Решено: Още 15 млн. получава БАН за догодина!

Премиерът Борисов лично отпуснал парите след разговор с министъра
19 дек 2017 15:30, Анисия Иванова
118
Решено: Още 15 млн. получава БАН за догодина!
Снимка: БАН

Още 15 млн. ще получи БАН към бюджета си за догодина. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев след разговори на премиера Бойко Борисов с протестиращите академици.

Парите ще бъдат взети от централния бюджет за научни изследвания, обясни Вълчев.

Още по темата

Допълнителните средства ще бъдат разпределени между институтите в БАН на база постиженията им за следващата година, обясни шефът на БАН Юлиан Ревалски.

Академията ще разработи и варианти за увеличаване на стипендиите на докторантите, каза още академикът.

От БАН благодариха на Борисов, че намерил време за проблемите им и обещаха да обсъдят прекратяване на протеста си, съобщи "24 часа".

Заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година, учени от БАН се вдигнаха на протест. На 30 ноември сутринта те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци.

Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик тогава не реши да се срещне с учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Продължение преди 6 години
Лелята-носителка на Хердерова награда навири нос и сътвори сума ти поразии в едно малко институтче.Но направи и друго. Всяко лице, носител на Хердерова награда, има право да избере един докторант-стипендиант. И тази възрастна леля избра за докторанткаедна млада, разведена леля с вид на селска продавачка, но затова пък любовница на един батьо. Щом завърши докторантурата, младата простовата леля се изсмя на институтчето, което я бе приело и заяви каква добре платена работа й е намерил батьото!
70
1
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Относно Хердеровите награди, моля те, не ме разсмивай!Там съображенията са други, да стимулират нещо, с оглед на някакви съображения. И дават наградата на някой, силен на деня.Преди 20-ина години я дадоха на една леля, която пише текстове на нивото на сп."Жената днес" отпреди половин век. Но лелята е съпруга на лице, което е било вторият по ранг човек в партийната организация на БАН по времето на соца. Нали знаеш, че тогава партийната организация на БАН е имала ранг на общински комитет на БКП?
69
0
 
3
 
! Отговори
До debil /52/ преди 6 години
Взимат всичко читаво ли?!Ако случайно нещо читаво, но без протекции, се излъже да иде в БАН, спукват му гьона от работа, от която се възползват други, а после ще го допуснат до защита само ако им кефне.За докторанти взимат предимно връзкарчета, а от читавите кандидати за такива конкурси се бранят като опълченци на Шипка!
68
0
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
А бре хей, ученият! Щял си бил и бомба да направиш, ако ти дадат пари.Ти май като ходиш из София, нищо не забелязваш!Преди време бяха разлепени едни афиши във връзка с предстоящо служебно тържество по повод 100-годишнината на едно предприятие тук, в Шоплука. Знаеш ли какво пишеше най-отгоре на тези афиши, с много едри букви? Пишеше "СТО ГОДИНИ ПРАВИМ БОМБИ" !!!Не ме учудва, че някои наши "учени" обещават, ако им дадат още пари, да достигнат нивото на нашенския шоп натюр отпреди 100 години!
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Лъчезар ФилиповГ-н Филипов,ти гледай да хванеш зелените човечета, че нещо май много взеха да се бъркат в земните работи и да ги объркват.Като ги хванеш, току виж си успял да ги накараш да кажат какво да направим, та да имаме полезни научни институти и в тях да работят хора, които са наред с главата.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
33,Все пак позорния доклад за АЕЦ го писаха БАН-аджии. И те се облажиха, не само Ротшилд. А това, че България ще пати, в случая е без значение. Важното е, че няколко "учени" са се понагушили.
65
1
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Прав си, но само в случай, че в научните институти са подбрани най-добрите специалисти.В нормалните държави е така.У нас, пред последните 70 години също се случва тук-там да се пръкне учен и да успее да направи научна кариера. Но повечето от БАН-ските ни "учени" са най-обикновени шуро-баджанашки дружини на махленско ниво.
64
1
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
Прав си относно безогледната експлоатация,на която са подложени някои от докторантите, но също и някои асистенти и научно-помощни кадри с висше.Тези хора наистина често пъти знаят и могат повече в сравнение с някои от хабилитираните си колеги.Но бъркаш относно две неща.Може би в твоя институт ги няма.Има докторанти-галеници,на които цялата работа по дисертацията им я върши друг и не е ясно защо им се дават стипендии.Има и хора на пенсионна възраст- от академик до лице със средно образование
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН са направили много открития в инжинерните науки, в информатиката, в био-науките. в началото на 90 -те години бяхме водещи в информатиката благодарение на БАН. Тази година НАСА признаха приноса на БАН в техен проект. Ужасно много проекти проекти на института за фолклор за влезли в ЮНЕСКО. БАН имат много чуждестранни учени наградени с хердерови награди. БАН е призната в целия свят, но не и в България.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50 И като при бай Тошо имаше пари за БАН какво са направили. Нищо но от сърце .
61
1
 
3
 
! Отговори
До Банаджия (№20) преди 6 години
Пич, вероятно в твоя институт още не са се сетили да приложат една хватка, с която спасяват "своите" деца, на които са дали място на редовни докторанти, но после "децата" ги е домързяло и след изтичането на трите години са заявили, че докторантурата не ги интересува.Тогава, за да не връщат паричките, дадени им под формата на стипендия, ги отчисляват с право на защита.В този случай не са длъжни да връщат пари.Запомни, в БАН всичко е възможно.Това ми каза женица пред пенсия,когато постъпих в БАН
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма спасение за България. Всички искат пари и не ги интересува какво са направили. В Холандия има 60 болници , а само в София са над 60 , а в България над 300 . Всеки се е научил на заплата и нищо не го интересува .
59
2
 
6
 
! Отговори
Банаджия преди 6 години
В БАН повечето шефчета са соц. милионери а парите от проекти ги ползват парите за апартурки и комадировки в чужбина, за сметка на робите които работят на мизерни заплатки, малко над минималната. Толкова са се окопали, че никой не смее гъкне. Дори ако реши да напусне го заплашват и го обявяват за престъпник, задето не им целува ръка. Организация с двоен стандарт. Един може да не ходи на работа а друг трябва да работи като роб и да целува ръка. Младите имат само 1 избор да избягат навреме ...
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да се връзваме на плоския номер да настройва едни срещу други хората,въпреки че в тая мизерия всеки е малко озлобен...нормално. И точно сега е момента преди европрецедателството да се обединят всички в тази сфера на протест !!!Стара Европа, все още има ценности (въпреки бананите-жълт отвън, бял отвътре ;)
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В един два университета, дублират машини, които имат в БАН,но е факт, че на тези в БАН има хора, които работят на тях въпреки заплатите си.Тоест те работят,за разлика от тези в университетите. И това разбира се се отразява на импакта ;)
56
0
 
2
 
! Отговори
ганьо преди 6 години
лично като е от неговия джоб, сега е от нас
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това, Désolé, ама университетите нямат нито апаратурата,нито хората, които да работят на нея ;)нито публикациите с които да си спечелят такава апаратура от проекти ;)Аз първи коментирах тоя плосък номер с фонда ;)
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами затова,трябваше всички да излязат на протест и университетите и ССА. И да не върти боко такива номера. И хайде сега, като цяло от БАН излиза най висок импакт от публикации
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу царя, храни научните феодали за сметка на народа, без да им държи сметка колко наивници са загробили с лъживите си красиви приказки. Има само едно вярно нещо БАН трябва да се затвори за да се даде път на университетите с повече пари с наистина смислена дейност. Всеки който е бил в системата на БАН знае за какво гнило нещо става дума. Бившите номенклатурни кадри здраво са се окопали и се самопроизвеждат с някакво идиотско мислене, достойно за сталинския режим!
52
5
 
3
 
! Отговори
debil преди 6 години
Тези пари са заделени във фонд Научни изследвания, не ги е отпуснал Винету от златните си зрънца... Те отиват в БАН, а за Университетите -- у-чец...:). Не стига дето взимат без да си мръднат пръста всичко читаво като докторанти от Университетите, ами плачат за още. Лесно се обучават вече понаучени деца, хайде направете си Университет на БАН и хванете децата за ръчичката и ги научете на занаят и после си и правете свои докторанти.