Директорите на училища с турски не са искали нови учебници

В Шуменско раздавали помагала без санкция от МОН
12
Директорите на училища с турски не са искали нови учебници
Снимка: архив Reuters

Директорите на училища, в които се изучава турски език като майчин, не са заявили за тази година нужна от нови учебници и помагала.

А прясната партида от учебници и помагала изцяло на турски език, раздавани през ноември в шуменски училища на деца от 1 до 8 клас, не попада в процедурата за оценка и одобряване на учебните книжки и помагала според наредбата на просветното министерство. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на образованието Красимир Вълчев.

За скандала с въпросните учебници съобщи самият министър преди месец.

Според него най-притеснителното и недопустимо нещо в случая е, че помагалата се раздавали от офис на политическа партия, чието име отказа да назове.

От отговора му става ясно още, че съгласно заповеди на бивши министри в периода 2012 – 2015 г. са одобрени учебни помагала по майчин турски език за 1, 2 ,3 и 4 клас на издателство "Фибер принт", одобрени по действащите наредби.

Преди старта на настоящата учебна година директорите на училища не са заявили нужда от нови учебници с мотива, че разполагат с достатъчно от предходни години и ще използват тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
баш тарикат преди 6 години
До АнонименМи така е!До като ние 28 години демократично си тарикатстваме,и гледаме да си "поживеем",хората си раждаха деца и ги гледаха!И то по няколко!Не случайно класика е казал,че ние българите сме един малък ,но много *** народ!На печелившите-честито!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Исляма не е раса, "ентелегент" такъв. Хората ви избягват, защото сте средновековни диваци и така и не ви писна да се избивате помежду си и с всички останали цели 14 века.Кой часовник цъка точно, че нещо не ми е ясно? Ако не са българите, откъде ще се изхранвате всичкото *** и шалвар? Живеете само и единствено заради българското благоволение и герберастки протекции.Идат като тигри, бягат като овци...
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" в коридорите и учебните зали, навсякъде се говори силно на турски. Българска реч просто е невъзможно да чуеш.
3
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Расистите да мълчат ,1 милион от населението е мюсюлманско и колкото да отлагате часовника цъка,българите в другите страни всички са признати като малцинство ,тия държави да не са глупави но хората там са хора а не животни
2
10
 
13
 
! Отговори
Саша преди 6 години
В държавни ,български училища няма нужда да се изучава турски език,това може да става само в частно училище или като свободен избираем предмет.Не ни ядосвайте с глупавите си решения и наредби и не вземайте пример от Америка където са събрани от кол и въже една сюрия ***,не искам да ми се дава за пример тази дяволска държава.
1
5
 
12
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Е господа демократе като гледам преотстъпвате делиормана безвъзмездно на "законнимте" му владетели.