Само 2% от учениците ни се справят с най-трудните задачи

Постиженията им са под средното ниво в изследване на PISA
21 ное 2017 21:07, Анисия Иванова
12
Само 2% от учениците ни се справят с най-трудните задачи
Архив: Булфото

Само 2% от българските ученици успяват да се справят с най-трудните задачи, които изискват решаване на сложен проблем и е необходимо високо ниво на сътрудничество. Близо 6000 българчета, предимно от 9-и клас, са участвали в международното изследване, направено от PISA 2015 по темата.

За първи път, наред с четенето, математиката и природните науки, PISA е включила и нов иновативен модул, който проверява дали учениците могат ефективно да участват в дейности за решаване на проблеми съвместно с един или повече партньори.

В иновативния модул учениците са решавали задачите онлайн и са взаимодействали помежду си във виртуална среда -  посредством чат или имейл.

В иновативния модул са участвали 51 държави. България има малко над 440 точки, което я поставя в групата на държавите с резултат под средното ниво. Резултатите сочат, че 50 процента от българските ученици решават само най-лесните и средно трудни задачи и едва 2 процента от тях могат да се справят с най-сложните задачи, които изискват високо ниво на сътрудничество.

Международното изследване PISA не е измервало знанията на учениците в училище, а уменията да се използват тези знания. Акцентът е бил върху способността на учениците да мислят.

С най-висок среден резултат от иновативния модул са учениците от Сингапур, следвани от учениците от Япония, като това се двете държави. Сред държавите и регионите с резултат от над 530 точки са Хонконг - Китай, Корея, Канада, Естония, Финландия, Макао-Китай, Нова Зеландия и Австралия. България е сред 25 държави, които са с постижения по модула под средното на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, а на последно място в класацията е Тунис с 382 точки.

Изследването показва, че във всички държави и региони момичетата се справят по-добре от момчетата при решаването на иновативния модул за сътрудничество. В държавите от ОИСР момичетата имат среден резултат с 29 точки по-висок от този на момчетата, а в България разликата е 32 точки.

Данните показват, че българските момичета, участвали в модула, имат по-голяма готовност за сътрудничество, както и по-високо ценят отношенията си с роднини, връстници и приятели, отколкото момчетата. Но момчетата ни проявяват по-голяма готовност да работят в екип в сравнение с момичетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До wwwДа пуснат теста на МЛАДИТЕ учители, дето ги назначават с предимство на работа.
10
0
 
3
 
! Отговори
абсолютно си прав преди 6 години
До wwwМного ми е интересно колко даскали ще го издържат!?
9
0
 
6
 
! Отговори
www преди 6 години
Сега пуснете теста на учителите, тези дето все искат и получават повишение на заплатите. Резултата им ще ви покаже причината за провал на учениците.
8
0
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Проучване показа че десет от девет българи не разбират нищо от математика. ;-) :-D
7
0
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Останалите 56% какво?
6
0
 
7
 
! Отговори
Даскал Ботьо преди 6 години
Има, няма ученици, бюджета си върви.
5
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Анонимен(3)За съжаления българинът не е индивидуалист, а егоист. И затова работата в екип не му се нрави - сакън някой друг да няма полза от неговия труд безвъзмездно.Това го има и при жултите, но те предварително уточн яват как ще се разпределят благата според приноса. А булгарите даже и за това не могат да се разберат, понеже всеки иска да "мине" останалите.
4
3
 
3
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Сега МЛАДИТЕ учители на Я.Такева ще ги научат да се справят със задачите.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е нормално за нашата народопсихология- българинът е индивидуалист. Ние можем общо да вземем правилно решение, но не можем общо да го осъществим. Все пак 2% е много малък процент.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, ако 92 % се справят, значи задачите не са най-трудни !
1
0
 
5
 
! Отговори
истина е преди 6 години
И това е жалката истина , защото всичко друго е за скрап !!