Криза за работна ръка до 10 години, във всички сфери

Най-търсени ще са кадрите със средно професионално образование
83
Криза за работна ръка до 10 години, във всички сфери
Снимка: Булфото, архив

В следващите десетина години се очаква огромен недостиг на работна ръка във всички сфери. Ще има най-вече необходимост на хора със средно професионално образование, затова ще настояваме за увеличаване броя на учениците в професионалните паралелки. Това каза в Бургас просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Още по темата

Според него малко родители насърчават децата си да се включат в паралелки с професионално образование.

Близо 3 милиона лева допълнително финансиране са заложени в бюджета за следващата година на паралелки за придобиване на професии с най-голям недостиг на пазара на труда, информира министърът.

Той заяви, че настоява за увеличаване часовете по български език и литература в училищата и детските градини, и да се наблегне на грамотността.

Красимир Вълчев съобщи още, че лично е разпоредил проверка по сигнал, че в основни и средни училища в Шумен се разпространяват учебни помагала на турски език.

Те се раздавали на деца от 1 до 8 клас. Министърът е поискал обяснение на директорите на въпросните училища.

По думите му притеснителното е, че помагалата се раздавали от офис на политическа партия, а това било недопустимо. Ясни са и издателите на учебните помагала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
7
 
! Отговори
******** преди 6 години
До 50 Не е дупка две стай и хол и баня сам живея за какво са ми зандами и друго блокът е нов област Галисия малко село е 5 000 човека 800 евро минимум ми влизат чисти в банката(спестени) не искам да ти казва като напусна че ще взема паро,финикито 50 процента от заплатата за всеки работен месец плюс помощи по 570 евро който ще вземам след като се прибера в бг едно уточнение не пия и не пуша.
49
2
 
28
 
! Отговори
АСВ преди 6 години
До ГДа си го изнася бизнеса Домусчиев където иска, ама ако го изнесе на запад няма кой да му работи за 500 лева. Да си изнесе бизнеса в Китай - там ще му е по-изгодно. Много алчен работодател! Прав му път!!!
48
5
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Момче, 185 евро, в Испания, ти живееш в дупка. А в Лондон, Амстердам, Брюксел, Копенхаген, знаеш ли какви са цените на наемите. 1300 евро няма да ти стигнат.
47
2
 
16
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Каква криза бе,нали на гранцата на талази напират молдовци и украинци да бъхтят за 460 лв минимална.Беден и неук народ лесно се управлява,само преди изборите ще ви будалкат с 300 лв минимална пенсия за стаж.
46
0
 
24
 
! Отговори
гр ую преди 6 години
мен шефа на 4 часа ме осигуряваше и глоби слагаше. Като си потърсих правата ме наби и ми каза къв нагляр съм бил, той ме бил хранел 3 години. тоимам ви ансърм
45
0
 
18
 
! Отговори
Кратунко Тиквундеров преди 6 години
По този повод искам специално да поздравя българските работодатели и техните майки!И през следващите 10 години все така да продължават да се грижат за служителите си и да увеличават заплатите така както ги увеличаваха последните 10 години.Оптимист съм че със тези темпове живот здраве някъде към 2158г. се очаква да се изравним по доходи и стандат на живот със западна Европа.
44
3
 
30
 
! Отговори
******** преди 6 години
Работя в Испания и вземам 1300 евро без да слагам извънреден труд квартирата ми е 180 евро храната е по-евтина от в бг някой ден в бъдеще ще се върна но няма да работя за никой работодател.
43
1
 
34
 
! Отговори
Христо Стоянов преди 6 години
Пишман бизнесмените с андрей лукановите куфарчета с готови пари се оказаха слаби управленци, слаби мениджъри, много много слаби в маркетинга и на това отгоре алчни до смърт. Е хубавото поне е че границите са отворени. Хубаво за нас . За бг бизнес или да плащат или приятен фалит !
42
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаааа, продължавайте да се подигравате с работниците и служителите си, давайте им смешни заплати, осигурявайте ги на минимума, забранете отпуските и болничните, карайте ги да работят извънредно без допълнително заплащане и после се чудете защо ще има криза за персонал. Интересно защо ли?
41
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все още не е измислен начин да мотивираш млад човек да учи нещо, което едновременно е ниско платено и трудоемко. Направете заплатите в конкретните сфери привлекателни и хората сами ще ви идват.
40
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На доста места на запад работят хора по над 55-60г., но ако у нас човек на тази възраст отиде да търси работа няма да го погледнат или ще му искат да знае писмен и говорим английски и да работи с компютър като хакер, дори да кандидатства за заварчик. Спасението на нашите работодатели е да слязат от скъпите си коли и увеличат заплатите. Синът работи в Англия и казва,че за да се разбере с англичанин във фирма трябва да отиде на средно управленско ниво-по-долу са емигранти не знаещи езика.
39
0
 
34
 
! Отговори
Испания преди 6 години
До навсякъде е такаИ в Лондон, и в Мадрид, и в Барселона са високи наемите, но в провинциалните градчета цените са далеч по- ниски. Ако и двамата в 1 семейство работят, спокойно си посрещаш по- високите разходи и не търпиш лишения от първа необходимост. С други думи няма работещи ,,бедни", с някакви малки изключения на експлоатация и хора, които не си знаят правата
38
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали сме пазарна икономика, като няма хора да се вдигат заплатите. Цените на имоти, храна и гориво дори по-високи от ЕС а заплатите на 1/5-а. И после защо избягаха хората. Видими резултати.
37
0
 
19
 
! Отговори
Ema преди 6 години
Bivshite komunisti, sega vidni kapitalisti da nakarat dezata i vnucite si da rabotiat za 500lv na mesec.Izednici.
36
15
 
7
 
! Отговори
навсякъде е така. преди 6 години
Аз съмият съм в Германия и ми харесва.Не дойдох заради парите и сега не стоя заради парите.Не работя за 11,00 на час а за малко повече доволен съм.Водя се специалист. Тук съм заради чистотата,реда и дисциплината.Всички ревете за пари в Бг и като дойдете тук ревете че и тук са малко и че е скъпо.
35
1
 
19
 
! Отговори
:) преди 6 години
До навсякъде е така.И затова всички българи се върнаха от Германия, нали?
34
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
600 лева днешни пари се равняват на 50 лв при Бай Тошо като покупателна способност. Тогава масово пенсиите бяха по 100, а заплатите над 200 лева. А сега? Щом е по изгодно да събираш хартия и щишета от кофите вместо да ходиш на работа...600 лв са само за път , храна и дрехи да ходиш на работа.
33
28
 
8
 
! Отговори
навсякъде е така. преди 6 години
Всички ревете за заплати.Искате ли да сме като най добрата икономика във ЕС Германската.Пример мин. заплата е 8,70 на час нормалната заплата е около 11,00 на час. тоест на ден по 88,00 евро или за 21 работни дни 1848 евро. От които ако сте данъчна група 1 получавате 1400 евро. Квартира стая със кухня във евтин квартал 750 евро,ток,вода,газ,домуоправител 350 евро,телефон,кабелна,интернет 29 евро. 1130 евро.Трнаспорт със метрото до работа и обратно 70 евро,храна и др. 200 на месец. и сте до там.
32
3
 
47
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
Народе, който може да хваща за Англия или някъде наоколо из европата. За 5 месеца здраво бачкане там се изкарват колкото за година и половина тук! Плюйте на българските работодатели. Няма файда да им работиш, казвам ви !
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може направо от родилните или детската градина да ги наемат. Но при тия заплати не знам кой ще иска.