Българският IV клас чете, а не срича! От 50 страни сме 11-и

Българчетата са по-добре от връстниците си в САЩ, Германия, Дания
6 дек 2017 09:15,
35
Българският IV клас чете, а не срича! От 50 страни сме 11-и
Снимка: Visualhunt

Българските четвъртокласници отново могат да бъдат похвалени за чудесните си образователни резултати - този път по четене. На последното издание на авторитетното международно изследване PIRLS 2016, измерващо уменията за четене на 10-годишните, учениците ни са се класирали на 11-о място от 50 държави, изпреварвайки по този начин връстниците си от САЩ, Франция, Германия, Испания, Дания и т.н.

"Много сме доволни от доброто представяне, още миналата година имахме подобни индикации заради добрите резултати на четвъртокласниците ни по математика от друго изследване (ТIMSS - бел.ред.)", коментира Неда Кристанова от Центъра за оценка в предучилищното и училищното образование към просветното министерство.

Известно е обаче, че проблемите в нашата образователна система започват от пети клас и водят до тотален срив в знанията и уменията на 15-годишните, който се вижда от другото международно изследване – PISA.

България участва за четвърти път в PIRLS - след 2001, 2006 и 2011 г. Изследването е проведено през април 2016 г., като в него са участвали 4281 деца (средна възраст 10.8 г.), 214 начални учители от 153 училища и 4242 родители.

Децата са работили върху два вида текстове, измерващи уменията им да търсят и извличат информация, да интерпретират, анализират и оценяват прочетеното. Единият тип е литературен (художествен) текст, представляващ завършена кратка история с подходяща илюстрация и сюжет с едно или две централни събития, в които участват един/двама главни герои.

Вторият тип текст е информативен (научнопопулярен) и включва природни, географски, биографични или практически материали, подкрепени от диаграми, списъци, таблици, снимки, карти и др.

Учениците са имали 15-20 въпроса за всеки от текстовете, на които е трябвало да отговорят за 40 минути.

Средният резултат на българчетата е 552 точки - доста над средното ниво от 500 т. С това те преодоляват срива си от 2011 г., когато са имали най-слабо представяне (532 т.), и дори повишават с 2 т. най-добрия си досега резултат от 2001 г. (550 т.).

На какво точно се дължат хубавите резултати сега и лошите през 2011, от МОН нямат обяснение.

Лидери по четене са учениците от Русия - 581 т., следвани от тези от Сингапур - 576 т., Хонконг - 569 т., Ирландия - 567 т., и Финландия - 566 т. На 6-о място по четене с равен брой точки (566 т.) са децата от Полша и Северна Ирландия, а на седма позиция - с по 559 т. - тези от Норвегия, Китайски Тайпе и Англия. Осмото място е за Латвия, следвана от Швеция и Унгария.

На дъното с 320 т. е Южна Африка, след което се подреждат Египет (330 т.), Мароко ( 358 т.), Кувейт (393 т.), Оман и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете с мрънкането и се захващайте с оправянето на положението ви!
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е децата да умеят да четат. По-важно е какво четат. Все още в училище се "преподава", че Андрешко е положителен герой. Повечето деца, знаят кой е Георги Димитров, но никое не знае кой е великия българин Илия Минев, чиято 100 годишнина от рождението се отбеляза вчера.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха. Половината ми приятели са неграмотници, а уж имат завършено "вишу". Пишат множествено число с "й" накрая и "убиждам" и "обивам"...Мани! Така че това да можеш да четеш не е съвсем като да можеш тази информация да я преработиш в грамотност.
8
1
 
13
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Българите или се фукаме по смешен начин, или се самобичуваме отчаяно. Липсват реалистичните преценки, а те са- на индивидуално ниво ще има образовани успешни хора, но като народ не сме за никъде, опростачване и оскотяване, и за съжаление мтората група хора дават облика на обществото и държавата.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГеоргиПреди 20 години съм бил на 14 в 9-ти клас.Над 2/3 от класа бяха на средно ниво - разбирай, че едва връзваха Среден 3 по техническите дисциплини, а по български език и литература с мъки достигаха до Добър 4.
6
0
 
14
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Ставаме като африканските държави - много необразован народ, малко образовани които с времето стават като местни робовладелци. В малките градове 10% от хората са средна и над средна класа, другите едва преживяват. Засилва се престъпността, хората са изнервени защото са потънали в кредити. Няма нормална семейна среда и децата няма как да се развият добре. Тъжна картинка, но факт! Чалга, ракия, цигари, синтетични наркотици - това е българия. От един проспериращ народ станахме африканци.
5
2
 
12
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Много странно.. ако сега сме на 11то място, преди 20год. трябва да сме били на 2-3то. Защото по мои наблюдения нивото на образованието доста е паднало. Скоро един познат започна учител по физическо в техникум. Казва че от началото на година е виждал 5-6 човека от класа. Били основно турчета и роми от селата. В 12 клас още не можели да смятат. Играят на дартс и не могат да си сметнат резултата. Децата от добри семейства бягат в големите градове или друга държава. В малките градове остава ***.
4
2
 
8
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Я пак!? Кой е този български четвърти клас? Да не би да е в София?
3
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е емпирично изследване, а поредната пропагандна статия. Най-четящи били рашките ?!? Т.е. може да сме пропаднали алкохолици, посмешище за целия свят, може да ни налагат икономически санкции, да ни гонят от олимпиадата, обаче как четеем !
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете децата на бира, а 240 хрантутни[и на кое място са къде има парламенти от по 240 човека на 5 млн население.
1
5
 
6
 
! Отговори
Един Учен преди 6 години
Проблемът на това изследване е, че е субективно. Резултатите се подават от всяко отделно училище без да има квестори. Така изведнъж сме толкова нагоре в класацията. А знаете ли кой я оглавява? Русия! :D :D Ще се пръсна от смяс!