Камери следят за мъртви души-задочници

Изпитите на ученици и студенти под строг контрол
14 дек 2017 08:52, Петя Славова
8
Камери следят за мъртви души-задочници
Снимка: архив, Булфото

Изпитите на учениците записани в задочна, самостоятелна и индивидуална форма ще протекат под видеонаблюдение, както на матурите. Мярката е насочена към пресичане на порочната практика, при която училищата източват бюджета на образователното министерство с фиктивно записани ученици, обясни шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева.

Става дума за изпитите за оформяне на годишни оценки на учениците, които не посещават класните стаи, както връстниците си в редовна форма на обучение.

Още по темата

Нововъведението идва след случая в професионалната гимназия в Бяла, при който стана ясно, че има записани ученици фантоми, като злоупотреби бяха засечени именно при задочниците, пише "Монитор".

Там се оказа, че в деня на изпита им в гимназията би трябвало да се явят 120 ученици записани в задочна форма. Вместо това в училището не влиза никой, а само в една от класните стаи двама учители попълват документация.

Кастрева обясни още, че от директорите се изисква да подадат информация за периода, в който ще се проведат изпитните сесии на тази група ученици.

По този начин ще могат да се правят внезапни проверки от страна на просветното ведомство и регионалния инспекторат така че да се засекат колко лица реално са се явили на изпита. Видеозаписите от сесиите пък ще трябва да бъдат предадени като неразделна част от документацията на изпитите.

През настоящата учебна година в задочна форма са записани 10 914 ученици в 159 училища, съобщиха от МОН.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Аве какви камери кви 5 лева.. То държава няма нашите решили да слагат камери. Не знаете ли каква пародия са Българските училищата? Само елитните даскала се пробват да правят нещо.. (и не им се получава) Решили да записват как някакви си ученици се явяват на поправителни изпити с цел да направели нещата "по строги." хахахаха жалка работа
7
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от убиици преди 11 месеца
За експерти Софииското поле носи белези на ударено от разрушители ликвидiрали нагла цивилiзация последните 200 000 години ,,по сондажи da s e dokladwa koga
6
0
 
0
 
! Отговори
РАстрел за МОН преди 11 месеца
Камерите са забранено нагло престъпно тежко терористично оръжие за индивидуално и масово поразяване вкл убииства чрез видео проникващи съоръжения и импулсни пси генератори.
ЗАБРАНЕНИ СА СТРОГО И ОТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН И от КОнституцията на република БЪлгария вкл чл.32,чл,28 и чл.29.

МОН Уврежда тежко милиони Деца БЕЗМИЛОСТНО>Всички облчъвани от камери са НЕЛЕЧИМО БОЛНИ>
Охранта на София да вдигне разрушители и да ликвидiра опасните престъпници докато с а на работа..Да ползват и обемни взривове
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-се впечатлих от това как ще се правят внезапни проверки??!!.......
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уволнения и затвор!
3
0
 
3
 
! Отговори
Щях да предложа преди 1 година
да слагат камери за подобен контрол и в БАН, за да се установи колко са
"научните" институти, в които 90% от служителите влизат само по веднъж седмично, следобед и остават там за около час-час и половина, с изключение на случаите, когато имат годишно отчетно събрание. Тогава се случва да останат в сградата на института за 2-3 часа.
После се сетих, че такова предложение ще има само един ефект. Ще "затегнат" дисциплината на най-дребните служители и ще ги наказват дори и за 1 минута закъснение.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, но за жалост е съвсем истинно.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието звучи малко зловещо.