Добрин е много добър... информатик. Българският Бил Гейтс!

15-годишното момче е с второ място от Балканиадата по информатика
20 дек 2017 18:15,
124
Добрин е много добър... информатик. Българският Бил Гейтс!
Добрин Башев. Снимка: България днес

15-годишно момче от Габрово е новият Бил Гейтс. За младия Добрин Башев няма нищо невъзможно в средите на информатиката.

Той умело решава задачи и е считан за новия гений в информатиката. За разлика от Гейтс Добрин започва да се занимава с компютри доста по-рано от създателя на "Майкрософт".

В стаята си момчето има редица медали и грамоти от международни състезания.

Деветокласникът през тази година завоюва престижното второ място на Балканиадата по информатика.

"Обърках някои неща, които знам. Това ми коства победата", върна се няколко месеца назад Добрин.

Русокосият младеж се занимава с компютри от едва четири години, но вече е толкова напред с материала, че задминава всяка конкуренция.

Башев се запалва по информатика, когато е пети клас и постоянно чете и решава задачи. За разлика от своите връстници, които прекарват купища часове, забили в игри и интернет, той използва компютъра, за да се обогати и да научава нови неща.

"Стоя пред него максимум по три часа. Не е важно колко дълго си на компютъра, а какво вършиш. За тези часове винаги научавам много неща. Много ми е интересно", разкрива пред "България Днес" деветокласникът от Габрово.

Освен че се занимава с информатика, младежът усилено учи и езици. Според Добрин без английски си загубен. Езикът, който се говори в почти цял свят, е като втори роден за деветокласника.

"Сега съм залегнал върху руския. Не знаеш кога ще ти потрябва. Най-добре е да се изучиш, докато си млад", заключва Добрин.

15-годишното хлапе е пълен отличник в училище. Той все още не е решил какво да следва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за робски коментари? Какво означава да работи за някого като наемник, тук или по света. С подобна РОБСКА психика и внушения България никога няма да отгледа балканският Бил Г. Ако наистина иска иска да успее и да се докаже трябва да поведе останалите в свой СОБСТВЕН проект. Само тогава може да се гордеем с постиженията на нашите съграждани като общност.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво означава, да работи за България ? Вие за България ли работите ? Как ? Безвъзмезна държавна работа ? И какво, ако е "чужда фирма". Фирмата плаща високи зпалати и харчи част от разходите си тук. Нещо, което не мога да кажа за редица "родни" компании.Да е живо и здраво момчето и да има успехи в живота.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77Ама яд те е нещо, а ?
76
0
 
2
 
! Отговори
От 79 преди 6 години
В България фирмите са малки и в много случаи собственика сам назначава новите хора. По света това се прави от мениджъри, управители и хюман ресурси, а те действат съобразно собствените си интереси, а не от гледна точка на интересите на фирмата.
75
3
 
2
 
! Отговори
От 70 преди 6 години
Аз живея в Северна Америка. Тук е така и в частните фирми. Никой не го интересува колко си кадърен ако не си наш човек. В смисъл ако не подкрепяш назначаващия те в корпоративната иерархия. Или ако си по - кадърен от него и можеш да го изместиш. В България веднага след като завърших назначаваха двойкаджиите и тройкаджиите. Нас, отличниците, никой не ни искаше. Въпреки, че е всеизвестно, че отличник се става с много труд и ум. Некадърник трудно ще назначи кадърен. Страх ги е.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Отговор 80, то щото частника се е разтърсил на такива кадри, че и плаща конкурентно ... за тва младежите масово се изнасят.
73
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 79 Приемам разсъжденията ти за правилни , с изключение на заключението ти че такъв е живота навсъкъде. Не , не е навсъкъде ,а само в държавния сектор. Каквито и връзки да има , никой частник няма да вземе некадърник на работа , та ако ще да си развали приятелството.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме талантливи хора, но те не успяват да се реализират. Защо? Ами защото има един механизъм, наречен "наш човек", който прецаква всичко. Вместо да назначат таланта, назначават нашия човек. А ако случайно нашия човек е таланта, то го назначават на позиция, която не е за него. По този начин се унищожават естествените предпоставки за развитие на кадрите. И за това имаме феномени в училище и неудачници в предприятията. Такъв е живота. Навсякъде.
71
3
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Това момче не е за България.Да мисли от сега за щатите. Там е истината.Тук най много да получи потупване по рамота и ободряващ шамар зад врата.
70
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое му е гениалното. Набиване на безсмислен код за подхранване на виртуалната реалност. Решава задачи - супер и какъв е крайният продукт, в повечето случай видео игра със зомбита за зомбита
69
5
 
9
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Като четем отзивите научаваме според мнозинството следните изводи: 1. Бил Гейтс е абосолютен профан 2. Тази статия е поръчкова 3. Защо ще го подкрепяме това момче след като и то ще напусне БГ.....Нямам коментар , освен че всеки народ си заслужава съдбата---от думите ни лъха единствено озлобление и завист. Зато си избираме Боко Тиквата ...... защото е под нас, нали?
68
13
 
7
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
България за да се оправи, трябва реална икономика и истински патриоти, а не набедени за гении ИТ-та, които и без това работят за чужди държави и чужди фирми.
67
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Бил Гейтс дори не е завършил университета, ами го е напуснал и е създал Microsoft.Освен това се пишат много лоши неща за него напоследък.Освен това неговата операционна система Windows е пълна пародия, добрите IT-та отдавна ползват по-добри операционни системи.
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак пшатена статия м някое татино отроче
65
4
 
9
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
До Оптимист 33Точно това е проблема, че тези умни деца(не само програмисти) реално не работят за България, дори да работят в София, ами за чужди фирми и компании.Така получават образование с дабъците на всички българи , а допринасят за икономиката на чужди държави и фирми.Но на кой му пука за държавата България?
64
1
 
13
 
! Отговори
годзи преди 6 години
браво Доба!
63
0
 
24
 
! Отговори
dp преди 6 години
Ами браво на хлапето, щом има интереси и ги гони може и да направи нещо като порасне.Да го кръщават "Гейтс" е глупашко, Гейтс е най-забогателият в бранша, въобще не е между особено отличилите се с програмирането си програмисти.
62
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Докато това момче стане на 25 години, големият балон с големите заплати за програмисти ще се е спукал, а компютърните специалисти ще са под път и над път, както сега икономистите."Това го слушам от 96-а насам. Впрочем и тогава имахме много безработни икономисти ...
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Между другото, Бил Гейтс е Юрист, а не IT специалсит"Пич, ама ти сериозно ли ? То и прадядо ми е имал диплома по право и 7-8 месеца практика, но е бил търговец и земеделец за 30 години. Това означава ли, че "не е бил земеделец и търговец, а бил юрист"
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В медиите на прас4о не може да се говори за гаджето на синоптичката. Защо криете, че са семейни приятели с предишния през и ден т? Сигурно и това е цензурирана дума.