Яйцата по пазарите – златни! Бройката удря 43 стотинки

Причината: фипронилът, птичият грип, сезонът...
6 ное 2017 11:06,
98
Яйцата по пазарите – златни! Бройката удря 43 стотинки
Снимка: архив, Reuters

С до 10 стотинки за брой поскъпнаха яйцата в страната за около месец. В много магазини цената на стандартния размер М мина 30 стотинки, като само за периода 25 октомври – 1 ноември по области продуктът добави от 4 до 29% към стойността си, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (къде с колко поскъпнаха вижте в таблицата горе вдясно).

В някои търговски обекти пък се предлагат български яйца размер XL на стойности от 37-38 до 40 стотинки, а полските в голяма търговска верига в София удариха 43 стотинки за брой.

Най-евтините и дребни яйца на Кооперативния пазар във Варна в момента струват 26 стотинки за брой. Едрите "вървят" по 29-30 стотинки, а в супермаркетите цените стигат до 32-34 стотинки, предават кореспондентите на вестника. С 6 стотинки само за седмица са поскъпнали яйцата в Бургас, пише "Труд". В някои магазини е обявена цена от 33 стотинки за размер L, а по-големите – XL, се харчат по 35 стотинки едното. От шоково поскъпване на продукта се оплакват и жители на Сливен, Смолян и Благоевград. В някои магазини най-малкият размер неопаковани яйца вече струват по 30, вместо по 19 стотинки за бройката, както беше досега.

"Драстичното увеличение е заради повишените цени на едро, на които яйцата пристигат в мрежата", съобщиха търговци на дребно. "Имаше ден, в който на два пъти променяхме цените“, обясниха продавачи. Опаковката от 6 яйца, размер S, вече се продава за близо 2 лева.

Причините за поскъпването са комплексни, в това число и чисто сезонни, твърдят производителите. Отразява се обаче и скандалът със заразените яйца с фипронил в Европа, който достигна България, макар и едва в края на септември, а ефектите от това се усещат със закъснение. Зачестилите случаи на птичи грип на Стария континент също не задмина България, но най-вече предизвика натиск на пазара в ЕС. Заради фипронила и спада на потреблението на крайните клиенти у нас родните производители се ориентираха към европейските пазари, обясняват експерти. В резултат на този експорт и спадналото вътрешно производство, цената на яйцата се увеличава, категорични са те.

"Над 100 000 кокошки бяха унищожени. Ситуацията на българския пазар е такава, че ако от него отпаднат 200-300 хиляди кокошки, това води до сътресения. Цените, разбира се, се изкривяват и от големите вериги, които диктуват правилата", обясни за вестника Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Той прогнозира, че възходящата ценова тенденцията ще продължи до Нова година, а след празниците стойностите ще паднат.

"Яйцата са ги направили колкото кюфтетата, това е безобразие", описа потребителските настроения гневна клиентка от Сливен. Експерти са категорични, че ако ситуацията се запази в следващите два месеца, то и цените на всички останали продукти, ползващи яйцата като суровина, неизменно ще поскъпнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 6'80 яйцата бяха по 7ст нормалнитеМоломерните бяха по 6ст а имаше и пукнати по 2-3ст.
11
5
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Vcera si kupih 10-ta po 1.5 eur ot Tesko......tuk niama fipronil...,ptichi grip i ne smeniame sezonite...:))Ama golemite spekulanti...sus sopite...
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да търпите,за общото благо!Така създава ръст на икономиката свищовският възпитаник-с повишение на цените,на всичко необходимо!
9
3
 
26
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Какво се учудва някоя си,че яйцата се изравнили с кюфтетата?! В кюфтетата слагат кило кайма+кило л...а,а някъде спестяват и каймата.
8
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СА САМО ЯЙЦАТА ,А НА ВСИЧКИ ХРАНИ ЦЕНИТЕ СКАЧАТ ГЛАВОЛОМНО ,А ТОВА ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО,ЩОМ ЦЕНИТЕ НА НАЙ ОСНОВНОТО -ХРАНАТА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ВДИГАТ НЕКОНТРОЛЕРУЕМО БЪЛГАРИЯ НАВЛИЗА В ХИПЕРИНФЛАЦИЯ. .. ТАКА ДА ВИ Е ЧЕСТИТО УПРАВЛЕНИЕТО НА МУТРАТА ББ И НЕГОВИЯ 3-ТИ КАБИНЕТ.
7
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е фалшива новина,в България има дефлация ми казаха от НСИ и правителството...
6
22
 
13
 
! Отговори
българин преди 6 години
През 1980г. яйцата бяха 10ст. с 200лв заплата можех да купя 2 хил. яйца. Сега 2 хил. яйца по 30ст. са 600лв. Кога яйцата са били ''златни''?
5
2
 
41
 
! Отговори
Burgas преди 6 години
То да бяха само яйцата,много скоро ще разберете ЗАЩО се вдига минималната заплата :) .
4
4
 
35
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 6 години
Абе, в тая държава има ли нещо нормално. Месото с с пълно с химикали, яйцата ракови... ама на кой му пука. Нали ББ строи магистрали. То не останаха живи хора. *** работа. На никой не му пука от това. Още утре ще е забравено и всичко си върви по старому.
3
1
 
33
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Яйца, масло, мляко, сирене, хляб! поскъпна Фсичко! Плащали сме биле двойно от разни германци, френци и пр. европеиди! Следователно ние сме *** и много обичаме да ни *** през панталоните! Ало бг ***, занимаващи се с търговия, какво ще кажете ако излезем със сопите и гьостериците, с патериците и бастуните и ви потрошим малко витрините на лъскавите кюмезарници, където се раждат цените ви?И още нещо веригите се управлямат именно от такива бъгари - мекерета, готови да оближат нечий немс
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да ги купуваме. Те имат опит от предишните години, когато пазара беше залят от полски яйца на ниски цени.
1
1
 
42
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
След маслото сега пък игра с яйцата ,остава сега в телефонните измами да се намесят евтини яйца.