Студенти затънаха в дългове към държавата – над 2,3 млн. лева

Бъдещи икономисти, прависти и медици с най-високи заеми
Обновена: 16 ное 2017 07:04 | 16 ное 2017 07:00, Петя Славова
45
Студенти затънаха в дългове към държавата – над 2,3 млн. лева
Снимка: архив, Булфото

Задължения в размер на 2 312 321 лв. е погасила държавата на бивши или настоящи студенти, които не са платили заемите си за следване в университет. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката (МОН). Дълговете на неизрядните кредитори обхващат периода от влизане в сила на Закона за кредитиране на студенти и докторанти през 2010 година до настоящия момент, пише "Монитор".

Причината е, че по този закон кандидат-висшистите могат да теглят заем, за да следват в университет без поръчител като гарант им се явява държавата. При случай на активирана гаранция от МОН подават сигнал до НАП, които от своя страна започват да търсят длъжниците и да събират борчовете, коментираха от образователното министерство, като уточниха, че най-вероятно задълженията ще се търсят по съдебен път.

От стартирането на програмата за студентското кредитиране до настоящия момент са отпуснати кредити в общ размер на 124 206 138. лв., а за настоящата учебна 2017-2018 година студенти и докторанти са изтеглили заеми в общ размер на 1 284 628 лв.

Някои студентски кредити са достигнали размерите на ипотечните заеми, които могат да покрият приблизително разходите за покупка на гарсониера.

 85 хил. лв. е най-високата сума за следване в университет изтеглена у нас. От образователното министерство обясниха, че до такъв заем са прибягвали студенти от медицинските университети и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Най-голям брой кредити са отпуснати на студенти, които се обучават в специалности от следните професионални направления: "Икономика", "Администрация и управление", "Медицина", "Архитектура, строителство и геодезия", "Право", "Сигурност и отбрана", "Комуникационна и компютърна техника" , "Информатика и компютърни науки". Най-честите кредитополучатели пък са студентите от Нов български университет, Софийски университет "Свети Климент Охридски", Варненски свободен университет, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", УНСС и Бургаския свободен университет.

 Условията за отпускане на заем за висше у нас са доста по-различни от тези за другите вземания. За разлика от масовите кредити, при които са необходими по двама поръчители, при студентските кредити гарант се явява държавата.

През следващата година тя ще гарантира студентски заеми в размер до 50 млн. лв. Средствата ще бъдат предвидени в закона за държавния бюджет за следващата година. Годишната лихва върху студентските кредити е сравнително ниска - 7 на сто. Друго предимство е, че длъжникът има право да изплаща кредита десет години след завършването си. Право на студентски кредит обаче имат само младежите до 35 години, обучаващи се в редовно обучение.

Задочниците също да имат право да получават кредити за следване на висше образование или записване на докторантура. За такава промяна в Закона за кредитиране на студенти и докторанти настояват от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), разказа нейният председател Яна Вангелова. От организацията настояват още и за намаляване на лихвата върху заемите, която е 7%.

Тя добави, че някои банки са направили стъпка в тази посока и я смъкнали до 6,5%, но това не било никак достатъчно. От НПСС искат още и да се създаде възможност за опрощаване на кредита за студентки, родили две деца по време на следването си.

Предложения за промени в закона, уреждащ студентските кредити, има и от страна на Асоциацията на банките в България, НАП и от представители на Докторантския съвет, като предстоят да бъдат обсъдени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Лихвата е 7% вероятно защото сума народ не плаща и тия си попълват загубите чрез редовните платци. Интересно на какво се надяват "гяволите" в дългосрочен план, понеже държавата ще го гони до живот.В Америка студентските заеми нямат срок на давност и има хора пенсионери които вече пискат че видов ден е дощъл. Така ще стане и в Бг.
38
0
 
17
 
! Отговори
Няма нуждаОтКоментар преди 6 години
Лихвите върху влоговете на гражданите - нищожни и смешни.Лихвите по кредитите - високи. Включително и тогава, когато кредитът е за образование.
37
1
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ТАКА СЕ ЗАДЪРЖАТ В БЪЛГАРИЯ МЛАДИТЕ СТУДЕНТИ И БЪДЕЩИ ВИСШИСТИ ! КАТО ИМ СЕ ДАВАТ ЗАЕМИ ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА ПОГАСЯТ ,ПОСЛЕ ИМ СЕ ПРЕДЛАГА НИСКО ПЛАТЕНА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ И С ЧАСТ ОТ ЗАПЛАТАТА ЗА 15 ИЛИ 15 Г. ПОГАСЯВАТ ДЪЛГОВЕТЕ СИ !
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като чета тук колко кандидат авантаджии има...
35
1
 
12
 
! Отговори
Каквода каже човек? преди 6 години
Специалност "Администрация и управление" ...Това ми напомни нещо. Когато преди повече от 20 г. безработицата изведнъж стана проблем на много български семейства, бяха осигурени курсове за преквалифициране. Помните ли какъв курс си избираха повечето мамини синчета, останали със средно образование и настанени на измислени длъжности там, където татковците им са шефове? Избраха си "Управител на ресторант". Изкараха курсовете, но никой частник не ги взе на работа да управляват ресторанта му ...
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма високоплатена работа, а е само висока безработица и не може да върне дълга.
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен *** изтегли от немска банка студентски кредит за 2-3% - лихвата е по голяма ..Германците не теглят кредити , а и банките не отпускат , защото образованието е безплатно , като нямаш пари бачкаш
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази лихва е много висока.Като сравня,в една немска банка,кредита е с 2-3% лихва.За Холандия и други държави знам,че отпускат и помощи+за квартира и т.н. за подпомагане на студенти.Също ако не си намериш работа до 5 години след завършването, ти опростяват кредита и го поема държавата.Има дори ученици от средни училища,на които държавата плаща издръжка и квартира(или живеят в пансиони).Защото там не се счита,че родителите са длъжни на децата си,както у нас.И още от малки стават самостоятелни.
31
2
 
11
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Че не беше ли точно това целта, хората още на 22-23г да бъдат вече длъжници. И така цял живот. Който лапнишаран се хвана сега ще плаща, ако не той ще дирят родителите му. При банките празно няма.
30
1
 
11
 
! Отговори
абе.... преди 6 години
....намирам допирни точки между КТБ и студентските кредити . И в двата случая гарант е народа, т.е празно няма, ако не се върнат от студента ,банката ги прибира от държавата( народа).
29
4
 
3
 
! Отговори
ретро преди 6 години
До колкото си спомням по конституция всеки има достъп до безплатно образование.50-85 000 лв, много безплатно , то направо без пари. Като ги дадеш и оставаш без пари. Българска му работа , недомислена.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предполагам някои от вас знаят как се процедира в англия с кредитите. по същия начин идват от държавата и се връщат само ако завършилият започне работа с доходи над да речем 16.000 паунда на година. така, всичко се саморегулира, самата държава слага минимални възнаграждения за вида професия и там няма да видите счетоводител, работещ за 600 лв месечно! и там по принцип кредит се изплаща за 1-2 години след започване на работа. сравнете с нашите кредити и заплати!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Законодателят нарочно е развързал ръцете на банките да отпускат несъбираеми кредити /сигурно полученото се дели по някакво съотношение, за да имат интерес и студентът, и банката/, с единствен сигурен платец по тях - държавата.Схемата е толкоз плоска, че чак е вдлъбната. Нито е чуден резултатът, нито са неясни мотивите на схемаджиите.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо за кредитите няма таван? 7% лихва е твърде висока и как се подхожда , ако в 3 или 4 курс се наложат промени - напускане от учене, преминаване от една форма на обучение в друга , напр.от редовно задочно, там където има възможност?85 000 лв, няма такова висше , което да погълне тези пари , дори медицина платено излиза около 50000 лв.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ,като се замисля,да взема и аз да се пиша един студент,дори може да стана -вечният студент,и да си купя жилище.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ,те и след като завършат висшето си образование,пак ще са длъжници на държавата и народа,защото така са свикнали-друг да им плаща бакиите.Кой "умник"измисли този закон-държавата да бъде гарант на тези заеми?Сега той да плаща,а не народа.Аман от "умници" в тази държава.То затова и сме на тоя хал.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7% е кожодерска лихва.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта нали беше да стигнем американците. Ето, вървим постъпките им. В САЩ така правят, теглят кредити, после са роби на банките.
21
3
 
20
 
! Отговори
аз преди 6 години
Това е резултата от отвратителната държавна политика на скъпо и прескъпо висше образование, даже държавната поръчка е с такса, медицината струва 1000 лв. на семестър! Заедно с издръжката на студента - висшето образование става непосилно на много родители. Нека децата ни да затъват в дългове още като завършат гимназия. Нямам думи!
20
3
 
30
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Какви са тези заеми 85000лв? То е ясно, че не го тегля за учене, а просто ползвам студентските права за да изтегля заем без поръчител на 7%! Не смятам, че образованието в България е толкова скъпо или стандарта на живот за да ми трябват 85 бона... С толкова пари може да започнеш бизнес, да купиш половин апартамент и много други неща. Ясно е, че отново няма контрол от страна на държавата...