Яйцата по пазарите – златни! Бройката удря 43 стотинки

Причината: фипронилът, птичият грип, сезонът...
6 ное 2017 11:06,
98
Яйцата по пазарите – златни! Бройката удря 43 стотинки
Снимка: архив, Reuters

С до 10 стотинки за брой поскъпнаха яйцата в страната за около месец. В много магазини цената на стандартния размер М мина 30 стотинки, като само за периода 25 октомври – 1 ноември по области продуктът добави от 4 до 29% към стойността си, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (къде с колко поскъпнаха вижте в таблицата горе вдясно).

В някои търговски обекти пък се предлагат български яйца размер XL на стойности от 37-38 до 40 стотинки, а полските в голяма търговска верига в София удариха 43 стотинки за брой.

Най-евтините и дребни яйца на Кооперативния пазар във Варна в момента струват 26 стотинки за брой. Едрите "вървят" по 29-30 стотинки, а в супермаркетите цените стигат до 32-34 стотинки, предават кореспондентите на вестника. С 6 стотинки само за седмица са поскъпнали яйцата в Бургас, пише "Труд". В някои магазини е обявена цена от 33 стотинки за размер L, а по-големите – XL, се харчат по 35 стотинки едното. От шоково поскъпване на продукта се оплакват и жители на Сливен, Смолян и Благоевград. В някои магазини най-малкият размер неопаковани яйца вече струват по 30, вместо по 19 стотинки за бройката, както беше досега.

"Драстичното увеличение е заради повишените цени на едро, на които яйцата пристигат в мрежата", съобщиха търговци на дребно. "Имаше ден, в който на два пъти променяхме цените“, обясниха продавачи. Опаковката от 6 яйца, размер S, вече се продава за близо 2 лева.

Причините за поскъпването са комплексни, в това число и чисто сезонни, твърдят производителите. Отразява се обаче и скандалът със заразените яйца с фипронил в Европа, който достигна България, макар и едва в края на септември, а ефектите от това се усещат със закъснение. Зачестилите случаи на птичи грип на Стария континент също не задмина България, но най-вече предизвика натиск на пазара в ЕС. Заради фипронила и спада на потреблението на крайните клиенти у нас родните производители се ориентираха към европейските пазари, обясняват експерти. В резултат на този експорт и спадналото вътрешно производство, цената на яйцата се увеличава, категорични са те.

"Над 100 000 кокошки бяха унищожени. Ситуацията на българския пазар е такава, че ако от него отпаднат 200-300 хиляди кокошки, това води до сътресения. Цените, разбира се, се изкривяват и от големите вериги, които диктуват правилата", обясни за вестника Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Той прогнозира, че възходящата ценова тенденцията ще продължи до Нова година, а след празниците стойностите ще паднат.

"Яйцата са ги направили колкото кюфтетата, това е безобразие", описа потребителските настроения гневна клиентка от Сливен. Експерти са категорични, че ако ситуацията се запази в следващите два месеца, то и цените на всички останали продукти, ползващи яйцата като суровина, неизменно ще поскъпнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
21
 
! Отговори
Да си ги ядат преди 6 години
Не купувайте един месец яйца и ще узреят за нормалните цени.
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговците на яйца търсят и най-малкия повод за да повишат цената!
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 броя кокошки-носачки пълнят една *** яйца за един ден!!По данни на МЗХ броят на кокошките носачки в България за 2015!! е бил 7 милиона 158 хиляди бройки!!Хайде ударете му една сметка,колко яйца се бълват в България всеки бял,Божи ден и дали това производство не може да задоволи собствените ни нужди,но не с цена 30-43 ст./едно яйце!!!
69
2
 
19
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Причината: фипронилът, птичият грип, сезонът...ПТИЧИЯТ ГРИП Е ОПРАВДАНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ! В ГЕРМАНИЯ ЕДНО ЕЙЦЕ Е МЕЖДУ 10 И 12 ЦЕНТА НА ДРЕБНО ОТ МАГАЗИНА И ТАЗИ ЦЕНА НЕ СЕ Е ПРОМЕНЯЛА ПОВЕЧЕ ОТ 1 ГОДИНА !
68
3
 
16
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Голямата лъжа , дигат доходите ама всички цени вече ги изпревариха и и няма инфлация , защото бъзикат методиките по които се изчислява Ренете Инджова алармира преди време че правителството се опитва да установи контрол над Националния Статистически Институт - с цел по-лесни манипулации. Не им стига всичката власт която имат ами искат и монопол над истината долу ВЛАСТТА !!!
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bg narod da ne kupuva da ne plaschta parno voda tia ot gerb i po da plaachtat te sa milioneri i bsp moje
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма как да имаме единен пазар и различни заплати , няма как да не се отрази на всичко в БГ
65
5
 
2
 
! Отговори
Мдааа... преди 6 години
Причината-недостиг на яйца в европейски мащаб.Холандци,немци и белгийци си ликвидираха стадата заради замърсени яйца с фипронил и възстановяването им ще трае поне 3-4 месеца.Поляците изнасят за Германия,тях също не им достигат.Продажната цена от фермите в България е 26 стотинки с ДДС за яйца категория L в кашон 180 бр.По-долу са писани глупости за цените преди 89 година.Яйцата категория L се означаваха с надписа П-13/13 стотинки/.
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е нормално , всичко поскъпва - винетки, билетче с по 60% , защо яйцата да са евтини
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причините: Фипронилът, птичият грип, сезонът...., мммм, не, лакомията и свръхпроизводството,А, да не пропусна и това,ч е кокошките са ЩАСТЛИВИ))Тези са причината и за повишаването на цените и на много други стоки, не е нужно да имаш Нобел по икономика, за да се сетиш.
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз яйца не купувам!
61
1
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 6 години
Лесно е да се види кой какъв е по изразните средства. Ако искаш европейски цени ще плащам европейски заплати. Иначе мисля, че заплатите са ми доста конкурентни с например финансовия сектор за доста по-ниско квалифицирана работа.
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 57: "Щото пуши по една кутия цигари докато е на работа.Защото плащам за 8 часа работа, а тя ми краде половината в цигарки. За това!"Абе тарикатино селски, плащаш за 8 часа а колко часа ги караш да ти бачкат?Даваш ли 2 дена седмично почивка? Даже и 4 часа да ти бачка - тия 4 часа плащаш ли ги с Европейска надица? Плащаш ли добавки за работа след 20 часа? Плащаш ли 100% добавки за работа в неделя или почивен ден?
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДО 54Жив и здрав и ти!
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обратнотото на умни, че не дават да напиша думата, "бизнесмени" сега се насадиха на "пачи" яйца.Аз яйца мога и да не ям, ама те ще трябва само това да ядят като не си ги продадат.А това с фипронил или каквото е там, е изкуствено създадена истерия и факта че цената на яйцата скочи веднага го доказва.Не знам кой си е платил, за да я създаде, но както казах , се е насадил на пачи яйца.Сега си ги яжте или ги мътете, ваша си работа,но аз и други обикновени хорица като мен, ще ви гледаме сеира.))
57
0
 
2
 
! Отговори
ДО 54 преди 6 години
Така е. Подцених и недогледах. Извинявам се, за което. Имаш право на лично щастие. Просто направи каквото е необходимо и не стой там където си. Винаги ще се оправиш с труд и добра професия.
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А имаше едни времена,когато с едно яйце си купувах вафла 4 ст.!!И не бяха с размери на сутиени S,L,XL,което да определя цената им,а единствено условие беше да минат през една стандартна халка в ръцете на бакалина!!Изкупуването от населението свърши!!Затриха го,защото играчите няма как да печелят с 43 ст.на яйце!!Недостиг няма!!Сега хайваните снасят всеки ден,ама свръхпроизводството отива в ямите и се унищожава за да може пазарът да държи цени!Свободен пазар ли??Беше свободен преди 30г.!!
55
10
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Щото пуши по една кутия цигари докато е на работа. Защото ѝ плащам за 8 часа работа, а тя ми краде половината в цигарки. За това!
54
3
 
15
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Анонимен 41Това изобщо не е успокоително за Бг. Ябълки, лук, мед, сега и яйца от Полша. Картофи от Египет, Франция и Германия. Месо от Бразилия, Аржентина и Испания. Грозде, домати, краставици, пипер от Турция... Накъде сме тръгнали?
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАРИКАТЧЕТАТА "капиталисти", що не плащат заплата на една продавачка като в Германия? Или на келнер или барман? Те бачкат и без това повече часове от колегите си в Германия - те ви "пройзводителност на труда".