МОН: Подготвя се достъп до е-учебници! Кога?

Предвидени са 10 млн. лева за технологии в образованието
23 ное 2017 22:00, Анисия Иванова
7
МОН: Подготвя се достъп до е-учебници! Кога?
Снимка: Reuters, архив

Подготвя се достъп до електронночетивни варианти на учебниците, каза в Перник министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му това ще стане със съгласието на издателствата. Паралелно специалистите в министерството работят и в областта на дигиталното оценяване - и вътрешно, и външно.

Навлизането на дигиталните технологии в класните стаи е неизбежно, подчерта министърът. Според него дигиталните компетентности ще бъдат необходими за всяка професия.

Все по-голяма част от добавената стойност ще се формира от дигиталните стандарти и учениците трябва да бъдат не просто дигитални ползватели, а дигитални създатели, каза Вълчев. Затова по думите му е необходимо още от първи клас да бъдат обучавани като такива. Това прави предизвикателствата пред образователната система значителни, заяви министърът.

Вълчев съобщи също, че са предвидени 10 млн. лева по национална програма за информационни и комуникационни технологии в образованието. Трябва да инвестираме в инфраструктурата - т.нар. опорна мрежа, локални мрежи в училищата, да дигитализираме организацията на учебния процес, ползването на електронни дневници, на информационни системи, системи за връзка с родителите, да разширяваме достъпа до дигитално съдържание, подчерта министърът.

Според него учебните програми по информационни технологии следва да бъдат така конструирани, че в края на училищното образование ученикът да може да положи изпит за дигиталните компетентности. Вълчев съобщи също, че започва национална обучителна програма за "ай ти кариери", имаща за цел да разшири базата от специалисти.

Предвижда се обхватът на програмата да бъде разширен, да се включат повече училища, които да бъдат центрове за обучение, каза министърът, цитиран от БТА. По думите му се планира и разширяване на фронталното електронно обучение, което предполага в училищата да има електронна връзка, мултимедийни коректори и евентуално достъп до електронни учебници, но не до всяко дете.

Училищата изпреварват до голяма степен усилията на министерството, защото в тях работят много добри преподаватели, новатори, подчерта министърът.

Вълчев присъства днес в Перник на национална конференция "Дигиталната учебна среда - ново измерение в образователния процес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При закупуването на учебник в цената е включено и авторското право. Следователно всеки, закупил хартиен учебник трябва д аима достъп до електронното издание. Нека учебниците да си стоят в училище, а в къщи децата да си ползват електронните издания.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"но не до всяко дете"Кои деца са извън обхвата на програмата?
5
0
 
19
 
! Отговори
Мичева преди 6 години
Чудесно като идея. Дано само се осъществи. Учителите не са подготвен. Не малка част от това достойно войнство, на което непрекъснато увеличаваме заплатите, възползват се в работното време по различни европейски проекти се страхуват от тази крачка. Бих поканила всеки от това министерство да поноси поне за един учебен ден чантата на детето ми от вкъщи и училище и обратно. Защо не се помисли за лични шкафчета на всички ученици, а не само на малките.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами време е и то по бързо,защото докато нашите политици се дърпат във Финландия даже премахват учебниците а не като нашите да носят раници 10 кг на гърба си,така е защото се занимават с дребнотемие а не с проблемите на нацията
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това пълна глупост!Не стига, че децата се кьоравят на сматфоните си, кибичат с часове пред екраните за игра и чат, а според умниците от МОН трябва да стоят още часове пред екран за да си научат уроците! Децата ще станат пълни зомбита.Вместо да куртивира отношени екъм книгите и учебниците МОН тика децата пред екраните?!
2
2
 
22
 
! Отговори
Един учител преди 6 години
Ей, не се наядоха в това министерство! Технологиите ги натрапвате, защото гледате да краднете! Какви технологии трябват на една фризьорка или готвач, или мед. сестра? Най-качественото образование си остава класическото, ама няма комисионни и за едни проценти сте готови да зомбирате децата от седемгодишни, *** долни!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
iMac в бг училище. Абсурд!!!