Столично предизвикателство: Пеш или с кола на училище?

Родителите предпочитат да зарежат автомобилите, сочи изследване
23 ное 2017 09:00, Петя Славова
33

Близо половината от родителите в София предпочитат да водят децата си на училище с автомобил, но голяма част от тях се включиха в ново предизвикателство - да оставят колата и да ходят пеша, съобщава Bulgaria ON AIR.

Въпреки интензивния трафик в София, Ива предпочита да взима децата си от училищe с кола.

Синът й Богомил също предпочита да се вози, вместо да ходи пеша - особено когато е студено.

Според направено проучване, по-голямата част от родители в София биха водили и връщали децата си от училище пеша. И все голяма част избират автомобилите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям смях.Що я няма третата опция - с градски транспорт? Може би тогава ще се разбере защо се ходи с колите до училището...
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колите определено са враг номер едно на скапаното ни общество. Последният пирон в ковчега - когато всеки нежен шофьор заема 10 пъти повече пространство с колата си, отколкото когато е сам. Чудите се защо градът отесня толкова много? Е, не е само заради хората.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Множеството са от провинцията, а там ще се изложиш, ако отидеш до магазина на 300 метра вървейки пеша-там всеки ходи с колата (може и по анцуг да е, но да е с кола). И като дойдат тук е същото, ако има начин до вратата на училището ще паркират, да не би детето им да настине за 5 секунди на студеното време. Аз моите деца ги водя пеш, около 10 минути ми е, и особено зимата изпреварвам съседите, дето излизат с колите да водят децата до училище. Изнежени и зиморничави са и само с кола пътуват. Ужас
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи склони са да си водят децата си пеш? Ако разстоянието от точка А до точка Б е 10 километра, как ще стане точно маршируването до там?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората се побъркаха тотално, вкараха се в някакви наивно-глуповати филми, измислиха си всевъзможни драми, за да може да се тръшкат и мърморят. Не може да си запишат дето в най-близкото основно училище, а трябва да е елитно, какво значи това и те не знаят, но някой и бил го казал. Не пускат децата си никъде сами навън, защото било опасно, а те са престонаследници и всички ги дебнат. Въобще се отглежда едно поколение, не способно да се справи с елементарни неща.
23
0
 
3
 
! Отговори
Михаил преди 6 години
До Емилян Станев : Пешо, ама като му вързахме чистачките на бавареца на фльонга, вече не спира пред входа, а на мостчето срещу училището и чака малкия да пресече и влезе през вратата. Стои на аварийни и си говори по GSM-a с детето, докато влезе в училище, а ние се редим след него на опашка и всичко това, защото от 6-то РПУ не изпращат сутрин патрул пред училищата, както е редно. Освен това им е задължение. Защото ако има полицаи, няма да се притесняваме за децата. Виж, пред 6-то пият кафедо 8.
22
0
 
3
 
! Отговори
Емилян Станев преди 6 години
Живея срещу 2-ро училище в София и всеки ден наблюдавам един и същи цирк - приходящите родители масово паркират по средата на улицата, пред паркирали автомобили на живеещи там, по тротоарите и зелените площи, оправдавайки се със "само за малко, до училището" и после ги чакаме по 5-10 минути. Задръстванията от 7 до 8 са огромни, а по автомобилите си личи, че това са заможни хора. А ние, нормалните, водим децата си за ръка, пък било и до друго, отдалечено училище. Та не е само до желание ...
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О боже, какви са тия льольовци, които отглеждате, които имат нужда маминка всеки божи ден да го води за ръчичка до училище.На училище тръгнах сама в трети клас, никой не ме е отвлякъл, изпапкал и пипкал.Бг.мамата да се кротне малко, никой не иска органите на смотаните ви деца.
20
0
 
9
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
"Според направено проучване, по-голямата част от родители в София биха водили и връщали децата си от училище пеша. И все голяма част избират автомобилите." Е кое от двете предпочитат и двете едновременно ли? Баси неграмотно написаната статия!
19
4
 
5
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Хората идват в София защото само тук има добре платена работа. В провинцията е мъртвило навсякъде. Всеки иска най-доброто за детето си и затова го записва в съответното училище ако ще да се на 100км. А го води с кола, защото градския транспорт не е алтернатива - цялата стратегия на транспорта е насочена към автомобила. Като се направят бус ленти в кварталите и се започне с масови глоби за неправилно паркиране ще намалеят и колите и задръстванията.
18
2
 
10
 
! Отговори
Законът = кола преди 6 години
Не знам дали се усещате, но като водиш за ръчичка детето си до 12 годишна възраст по улиците, това дете не може да изгради нормални навици да пресича улиците и лесно може да бъде блъснато от някое МПС. Затова родителите предпочитат да водят за ръчичка до училише децата си и след като навършат 12 години, т.е. с кола. Преди години децата сами отиваха и се връщаха от училище още от първи клас и имаха нормално изградени навици как да пресичат. Сега не е така. Да се расте под похлупак не е добро.
17
3
 
7
 
! Отговори
Законът - кола преди 6 години
Самият закон задължава родителите да водят децата си на училище, а за да го правят, в повечето случаи родителите трябва да са с кола, за да успеят после да отидат навреме на работа, както и после да си вземат детето от училище. Не знам защо е така, но на мен ми звучи безумно законът да те задължава да водиш дете на 11 години до училище, което може и да е на 2-3 минути пеша от дома на детето, но родителя трябва да го води, вместо да е тръгнал за работа доста време преди това.
16
3
 
8
 
! Отговори
Законът = кола преди 6 години
И най-вече това:Чл. 8 (8) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.
15
7
 
5
 
! Отговори
Законът = кола преди 6 години
Коментирате ама, не мислите.Хайде коментирайте Закона за закрила на детето:Чл. 8.(3) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.Не миослите ли, че това е основната причина родителите да придружават децата си до училище с кола, да избират далечни у-ща
14
2
 
8
 
! Отговори
Шопа преди 6 години
Ами айде кажете като в квартала няма нито ДГ нито училище, как да ходи пеша детето ?!
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурдът в последното изречение е за сметка на авторът.Но първо не може една трета от българите да дойдат в София заедно с децата си и да искат да има места в детските градини и училищата.И това изкуствено създаване на митове,че едни училища са по-елитни от други кара селяните да записват децата си далече от дома.Сутрин задръстванията са и заради огромното предвижване на ученици от единият край на града до другия.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пепеБолните родителски амбиции детето ти да учи през 5 квартала в 6-ти.....................не са болни родителските амбиции, болни са тези,които създават "елитни" у-ща. може би трябва да оставим децата си в гетото,да не ги водим надалеч. ......да не говорим,че в кв. захарна ф-ка няма у-ще изобщо,и ако не успеем да ги запишем в някое близко,щем не щем ще обикаляме софия през околовръстното.
11
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Това са типични български и-з-гъ-зици - задължително с кола на училище , дори и на детска градина ! Вечер пред училищата и д.градини не може да се разминеш ! Първи и най-важни са майките с джиповете , след тях са другите с по-овехтелите пасати и голфове !
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНешните времена не стават да си пуснеш детето да ходи само на училище, особено ако е по-малко. Улични кучета, двукраки *** всякакви, безумни шофьори, не го знаеш ще стигне ли до училището... Пази, Боже!
9
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Когато бяхме ученици , всички пътуваха с автобус , трамвай или пеш до училище и никой не се е оплакал . Имаше деца , които пътуваха от Костинброд , Сливница всеки ден и пак станахме хора!