Всеки втори ученик в частно школо – отличник!?

По-малки паралелки явно е ключ към добро образование
16 ное 2017 08:08, Петя Славова
33
Всеки втори ученик в частно школо – отличник!?
Снимка: Reuters

Почти половината частни ученици -48% са с отличен успех. Това показва проучване на Софийския университет, посветено на частното училищно образование в България. В него са участвали 257 деца от 10 училища, обясни проф. Нели Бояджиева по време на форума на частните училища, който се провежда в момента.

37% от анкетираните деца пък са с много добър успех, показва още проучването. Частните училища оставят верни на традицията си да се придържат към по-малки паралелки, като на един учител се пада да преподава на 4 пъти по-малко ученици, в сравнение с колегите им от държавните и общински школа, пише БТА.

В платените училища у нас се обучават 14 хиляди ученици, отчете шефката на Българската асоциация на частните училища Мария Каменова. С форума организацията отбелязва своя 20-годишен юбилей.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
сисон преди 6 години
общото между частните училища и частните юридически факултети по право/ т.н. пуцове по право/ е че оценките са отличен 6 и слаб 5.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕленаДаваето на държавни средства на частните училища е порочно въведена привилегияь получена вследствие на натиска на новобогаташите върху държавните власти чрез РАЗЛИЧНИ способи. Училището не е производствено предприятие, не е по търговския закон, не формира печалба, то е идеална институция. А частното училище, е търговско предприятие, то формира печалба, защото взема такси от ученика! следователно държавата онеправдава обществените училища, като неоснователно дава субсидии на частните.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завършила съм частно училище и да ви кажа няма нищо общо с броя на учениците в парелелка. Просто критериите са толкова занижени, че и полуи...т да си пак ще имаш отлична диплома.
26
0
 
11
 
! Отговори
развеселина преди 6 години
Вече няма връзка между оценка и знания.В повечето случаи е Слаб 4.
25
6
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА СА НАЙ-ГОЛЯМАТА ФАНТАЗМАГОРИЯ И ГЕНЕРИРА ОТЛИЧНИЦИ БЕЗ РЕАЛНИ ЗНАНИЯ ! АКО УЧИТЕЛИТЕ ОТ ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА ЗАПОЧНАТ ДА ПИШАТ НИСКИ ОЦЕНКИ ,ТОГАВА НИТО ЕДИН РОДИТЕЛ НЯМА ДА СИ ЗАПИСВА ДЕТЕТО В ТОВА УЧИЛИЩЕ И УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ ГЛАДНИ ! В ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА Е ИСТИНАТА , УЧИТЕЛИТЕ НЕ СЕ СТРАХУВАТ ДА ПИШАТ НИСКИ ОЦЕНКИ КОГАТО УЧЕНИЦИТЕ НЕ ЗНАЯТ УРОЦИТЕ СИ ! УЧИТЕЛИТЕ В ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА СА НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА ,ИМА-НЯМА УЧЕНИЦИ УЧИТЕЛИТЕ СИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ !
24
1
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Иначе, че новината е платена реклама, това е ясно на всички. Достатъчен е поглед на класиранията на матурите по училища, а може и на кое да е състезание...Частните са много, много назад в списъците.
23
0
 
11
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Истината е, че дори в държавните училища оценките се "надуват" първо защото нивото е ниско и все някой трябва да има шестици (т.е. най-умните деца са със шестици, а дали имат познания за тях...не е важно) и второ заради забраната за повтаряне - а това означава, че много от тройките са чисти, кръгли двойки и не на последно място всяко училище се бори за "бройки" деца, ако е с лош "имидж" - край с борбата. С една дума - ПЪЛНО безумие...в края на краищата оценката е комуникацията родител-учител...
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ne se lyjete decata imat ednakvi vyzmojnosti Daje u nas vip decata sa opredeleno typi.Igraqt edni pari samo. za 6
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tova ne sa znania a parite.Kluich sa edni edinstveni pari za nadutite ocenki.Ne se lyjete tova ne sa nikakvi znaniq.
20
3
 
11
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Какво значи "отличник"? Ученик, който има само 6-ци,защото мама и тате са богати и дават подкупи на училището, така де, спонсорство му се казва, или ученик, който има акъл и знания, само че е по-палав, по-буен и непокорен и на всичко отгоре няма толкоз богати родители да спонсорират, затова учителите го нарочват за "черна овца" и не му пишат само 6-ци.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е дъ се въведе като обща оценка за дипломата у нас не оценките по отделните предмети по години /щото те са несъотносими при различните училища/, а общ изпит за преценка по всички предмети, за да са поставени накрая всички пред еднакви условия.А, да, и този изпит да не се провежда по нашенски - с преписванията и подсказванията.И понеже тези предпоставки зависят от бг чиновници, ясно е, че нищо пак няма да се направи, и шестицата в едно училище няма да има и за тройка в друго.
18
0
 
11
 
! Отговори
рыбка поньо преди 6 години
Частните училища имат някаква лоша "мутренска" слава, но от лично наблюдение, знам че там доста юркат децата. Освен заложената програма от МОН те имат и много допълнителни часове и задачи.
17
1
 
9
 
! Отговори
рыбка поньо преди 6 години
До 9К51мога да ви кажа, че има доста семейства, които не са богати и си пращат децата в частно учлище само защото е по-спокойно. там агресията не се толерира, а колкото до оценките пишат им и слаби, не са само шестици. стига всички сте обвързвали частно с мутренско!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
менте новина
15
1
 
15
 
! Отговори
Твърдението.. преди 6 години
..за уникалния брой отличници е вярно единствено за оценките, писани от учителите в самите училища. Който се интересува от истинското ниво на подготовка там - нека погледне данните от ДЗИ. Там е истината. И тази истина е доста по-различна от казаното в заглавието, уви....
14
0
 
10
 
! Отговори
реалист преди 6 години
A в детските градини защо са между 25-35 деца? Нормална работна среда ли е за учителя и учебна за детето? Нали образованието е преоритет или пак се пестят пари от учители?
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8Прекалено много тестове предизвикват огромен стрес сред учениците, учители и родители. Имах оплаква ето, че последните ми години в гимназията бяха само подготовка за матура. Позволяваха ни, да пропускаме предметите, върху които нямаше да държим матури, защото имахме друг учител, който събираш 3-4 класа в аудиторията (имахме една) и ни тъпчеше в главите есета, писано от отличници и професорски рецензии на произведенията.Най-бързо лесното знание, придобито в живота ми.
12
2
 
8
 
! Отговори
1977 преди 6 години
Pulni gluposti. Maika mi e pensioniran nachalen uchitel s 38 god. staj. Predi vreme v klasa i doide uchenik vuv vtori klas ot chastno shkolo, koito ne mojeshe da chete, a pri neia dori romite mojeha. Az kato biah uchenik biahme 36 choveka v klas, sega sa po maksimum 20. Uj vse otlichnitzi puk edna molba za rabota ne mogat da ti napishat. V chastnite shkola, samo se chetkat bogatashite na "prehoda", kolko sa " umni" tiahnite detza. Koi razbral- razbral.
11
6
 
25
 
! Отговори
9К51 преди 6 години
Това са напълно фалшиви отличници - всеки знае кой учи в частните школа, синчета и щерки на мутри, банкери, политици, мастити адвокати и т.н., това го знаят и даскалите там и пишат шестици на килограм, да не обидят височайшите чичкопаричковци. Действителността обаче е съвсем различна - всички медалисти от международни олимпиади /математика, физика, информ. технол./ са от държавните училища, най-често от МГ-тата. Частните училища са поредната еснафска изцепка на новобогаташите в България.
10
4
 
24
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
за положението в частните училища: моя позната учителка по история в частно училище изпитва ученик, момчето нищо не знае, пише му двойка. Вика я директорът и казва: ти знаеш ли колко пари дава бащата на това дете всеки месец на нашето училище...веднага ще го изпиташ пак и ще му пишеш шестица. Учителката отказва. Уволняват я. Ето това е...