор на остарелите текстове от корани и библии води до безсмислени вражди. Светът ще стане много по-добър,когато всички религиозни измишльотини се превърнат в пепел.
123
0
 
3
 
! Отговори
нормални преди 6 години
чети ми от Новият Завет ,,всезнайко,,